SRBIJA U SRCU!

Sećate li ga se? Dao gol Zvezdi, pa dobio poruku koja mu je PROMENILA ŽIVOT

Autor Jovan Terzić

Zanimljiva priča Ekvadorca, nekadašnjeg fudbalera Novog Sada, Inđije, OFK Beograda i Radničkog iz Niša.

Izvor: MN Press

Mnogo je stranaca koji su prošli kroz naš fudbal, a među njima i Ekvadorac Augusto Batioha.

Momak rođen 4. maja 1990. godine bio je član četiri srpska kluba.

Možda će vas zanimati

Iz domovine je kao 19-godišnjak stigao u Novi Sad, zatim igrao za Inđiju i OFK Beograd, a posle epizoda u podgoričkoj Mladosti i mađarskom Diošđeru obukao dres Radničkog iz Niša. 

Najduže se zadržao u plavo-belom dresu "romantičara", u kom je tokom tri sezone dao devet golova. Jedan od njih Crvenoj zvezdi, a upravo on mu je promenio život!

U intervjuu za ekvadorske medije, Batioha se prisetio tog 26. aprila 2012. i remija 1:1.

"Imao sam sreću da 2012. postignem gol protiv Crvene zvezde, jednog od glavnih timova u Srbiji. Sećam se da je utakmica završena nerešeno 1:1, ali najbolje je usledilo posle", zadovoljno je konstatovao i nastavio:

"Na Fejsbuku mi je stigla poruka od devojke, navijačice Crvene zvezde, koja mi je čestitala na golu. Počeli smo da se dopisujemo, posle nekoliko nedelja smo se i upoznali, a tri godine kasnije - venčali", ispričao je Ekvadorac.

Pre dolaska u Srbiju, Batioha je bio na probi u slavnoj Barseloni, međutim, nije se dugo zadržao.

"Kada sam napuštao Ekvador poneo sam samo nekoliko kofera. Mislio sam da se brzo vraćam. Ništa nisam znao o gradu u koji idem, nikada pre toga nisam čuo njegovo ime (Novi Sad, prim.aut). Kada sam seo u avion bio sam veoma nervozan, bilo je to moje prvo dugo putovanje, let je trajao više od 20 sati. Patio sam u avionu, ali na kraju je sve prošlo dobro".

U našu zemlju stigao je u vrlo nezgodnom trenutku za Južnoamerikanca, usred zime, na minus tri stepena.

"Nikada u životu mi nije bilo tako hladno. Jedva sam trenirao jer su me bolele sve kosti. Takođe, prve tri nedelje jeo sam samo hleb jer sam se plašio da se ne izgubim u novom gradu, pa sam išao samo do pekare ispred moje zgrade", priznaje Batioha i dodaje da je u početku imao problem da nauči srpski jezik, ali ga sada savršeno govori.

Iako mu je 30 godina, Batioha ne gubi nadu da će uspeti da stigne do dresa reprezentacije Ekvadora, koju trenutno kao selektor vodi Đordi Krojf, sin legendardnog Holanđanina Johana Krojfa.

Poslednje tri sezone standardan je u češkom drugoligašu Viktoriji Žižkov, pa se nada da će selektor to primetiti i pozvati ga. Ili neki od velikih klubova u domovini, jer je zbog ranog odlaska i dalje bez ijedne zvanične utakmice u Ekvadoru.

"Voleo bih da ispunim taj san pre nego što završim karijeru", kaže Batioha.