Fudbal

Neostvarena Petkovićeva želja: Banjaluka, Republika Srpska i neko veliko...

Izvor mondo.ba

Pre dve i po godine, Ilija Petković, koji je preminuo danas u 75. godini života u Beogradu, dobio je nagradu za fudbalsko stvaralaštvo i izuzetna dostignuća "Miljan Miljanić" na "Danu fudbala" u Banjaluci.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Tom prilikom, legendarni "tajfun sa Karaburme" je priznao da ima neostvarenu želju...

"Imam jednu neostvarenu želju, a to je da budem selektor Republike Srpske na nekom velikom takmičenju. Takođe želim da kažem nešto o čoveku po kome ova nagrada nosi ime, a to je Miljan Miljanić. On je svima nama bio učitelj, zaista jedan velikan", rekao je Petković.

Ilija Petković je često bio gost u Banjaluci i nikad nije krio se u gradu na Vrbasu uvijek osećao kao kod kuće.

"Ja sam se ovde što bi se reklo odomaćio, često sam u Banjaluci i lepo se osećam. Drago mi je da ovdje uvek vidim nova lica i nove ljude koji dobijaju priznanja. Izuzetno sam ponosan kada dobijem ovakvo priznanje, pogotovo ovde u Banjaluci. Ja sam kao fudbaler biona mnogim pozornicama, ali ovo danas je za mene nešto posebno. Ovo je priznanje za moju igračku i trenersku karijeru".

Prema njegovim rečima, plaketa koju je dobio na "Danu fudbala", koji tradicionalno organizuje Fudbalski savez Republike Srpske i "Sportski žurnal" je posebno priznanje u njegovom fudbalskom radu.

"Ova nagrada će zauzimati centralno mesto među poklonima i nagradama koje sam dobio u svojoj karijeri, jer me ovo priznanje veoma iznenadilo", istakao je tada Petković.

Osim dresa OFK Beograda, Petković je u igračkoj karijeri je nastupao za francuski Troa i sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Italiji 1968. godine, dok je kao trener između ostalih radio na klupama švajcarskog Serveta, grčkog Arisa, katarskog Al Ahlija i klubovima iz Kine i Južne Koreje.

Nekadašnji selektor "plavih" preminuo je u subotu u 75. godini života. Njemu je nedavno pukao čir, a hospitalizovan je kada su se stvari iskomplikovale zbog zaraze korona virusom.

Počivaj u miru...