MOGU LI PROTIV ZVEZDE?

Euforija kod Mamićevih: Ovo je LOVA koju čeka Dinamovu "filijalu" u Evropi!

Autor Nikola Janković

Dinamo može, ali može li i Lokomotiva da bude rival Crvenoj zvezdi? Ne!

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Hrvatska je 2000. već imala dva tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona, kada je Dinamo prošao u grupnu fazu, a Hajduk ispao od mađarskog Dunafera.

Pune dve decenije kasnije, "modri" će ponovo kao prvaci krenuti ka Evropi, samo što će im društvo umesto najvećeg rivala - praviti "filijala" iz komšiluka.

Prolaz u treće kolo kvalifikacija za LE donosi 280, u plej-of rundu svega 300 hiljada evra.

Lokomotiva iz Zagreba mogla bi da zaradi "gala" premiju od 15 miliona evra, ali joj je za to potrebno da - posle Osijeka sinoć - prođe tri runde eliminacija u avgustu.

Za plasman u drugu dobija se 380, treću 480 hiljada, a za ulazak u plej-of rundu punih 2,9 miliona evra u sezoni 2020/21.

I u njoj će važiti pravilo da sam proboj u plej-of Lige šampiona podrazumeva mesto u grupnoj fazi Lige Evrope.

"Stadion u Kranjčevićevoj" nikada u istoriji nije gledao evropske utakmice u septembru i kasnije. Najdalje što su "pesnici" stizali u Evropi u prethodna tri navrata bila je plej-of runda za plasman u Ligu Evrope u sezoni 2016/17 u kojoj je Genk posle 2:2 u Zagrebu bio bolji kod kuće rezultatom 2:0.

"Lokosi" imaju trofej - Kup Hrvatske iz sezone 2012/13, koji bi mogli da osvoje drugi put već naredne nedelje u finalu Kupa Hrvatske za sezonu 2019/20. Rival će im biti Rijeka.

Žreb za kvalifikacije za Ligu šampiona, u kojima se i Crvenoj zvezdi polako "crta put" prema grupnoj fazi, biće održan 10. avgusta, a prvi mečevi zakazani su već za 25. i 26. istog meseca.

Crveno-beli mogli bi da se sastanu sa šampionom, ali ne i vicešampionom Hrvatske, koji će se takmičiti u "stazi pratilaca".

Tabela HNL 2019/20: Dinamo 80, Lokomotiva 65, Rijeka 64, Osijek 62, Hajduk 60, Gorica 49, Slaven 39, Varaždin 36, Istra 25, Inter 17. Ispao je poslednji, Istra će igrati baraž sa Orijentom.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.