125 golova Ronalda sa 11 metara

Dokle ovako: Gol Atalante, PENAL za Juve! Gol Atalante, opet PENAL za Juve!

Autor Nikola Janković

"Ovo su pravila koja su iznad svih pravila u Italiji", rekao je Gasperini, nakon što nova briljantna igra njegovog tima nije završena 12. uzastopnom pobedom.

Fudbaleri Atalante dva puta su vodili sinoć u Torinu, igrali za 12. uzastopnu pobedu i drugo mesto na tabeli, ali su u poslednjem minutu igre ostali bez tri boda i najvrednijeg trijumfa u seriji započetoj još 20. januara.

Na dva vođstva maestralnog tima iz Bergama na praznom stadionu šampiona, reagovao je arbitar Pjero Đankomeli sa dva penala, dosuđena bez trunke dileme i namere da se uveri u važne odluke pregledanjem snimaka na VAR ekranu.

Oba, u 55. i 90. minutu, iskoristio je Kristijano Ronaldo i postavio konačnih: Juventus - Atalanta 2:2 (0:1) u derbiju 32. kola Serije A.

Juventus - Atalanta 2:2 VIDEO
Izvor: YouTube

Ronaldo sa penala: 125 golova, 23 promašaja

Golman Pjerluiđi Golini nije bio ni blizu da prekine seriju Portugalca, koji je ove sezone iskoristio svih 11 jedanaesteraca za ukupno 28 pogodaka u prvenstvu. Tako su "poništene" dve lepe akcije ekipe trenera Đampjera Gasperinija, iz 16. i 81. minuta, kojima je "La Dea" potvrdila da igra najlepši fudbal u Italiji.

Gosti iz Bergama poveli su nakon što je Papu Gomez "okrenuo" Matijsa De Lihta prostim driblingom na ivici šesnaesterca i "gurnuo" pas u prostor za Duvana Zapatu, a ovaj lagano "otresao" Rodriga Bentankura u duelu i plasirao loptu pored Vojčeha Šćešnog za 15. pogodak u sezoni.

Do trenutka kada je Marten De Ron nekako uspeo da okrene bok prema lopti koju je, sa svega dva metra udaljenosti, Paulo Dibala poslao u šesnaesterac, a Đankomeli prvi put "sivrao" penal - uzdrmani lider imao je samo jednu polušansu na meču. Bio je to Dibalin volej levom nogom iskosa sa leve strane, koji je prohujao dva metra pored stative.

Izjednačenje nije usporilo Atalantu, koja je nastavila da igra unapred, pa je Šćešni uskoro ponovo bio na iskušenjima. Prvi "bombu" Ruslana Milanovskog je uspeo da zaustavi, dok je druga- na dodavanje Luisa Murijela - umalo pocepala mrežu iza leđa nemoćnog Poljaka.

Gasperini je bio oduševljen načinom na koji je njegov tim reagovao i povratio vođstvo u Torinu, ali je do poslednjeg zvižduka Đankomeli video još jedan penal, nakon što Gonzalo Iguain nije uspeo da iskontroliše jednu nemušto ispucanu loptu posle kornera sa leve strane. Zapravo, želeći da odigra "napolje" za Daglasa Koštu, Argentinac je poslao nekontrolisan pas van šesnaesterca Atalante i napucao Murijela u ruku, s tim da je Kolumbijac bio još bliži lopti u odnosu na De Rona - manje od metar.

Pravilo zbog kog je besneo Valter Zenga u 30. kolu, odlučilo je i derbi 32. runde i sačuvalo ekipu trenera Mauricija Sarija nove blamaže, nakon onih 4:2 na gostovanju Milanu pre četiri večeri.

Gasperiniju je ostalo samo da se priključi Zengi...

"Ovo su pravila koja su iznad svih pravila u Italiji. Šta treba da uradimo, da odsečemo ruke sebi? Penal poput prvog smo viđali ove sezone, mnogi timovi su na taj način kažnjeni. To je ludilo i tumačenje pravila nije isto u svim zemljama. U drugim državama ne dosuđuju penale za ovo", rekao je tvorac ove Atalante.

"Odigrali smo veliku utakmicu protiv lidera Serije A. Rekao sam igračima da ovako nastave da igraju i u Ligi šampiona u avgustu. Uradili smo mnogo toga što smo dogovorili. Presrećan sam zbog igre i vrlo razočaran zbog toga jer nismo pobedili", zaključio je.

Juventus i Atalanta predstavljaće Seriju A u duelima sa francuskim klubovima u završnici Lige šampiona tokom druge polovine avgusta. Prvi će nastaviti takmičenje revanšom osmine finala sa Lionom, koji je pre pandemije koronavirusa pobedio "bjankonere" 1:0 kod kuće, druge očekuje četvrtfinale sa Pari sen Žermenom.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.