MONDO SAZNAJE

OBRT: Ništa od tendera u srpskom fudbalu, OVAKO će se popunjavati lige!

Autor Milutin Vujičić

Sve bi trebalo da bude potvrđeno tokom utorka na Kopaoniku, ali videćemo da li će neko biti protiv...

Izvor: MN Press

/piše: Milutin Vujičić/

Fudbalski savez Srbije (FSS) održaće u utorak važnu sednicu na kojoj će biti doneto nekoliko odluka vezanih za domaća takmičenja, pre svih Superligu i Prvu lige Srbije.

Od ranije je poznato da se zbog pandemije korona virusa i "skraćenja" takmičenja povećava broj učesnika u ovim takmičenjima (Superliga 20, Prva liga 18), a nakon utvrđivanja datuma početka nove sezone - moraće da se odluči i ko će igrati u prva dva ranga!

Najveću zabunu izazvalo je odustajanje Grafičara, vicešampiona Prve lige Srbije, što znači da će pored Zlatibora, OFK Bačke i Metalca biti potrebno pronaći još jednu ekipu koja "skače" gore.

To je još komplikovanije u Prvoj ligi Srbije gde su otvorena čak četiri mesta pored promovisanih.

Očekivalo se da će biti raspisan svojevrsni tender, na koji će se klubovi prijavljivati i da će potom na osnovu povoljnije finansijske odluke biti odlučeno ko je novi učesnik Superlige, ali kako MONDO saznaje ta odluka će biti stavljena van snage.

S obzirom na to da je u pitanju komplikovan proces (raspisivanje tendera, određivanje koliko će trajati, potom žalbeni period, čekanje na uplatu i zvanična potvrda o učešću u takmičenju itd.), a da se Zajednici Superlige i Prve lige Srbije žuri zbog neophodnog pravljenja kalendara, žrebanja i drugih stvari - još ove sezone će se takmičenja "popunjavati" po starom sistemu.

To podrazumeva da će odluku o upražnjenim mestima u Superligi i Prvoj ligi Srbije doneti Izvršni odbor FSS, a sve u vidu promovisanja fudbalskih centara i "za dobro srpskog fudbala".

Iz Superlige niko nije ispao, biće promovisana četiri tima, dakle ukupno 20 učesnika. Iz Prve lige su u Superligu otišle četiri ekipe, jedna je ispala (Smederevo), dok je jedna odustala od takmičenja. Već četiri ekipe su promovisane, a četiri će odlukom FSS.

 Primera radi, umesto Grafičara koji odustaje od Superlige, ne mora da znači da će prva ekipa ispod crte ostvariti promociju, nego će se gledati fudbalski potencijal i spremnost rukovodećih ljudi klubova da ulažu u narednom periodu.

Tako se spekuliše da bi novi učesnik Superlige mogao da bude Novi Pazar, koji iako je tek deseti na tabeli gotovo da nema konkurenciju, dok je mnogo interesantnija "borba" za Prvu ligu Srbije.

Izvor: MN Press

Klubovi iz trećeg ranga našeg fudbala, koji "na terenu" nisu uspeli da se plasiraju u PLS, probaće da ubede Izvršni odbor FSS da baš njihov klub zaslužuje napredak na ovaj način. Posle odustajanja Sinđelića "otvaraju" se četiri pozicije, a nezvanično se za sada spominju Sremska Mitrovica, Loznica, Kraljevo…

Oni bi tako mogli da se pridruže Jagodini, Železničaru Borcu i IMT-u, a videćemo ko je četvrto ime "iz rukava".

O ovome će se raspravljati na sutrašnjem sastanku na Kopaoniku, a videćemo da li će se klubovi složiti s idejom da se "tenderi za popunjavanje liga" ne održe ovoga puta.

Sve ovo moglo se organizovati i kroz tender, ali zbog toga što nova sezona počinje za četiri nedelje, odlučeno je da se vratimo na stari sistem. To ne znači da se "tenderi" brišu iz srpskog fubala, ali će najverovatnije ostati na snazi samo za niže rangove fudbala (treća ili četvrta liga).

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.