Halo? Ser Ferguson?

Klop probudio Fergusona u 3.30 da mu javi vest: Aleks, Liverpul je ŠAMPION!

Autor Nikola Janković

Ipak je važna stvar u pitanju...

U obe svoje knjige, onoj "zvaničnoj" iz 2013, objavljenoj pod naslovom "Aleks Ferguson: Moja autobiografija", kao i onoj "nezvaničnoj" izdatoj dve godine kasnije pod naslovom "Leading", ser Aleks Ferguson u više navrata naglasio je snagu ličnog rivaliteta sa Liverpulom.

Prekid dominacije "redsa" bio je Fergijev ultimativni cilj praktično od dana kada je u svlačionici na "Old trafordu" zatekao razbijen tim u borbi za opstanak i oštar zadah alkohola iz grla pojedinaca.

Malo je reći da je uspeo u tome.

"Znam da trener Liverpula to ne bi smeo da kaže, ali ja se njemu neizmerno divim. On je prvi britanski trener kog sam upoznao u životu. Zajedno smo doručkovali, ali je to bilo toliko davno da nisam siguran da li on uopšte seća toga... Za mene je bilo kao da sedim s papom", rekao je Klop (53).

Do njegovog silaska sa pozornice "Teatra snova", Junajted je osvojio 13 titula prvaka Engleske i dva puta postao šampion Evrope, tako da nekada neprikosnoveni klub sa "Enfilda" više nije bio najtroejniji u Premijer ligi, niti toliko drastično ispred u Evropi.

Ferguson je u prve dve i po godine penzionerskog staža više razloga za brigu pronalazio u posrtanjima njegovih naslednika Dejvida Mojesa i Luja van Gala, nego zbog rezutlata Liverpula.

Međutim, koliko mu je bilo drago da vidi Stivena Džerarda kako proklizava i ruši snove navijača o prvoj tituli od 1990, javno je priznao da mu nije bilo drago kada je u oktobru 2015. odgledao predstavljanje Jirgena Klopa na "Enfildu".

Obrazložio je rečima da Nemac ima energiju kojom bi mogao da probudi usnulog džina i da neće biti iznenađen ako se to dogodi.

Malo je reći da je bio u pravu.

Liverpul je u poslednjoj sezoni do osnivanja Premijer lige 1991. godine osvojio 18. titulu prvaka Engleske, uz četiri osvojena Kupa šampiona. Junajted je u to vreme jednom postao evropski šampion i sedam puta bio najbolji u zemlji. Kada je u maju 2013. nominovao Mojesa za naslednika i rekao "zbogom" posle 26 godina na klupi "đavola", Junajted je imao 20 titula u ligi, Liverpul i dalje 18, dok je odnos u Kupu i Ligi šampiona glasio 3-5 u korist crvenih sa Mersisajda. Kako je Klop krenuo...

Klop je džina probudio već po dolasku na Mersisajd, a kada je posle Lige šampiona osvojio i Premijer ligu... probudio je i Fergusona!

Jirgen Klop zvao je Aleksa Fergusona u pola 4 ujutru i probudio ga, naravno, samo da bi mu javio da je Liverpul šampion.

Ovo je ispričao Fergi, lično.

"Ostvario si neverovatan uspeh, titula je apsolutno zaslužena. Nivo na kom je igrala tvoja ekipa je za svako poštivanje, a ta tvoja posebnost uvukla se svima 'pod kožu' u Liverpulu", rekao je 78-godišnji Škot, koji se mlađem kolegi javio narednog jutra video porukom.

"Verujem da je za sve vas ovo bila sezona za pamćenje, kao što ću ti ja zapamtiti što si me onda zvao i probudio u 3.30 ujutru. Ali, i oprostiću ti", dodao je Ferguson uz osmeh.

"Mimo toga, svaka čast", rekao je i "odjavio".

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Više fudbala: