Fudbal

Tragičan kiks, poklon i bivši ŠAMPION ostaje u ligi!

Autor Mladen Šolak Izvor mondo.ba

Nesrećni autogol i poklonjen drugi pogodak defanzivca Hajdenhajma bio je dovoljan četvorostrukom prvaku Njmačke da osigura nastup u Bundesligi i sledeće sezone.

Verder će ipak i sledeće godine igrati u Bundesligi!

Posle remija bez golova na "Vezeru", u revanšu baraža je tim iz Bremena ipak uspeo da izbori opstanak. Remizirao je, dao dva gola i spasao se:

HAJDENHAJM - VERDER 2:2 (0:1)

Da ekipa Florijana Kohfelta postane 18. bundesligaš u narednoj sezoni 2020/21 pobrinuo se igrač domaćina Norman Tojerkauf, koji je u trećem minutu šokirao sve na stadionu "Fojt Arena" autogolom, a onda i greškom u sudijskoj nadoknadi. Tim kiksom je Ludvig Augustinson "overio" prolaz, odnosno ostanak u Bundesligi.

A sve je počelo autogolom kakav se retko viđa!

U nameri da otkloni opasnost iz svog kaznenog prostora, Tojerkauf je nespretno zahvatio loptu i pogodio ispod mesta gde se spajaju prečka i stativa - 0:1.

Takav šokantan početak potpuno je sputao domaće, pa su gosti iz Bremena do 10. minuta mogli da završe posao, ali su odlične šanse propustili Milot Rašica i Davi Klasen. Oba puta sjajno je intervenisao golman Hajdelhajma Kevin Miler.

Reprezentativac Srbije Miloš Veljković, koji je bio starter u gostujućem sastavu, zatražio je izmenu u 68. minutu nakon povrede, pa je odšepao do klupe za rezerne igrače.

Tek u finišu prvog poluvremena se Hajdenhajm oporavio od početnog šoka i počeo da igra, a kad su se vratili na teren u drugom delu, krenuli su na sve ili ništa s obzirom da ih je samo pobeda vodila u najviši rang.

Trener domaćih Frank Šmit napravio je i dve izmene na poluvremenu i upravo su rezervisti Štefan Šimer i David Oto kreirali dve odlične šanse u samo nekoliko minuta, ali nisu bili precizni u ključnim trenucima.

Ipak, ostalo je mnogo prostora za kontranapade, pa su se igrači Verdera Ludvig Augustinson i Džošua Sardžent našli u odličnim prilikama za samo dva minuta (58. i 59.), ali je opet domaćina spasio golman Miler.

Četvrostruki prvak Nemačke (1964/65, 1987/88, 1992/93, 2003/04) je činilo se mirno privodio utakmicu kraju, ali završnog udarca nije bilo, pa je Hajdenhajm u 84. minutu uspeo da izjednači i uvede utakmicu u dramatičnu završnicu.

Peruanac Klaudio Pizaro (41), večeras nije dobio ni minut na terenu iako je ovo bila poslednja utakmica u profesionalnoj karijeri u kojoj je ostvario brojne rekorde - najstariji je strelac u istoriji Bundeslige, najbolji golgeter Verdera i strelac koji je postizao pogotke u 21. različitoj kalendarskoj godini.

Tobijas Mor je sa 20-ak metara uzdrmao prečku, a odbijenu loptu u mrežu Verdera ubacio je Tim Klajndajnst - 1:1.

Međutim, do kraja se ipak nije dogodilo preokret koji bi Hajdenhajm odveo do prvog nastupa u Bundesligi, zajedno sa Arminijom iz Bilefelda i Štutgartom.

Naprotiv, novu grešku i to katastrofalnu napravio je tragičar ovog susreta Norman Tojerkauf, koji je izgubio loptu u sudijskoj nadoknadi i praktično servirao pogodak Augustinsonu - 1:2.

U šestom minutu nakon isteka 90, Feliks Brih je pokazao na penal, kojim je Hajdenhajm izbegao poraz.

Strelac za remi, koji domaćinu nije doneo ništa osim satisfakcije da ove sezone u "Cvajti" nisu izgubili nijedan meč na svom terenu, bio je Tim Klajndajnst - 2:2.