Šta su ovo uradili Rusi?

Prodali SEDMORICU u isti klub: KRAJ najlepše priče ruskog fudbala?

Autor Dušan Ninković

Reč je o drugom rangu takmičenja, ali se radi o jednom timu koji je ispao iz elite i ima nameru da se veoma brzo vrati.

Čudna transfer politika ili...?

Izgleda da ima elemata i za nešto više, recimo neregularnosti u takmičenju koje danas počinje i koje na pkraju sezone nekoga lansira u Premijer ligu Rusije, najviši fudbalski rang te zemlje.

Možda će vas zanimati

Sudeći po informacijama koje stižu iz površinski najveće države sveta, Čertanovo i ekipa Samare, koju možda bolje znate pod imenom Krila Sovjetov, su napravili jedan vrlo neobičan potez.

Sedmorica fudbalera ekipe Čertanovo su u jednom danu, zajedno sa dosadašnjim trenerom tog tima, promenila klub. Svi su prešli u Samaru, ekipu koja će biti jedan od najvećih rivala za ulazak u Premijer ligu Rusije.

Dok je prethodne sezone Samara ispadala iz elite, Čertanovo je bilo veoma blizu plasmana u viši rang. Nisu uspeli u tome jer je prvenstvo prekinuto, a oni su za drugoplasiranim timom zaostajali jedan bod.

U međuvremenu, iz nekog razloga, a verovatno je to finansijska kriza koja će uslediti i u fudbalskom svetu, odlučili su da prodaju neke od najbitnijih igrača.

Tako će Danil Prutsev, Maksim Vitjugov, Roman Ezhov, Vladislav Sarveli, Ivan Lomaev, Juri Gorškov i Vitali Listsov nastaviti da igraju zajedno, ali ne u klubu u kom su ponikli. Čertanovo je od ovih fudbalera prihodovalo oko tri miliona evra.

Njih će u novoj ekipi predvoditi trener sa kojim su već sarađivali, Igor Ositkin.

Zanimljivo, do ovog događaja, Čertanovo je bila jedna od najlepših priča ruskog, pa možda čak i evropskog fudbala. Kompletan fudbalski klub je nastao nekoliko godina nakon razvijanja fudbalske akademije, a seniorski sastav se sastoji isključivo od igrača koji su stasali u njoj.

Nema kupovine fudbalera, nema dovođenja igrača sa strane. Samo ono što mogu sami da proizvedi, a proizvodili su mnogo poslednjih godina, može u prvi tim. I kao takvi su uspevali da stignu i do Premijer lige, ali su se sada stvari promenile.

Mnogi opaj potez komentrišu i kao želju fudbalera da se lakše domognu elite, što im deluje lakše iz Samare nego iz kluba koji ih je stvorio, ali ima i onih koji veruju da Čertanovo ovako postaje ''filijala'' ili razvojni tim kluba iz Samare.

Svakako, potez na koji nismo navikli. Retko se dešava da sedmorica fudbalera u jednom danu presvuku dres.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.