Jedan misli, drugi čisti!

Nemanja Vidić i Rio Ferdinand: OVAKO je stvoren najbolji tandem na svetu!

Autor Dušan Ninković

Godinama su funkcionisali kao najbolji tandem u svetu fudbala, a sve je počelo i davno pre nego što su se uigrali.

Kako ih je uklopio Ser Aleks Ferguson, to je bilo milina gledati. Trebalo je malo vremena da se naviknu jedan na drugog, ali kada je počelo da funkcioniše...

Bili su najbolji štoperski tandem na svetu, bili su noćna mora protivničkih napadača i bili su idealan tandem.Fantastično su mogli da nadoknade nedostatke onog drugog, u svakom trenutku na terenu.

O tome kako su izgledali dani u poslednjoj liniji slavnog Mančester junajteda, Nemanja Vidić se prisetio u kolumni za zvanični sajt kluba. Za Ferdinanda je znao i pre nego što su postali saigrači, ali da će biti toliko dobri, verovatno nije mogao da zna.

''Često su me pitali da li mi smeta što me više pamte po tandemu sa Ferdinandom nego kao pojedinca. Kod mene je upravo suprotno, ponosan sam kada se o meni priča kao polovini tog tandema. Igrao sam sa puno različitih fudbalera i on je sigurno najbolji defanzivac među njima'', napisao je Nemanja Vidić na samom početku teksta.

Nekadašnji reprezentativac Srbije je zatim objasnio kako se upoznavao sa tajnama fudbala, od koga je ''kupovao trikove'' i kada je saznao da će Ferdinand imati veliku karijeru.

''Odrastao sam kao napadač, zatim krilo i na kraju defanzivac. Gledao sam fudbal, u Srbiji se gledao italijanski. Parma je u to vreme imala Lilijana Tirama i Fabija Kanavara, Milan je imao Paola Maldinija. Njih trojica su bili idoli narednim generacijama. Počeo sam da igram u odbrani kada sami imao 13 godina. Fudbal se igra za golove, pa sam od tada više pažnje obraćao na napadače, da vidim šta bih uradio protiv njih'', otkrio je Vidić.

''Bio sam upoznat sa Ferdinandom, dok je bio u Lidsu. U mladosti am voleo da gledam timove koji nemaju velike šanse za titulu. Takav je bio njegov tim, sa sjajnim igračima, Kjuelom, Bojerom, Vudgejtom,... Već tada je bio poznat, svi su pričali da je on sledeći Maldini, igrač koji će biti uzor narednoj generaciji.''

I stvarno je to tako izgledalo. Rio Ferdinand je već sa 16 godina počeo da dobija prilike u seniorskom fudbalu, kao član Vest Hema, a u Lidsu je bio i mlad i iskusan. Mančester junajted je pojačao 2002. godine.

''Kada sam ja stigao u Mančester, 2006. godine, on je već bio u klubu. Igrali smo sa dva štopera i svi smo znali da jedno mesto pripada njemu. Ves Braun, Mikael Silvestre i ja smo konkurisali za drugu poziciju. U Engleskoj se igra dovoljno mečeva da svi dobiju šansu, ali je on već tada bio lider tima'', kaže nekadašnji štoper tima sa Old Traforda.

''Ja sam imao probleme kada sam došao. Počeo sam dobro da igram tek posle pet ili šest meseci u klubu. Ferguson mi nikada nije rekao da želi da me upari sa Ferdinandom, ali sam znao da su očekivanja od mene velika.''

Sam dolazak na treninge u novom klubu bio je impresivan za Vidića. Oduševljavalo ga je kako Rio Ferdinand izgleda dok se tim priprema za mečeve.

''Bio je brz, jak i tehnički jedan od najboljih defanzivaca ikada. Video sam sve razloge zbog kojih je toliko dobar. Imao je sve, bio je vrhunski igrač! Možda najvažnije, voleo je fudbal. Pokazivao je to ostancima na treningu i kada je završen, da postane bolji nego što je juče bio. Sviđao mi se takav mentalitet'', napisao je rođeni Užičanin.

Da biste napravili dobar štoperski tandem, nisu vam dovoljna samo dva vrhunska fudbalera. Junajted ih imao, ali su i njih dvojica imali neke posebne trenutke.

''Bio je dobar momak, uvek zauzet i zainteresovan nečim. Mozak mu uvek radi, muzika, biznis... Razgovarali smo o mnogim stvarima. Bio je dobar prema meni, pomogao mi je kada sam stigao, pokazao mi neka mesta. Video sam da je čovek kom mogu da verujem i tu je stvoreno naše partnerstvo'', kaže se u kolumni nekadašnjeg defanzivca Crvene zvezde.

Tako je jedno od najčvršćih partnerstava izgrađeno na različitostima.

''Ljudi su počeli da pričaju o našim ulogama. Ja sam bio ''tvrd'', a Rio prefinjen. Nemam problem sa tim. Na ljudima je kako će vas gledati. Meni je bilo bitno da pobeđujemo, da se dobro razumemo i da smo tim. Nije bio njegov stil da ispucava lopte daleko od gola, to je više pristajalo meni, recimo'', otkrio je Vidić, uz pojašnjenje da mu se uloga sviđala.

Kako izgleda kada se u vezu uključi i treći čovek?

''Moram da kažem, Edvin je uvek bio tu. Bio je iskusan, siguran i video je sve na terenu. Imao je toliko iskustva da smo odmah počeli da mu verujemo, postao je važan deo naše ''veze''. Bilo je teško postići mu gol i znali smo kakve šuteve smemo da dopustimo protivniku'', pojašnjava bivši reprezentativac Srbije ulogu Edvina van der Sara u trofejnim sezonama.

Kruna karijere je stigla u Moskvi, na finalu Lige šampiona. Sjajni štoperski tandem je bio na nivou, a Mančester junajted je podigao pehar.

''Utakmice koje donose trofej su one koje najviše pamtite. Mnogi sjajni igrači nikada nisu osvojili Ligu šampiona. Zaboravio sam, a skoro sam se podsetio, morao sam da mu govorim da prestane da plače kada smo osvojili Ligu šampiona. Bio je opterećen, govorio je 'moramo da pobedimo, moramo da pobedimo'. On je emotivan i uložio je mnogo toga'', napisao je Nemanja i dodao da nikada ne plače od sreće.

A danas, godinama kasnije, kako izgleda odnos dvojice maestralnih štopera šampionskog Mančester junajteda?

''U kontaktu smo, mada ima problema. On voli da piše, ja da pričam telefonom, pa pravimo kompromise. Tako je bilo i na terenu. Srećan sam što ga poznajem. Znate, da nema Rija, ne bi bilo ni Vidića. Da nema Vidića, ne bi bilo Rija. Uopšte me ne nerviraju priče u kojima sam samo polovina tog štoperskog tandema'', zaključio je nekadašnji kapiten tima sa Old Traforda.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.