Ostalo je jedno mesto

Hrvati imaju mesto u LŠ, ali nemaju kandidata: SVI IMAJU MANE!

Autor Dušan Ninković

Velika borba, tri tima u samo jedan bod razmaka i pravi sagovornik za ovu temu.

Hrvatski fudbal je ove godine dobio neobičnu priliku, da se pored šampiona te zemlje, u kvalifikacijama za Ligu šampiona nađe i drugoplasirani tim.

Dok zagrebački Dinamo nije imao većih problema da odbrani titulu, borba za drugo mesto je više nego zanimljiva. Ostalo je još samo jedno kolo, a konačan ishod te borbe ćemo dobiti u 180 minuta fudbala.

Osijek i Lokomotiva su bodovno poravnati na tabeli, dok je Rijeka jedan bod iza njih. Upravo će Osijek u pravom derbiju dočekati Lokomotivu, u meču koji će se igrati bez publike, a tu će imati šansu da spase sezonu koja nije bila impresivna.

Ili nam je bar tako rekao naš sagovornik, novinar Indeksa Ivan Žeželj.

O tome ko će izboriti drugo mesto na kraju prvenstva, ko bi bio najbolji predstavnik i kako će se to odraziti na koeficijent pričali smo u dugom i veoma zanimljivom intervjuu.

Ti si navijač Rijeke?

''Nisam! Da se odmah ogradim, ne navijam. Od kako radim, izvukao sam se iz toga. Samo simpatišem klub. Bio sam navijač, iz grada sam, pratio sam sve, ali sada samo simpatišem'', započeo je razgovor Ivan.

Odmah me zanima ko će biti drugi. Šta misliš?

''Rijeka je imala 1% šansi, pa 3%, pa je sada opet poraslo. Moraju dobiti Istru, ali mislim da se onaj drugi meč neće završiti nerešeno. Ne znam, možda bih hteo da to bude Lokomotiva. Imaju odlične igrače, neke su već prodali u Dinamo, ali Osijek... Oni su uložili najviše novca. Njima je sve ispod drugog mesta neuspeh. Da li bih voleo da se Rijeka kvalifikuje? Pa, razmišljao sam o tome i ne bih voleo. Mislim da bi to bilo čudo'', otkrio nam je kolega iz Hrvatske.

Da li Lokomotivu još posmatramo kao Dinamovu filijalu?

''Oni su se, kao, odvojili. Službeno jesu, ali je to fiktivno. Zauvek će imati taj epitet Dinamove filijale. Sa druge strane, Goran Tomić je odličan trener i tu treba razdvojiti stvari. Prethodnih sezona su njihovi mečevi bili smešni, sada se video otpor protiv Dinama'', otkriva nam Žeželj.

A Osijek, iza njih stoji mađarski kapital? Imaju plan da budu najbolji klub u Hrvatskoj?

''To možda ovako izgleda, ali nije tačno. Ne zna se tamo uvek ko pije, a ko plaća. To je Slavonija, ništa ne može da prođe bez razmišljanja o korupciji. Neozbiljni su, imaju dobar igrački kadar, ali se nikada nisu bavili ozbiljnim trenerima. Uludo potrošen novac, a nije napravljen iskorak'', rekao nam je Ivan.

Poređenje sa TSC iz Bačke Topole, još jednim klubom koji ima podršku Mađarske?

''Bolje su iskoristili. Čuo sam da prave neka čudesa. I Osijek pravi stadion, ali je to sve nekako... Ništa nije složeno, morali su bolje da iskoriste moć. Ovako je previše veštački.''

Navijači u Srbiji maštaju o dva predstavnika u elitnom evropskom takmičenju. Kako će se taj nastup još jednog tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona odraziti na koeficijent?

''Koeficijent je već sada srozan. ne znam koliko to ljudi razumeju, ali ovo je naša poslednja šansa da stvari barem vratimo na staro. Mi koji malo više pratimo smo zabrinuti, ja nemam neka prevelika očekivanja. Čak je i Dinamo neozbiljan, naročito zbog ovih promena, pa bi mogao rano da ispadne iz Evrope'', priča sagovornik sa očiglednom zabrinutošću u glasu.

A ako se Lokomotiva plasira u kvalifikacije za Ligu šampiona kao drugoplasirani tim, istovremeno i Dinamo filijala, da li je to poraz hrvatskog fudbala?

''Čak i po zakonu, oni su ilegalni. Nisu legitimni i iz te perspektive jeste poraz. Ovde je ta priča već izlizana. Mnogi su prestali da pričaju, čak su i mediji ućutali, navijači ni ne znaju Mamićevu ulogu... Zakonski, mislim da postoje razlozi da oni budu nelegitimni'', otkrio je novinar Indeksa.

Drugi deo razgovora sa kolegom iz Hrvatske je bio usmeren ka samo jednom timu i dešavanjima unutar njega. Dinamo Zagreb je i danas klub Zdravka Mamića, a Ivan nam je otkrio i kakva bi saradnja Zagrepčana i srpskih fudbalera mogla da se dogodi u budućnosti.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.