VAŽNO!

UEFA popustila pred Gvardiolom: Ovo su pravila i za utakmice NAŠIH klubova

Autor Nikola Janković

Povratak publike na stadione nije bio tema uopšte u Nionu, što otprilike najavljuje i pravila za start klubova iz Srbije u kvalifikacijama za LŠ i LE.

Izvršni odbor UEFA podlegao je pritisku iz Mančestera i preinačio prvobitnu odluku - Liga šampiona 2019/20 biće odigrana u Portugaliji, ali tek od četvrtine finala!

Drugim rečima, neodigrani revanši osmine finala Lige šampiona i Lige Evrope (sa izuzetkom međusobnih okršaja italijanskih i španskih timova) biće održani na stadionima domaćina, takođe bez prisustva publike.

U Ligi Evrope - samo 90 minuta!

Za razliku od Lige šampiona, u Ligi Evrope postoje dva para osmine finala u kojima nije odigran ni prvi susret: Inter - Hetafe i Sevilja - Roma. Odlučeno je da reši samo jedan susret i to na teritoriji Nemačke.

Svrgnuti šampion Engleske predvodio je lobiranje protiv namere UEFA da svi preostali mečevi u dva evropska takmičenja budu odigrani u Portugaliji, odnosno Nemačkoj i ta akcija dala je rezultat. Fudbaleri Real Madrida moraće na "Etihad" posle neprijatnog poraza 1:3 u Madridu uoči početka pandemije korona virusa.

Odluka je dneta uz pristanak nacionalnih saveza, ali i vlasti zemalja u kojima će utakmice biti odigrane na kraju, a ozvaničena samo dan pred žrebanja za četvrtfinala ova dva takmičenja.

To, konkretno, znači da će 7. i 8. avgusta Siti dočekati Real u Mančesteru, Bajern ugostiti Čelsi kod kuće posle pobede od 0:3 u Londonu, Juventus dobiti priliku da "juri" pobedu Liona od 1:0 u tišini svog stadiona u Torinu, a Barselona i Napoli odlučivati o četvrfinalisti na sred "Nou Kampa", posle neizvesnih 1:1 u Italiji.

Posao u osmini finala LŠ pre dolaska pandemije koronavirusa obavili su Atalanta, Atletiko Madrid, Lajpcig i Pari sen Žermen, koji jedini ne igra profi fudbal u ovom trenutku zbog odluke francuskih vlasti da obustave Ligu 1.

UEFA će nastaviti da prati situaciju, navodi se u saopštenju i naglašava: "...zadržavamo pravo premeštanja utakmica na novu lokaciju ukoliko bude potrebe za tim".

Kada je povratak publike na tribine u pitanju, tu nije bilo korekcija. Potvrđena je odluka da će svi mečevi biti odigrani na praznim stadionima, što je otprilike i najava pravila koja će važiti za početak kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope 2020/21.

Završnica Lige šampiona biće održana u Portugalu od 12. do 23. avgusta, o osvajaču Lige Evrope odlučivaće se u Nemačkoj od 10. do 21. avgusta.

Za mesto u četvrtfinalu boriće se: Vulverhempton - Olimpijakos (prvi meč 1:1), Leverkuzen - Rendžers (3:1), Šahtjor - Volfsburg (2:1), Kopenhagen - Bašakšehir (0:1), Bazel - Ajntraht (3:0) i Mančester junajted i LASK (5:0).

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.