O Degeneku, Makedi, Kangi...

Dejan Stanković o igračkom kadru: SLATKE MUKE, od viška glava ne boli!

Autor Jovan Terzić

Trener Crvene zvezde ima na raspolaganju veliki broj igrača, pa ne brine ako ne budu svi spremni za duel sa Novim Pazarom.

Izvor: MN Press

Dupli program na stadionu Rajko Mitić uoči početka sezone 2019/20.

Prvo je održana povratnička promocija Gelora Kange, a onda je pred novinarima govorio i trener Dejan Stanković.

Iako je glavna tema bio duel 1. kola sa Novim Pazarom u subotu od 19.30 na "Marakani", dosta više pitanja bilo je o pojedinim igračima crveno-belih i onima koji bi to mogli da postanu ovog leta.

Već nekoliko dana piše se o potencijalnom odlasku Miloša Degeneka, a i on sam nagoveštava tako nešto objavama na društvenim mrežama.

"Ne znam za Degeneka, da je bilo nešto verovatno bi me zvali iz kluba da mi kažu. Imamo trening u 19.30, pa ću videti. Ne pravim se da sam pao sa Marsa nego stvarno ne znam", odgovorio je Zvezdin trener na pitanje da li je reprezentativac Australije i dalje član kluba.

POŠALJI SMS NA 1817

"Fondacija Delije je dobila svoju sms liniju. Porukom na 1817 možemo da pomognemo našim ljudima na Kosovu i Metohiji, jer naše malo njima može mnogo da znači", kazao je Dejan Stanković u uvodu konferencije za medije. Cena poruke je 200 dinara.

Među igračima koji se navode kao moguća pojačanje je i Federiko Makeda, bivši špic Mančester junajteda, koji je prethodne dve sezone proveo u Panatinaikosu.

"Makeda je neko koga sam ispratio u Mančester junajtedu. Bio je klinac, željan igre... U Panatinaikosu je odigrao dobro, ako se nešto bude dešavalo obavestićemo vas. Ako neko bude dolazio to je činjenica, ne možemo da sakrijemo".

Od petka je Zvezdin tim brojniji za Gelora Kangu, koje se vratio posle igranja u Sparti iz Praga.

Stanković kaže da se nije čuo sa prethodnim trenerima crveno-belih pod čijom komandom je igrao vezista iz Gabona - Miodragom Božovićem i Vladanom Milojevićem, ali da dobro zna šta može da očekuje od Kange.

"Nisam se čuo ni sa Milojem ni sa Grofom, ali sam čitao šta oni misle o njemu. On je veliko pojačanje, znamo šta može da pruži na terenu i nadam se da će tako nastaviti i biti još bolji. Na meni je da izvučem maksimum od njega. Ne sumnjam da će biti veliki profesionalac, mi već imamo kodekse u svlačionici i našoj grupi i verujem da će mu to pomoći da se brže uklopi", istakao je Stanković i na konstataciju da je iskusni vezista u Češkoj osvojio Kup, dodao: 

"Dosta su zadovoljni bili njime. Očekujem da nastavi tako, da radi normalne stvari i da se što pre adaptira na zahteve i igru. Znam da mora da ode kući do Pariza da uzme stvari i onda se vraća. Imaće par dana testova da vidimo gde je tačno, ali verujem da će za 15 do 20 dana biti potpuno spreman".

Zašto je Kanga "skinuo" osmicu Ivaniću?

Jedan od uslova Gelora Kange za povratak u Zvezdu bio je dres broj osam, koji je nosio u prvom mandadu, ali je sada bio u vlasništvu Mirka Ivanića. Dogovor je, međutim, lako postignut, a Stanković je objasnio i zašto: "Mića je meni 'skako po kičmi' kada sam došao da uzme broj četiri, koji je nosio u Vojvodini, ali je meni bilo čudno da igrač na njegovoj poziciji nosi taj broj. Sada je iskoristio dolazak Kange da ga vrati, eto predriblao me je". Anegdotu sa brojem na leđima imao je Stanković i u igračkim danima. "Po dolasku u Inter uzeo sam 11 da bih ga zadržao za Sinišu Mihajlovića jer sam znao da dolazi nekoliko meseci posle mene. Posle sam čekao Emrea da ode da bih ja uzeo broj pet koji mi je omiljen... Ali ne igra broj. Ako se neko lepo oseća sa određenim brojem neka ga, ali to je najmanje bitno", istakao je.

Dodalskom Kange dodatno je povećana gužva među igračima, a posebno u veznom redu.

"Od viška glava ne boli. Nemam problem sa tim, biće stvarno mnogo utakmica. Svi će igrati, imamo i pravilo bonusa tako da će mlađi počinjati, a stariji ulaziti. Bitno je samo da pogodiš ko je u kom momentu 100 odsto spreman. Ako su svi zdravi, to će biti samo 'slatke muke'", naglasio je mladi strateg.

Što se tiče onih koji su već tu, u pun trenažni proces vratili su se Ben i Gavrić, dok Boaći i Pavkov još hvataju ritam posle povreda. Po rečima Stankovića, znak pitanja za nastup protiv Novog Pazara stoji pored imena Aleksandra Kataija koji ima manjih fizičkih problema posle serije jakih treninga.

"Ako postoji i minimalni problem vodićemo računa da ga ne naprežemo. On je lider ove ekipe, ako slučajno bude mali procenat rizika, ja ne verujem da ću ga koristiti. Ali ako sam kaže da može, onda će igrati", objasnio je trener crveno-belih.

Osvrnuo se, naravno, Stanković i na subotnju utakmicu, odnosno početak sezone.

"Krećemo u novu sezonu posle dobrog i ozbiljnog rada. Momci su odradili fenomenalan posao zajedno sa stručnim štabom. Očekujem da krenemo dobro i jako. Još smo malkice u fazi priprema, jer sam im dao sedam dana odmora duže, ali brzo ćemo biti kako treba... U pet imamo sastanak stručnog štaba, uradićemo analizu Novog Pazara. Znam da se kod njih dosta menjalo, ali to su njihove brige".