neverovatan kraj

Epilog sumanutog sleda događaja: Imamo prvaka NAJLUĐE lige Evrope!

Autor Pavle Knežević

Sve zvuči neverovatno, ali je istina, Zvezdi sigurno nije prijatno

Izvor: Printscreen/YouTubeFotbal Romania

Evropa je dobila svog poslednjeg šampiona za sezonu 2019/20! Kluž je pobedio u gostima Krajovu 3:1 i tako došao do svoje šeste titule prvaka Rumunije, a treće uzastopno!

Pisali smo vam već zašto je ovo najluđe prvenstvo: Samo nekoliko sati pre utakmice odlučeno je da meč koji treba da bude polufinale plej-ofa, bude praktično finale!

Možda će vas zanimati

U pitanju su bili prvi i drugi tim na tabeli, delilo ih je dva boda i – takva je bila logika rumunskog saveza.

Kluž je imao dva boda više, ali je Krajova imala meč manje zbog koronavirusa u redovima njegovog rivala.

UEFA je ranije odlučila da šampion za ovu sezonu mora da bude poznat do 3. avgusta u ponoć! Zato je i bila doneta odluka da u slučaju nerešenog rezultata budu igrani produžeci, a onda i penali.

Kluž je pobedio i tako postao potencijalno jedan od najtežih rivala Crvenoj zvezdi u žrebu za drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, pogotovo ako se desi da rumunski klub dobije domaćinstvo.

Pogledajte pregled:

krajova kluž
Izvor: YouTube/Fotbal Romania

Krajova je povela već u 10. minutu kada je Dan Nistor raspalio po lopti sa preko 20 metara savladavši nemoćnog Arlauskisa. Kluž nije delovao kao branilac titule sve do 36. minuta kada iz prve prave šanse došao do izjednačenje.

Najbolji igrač tima čitave sezone Ćiprijan Deak je iz kornera pogodio u glavu Paula Vinisijusa, a brazilski štoper prosledio loptu u malu mrežu došašvi do petog pogotka u sezoni. I to je bio početak kraja za domaćina kojeg je samo puka sreća spasila još jednog primljenog gola do odlaska na odmor.

Nešto više od 10 minuta u drugom poluvremenu bilo je potrebno gostima da stignu do preokreta. Povovo je Deak bio asistent, još jednom je nacrtao loptu svom štoperu, ovoga puta Kevinu Boliju koji je kaznio to što su ga čuvari ostavili potpuno samog.

Imala je Krajova aktivan rezultat i nadu da može bar do produžetaka sve do 75. minuta i sporne situacije koja je prethodila jedanaestercu sviranom u korist Kluža.

Uroš Ćosić je u šesnaestercu oborio strelca izjednačujućeg gola za Kluž Vinisijusa, a glavni sudija Hacegan je pokazao na belu tačku. Ali nije penal bio sporan, već je glavno pitanje da li se Vinisijus nalazio u ofsajd poziciji prilikom centaršuta Deaka.

Vrlo je moguće da će narednih dana mediji u Rumuniji pisati i pričati o ovom spornom momentu. Dvostruki asistent je preuzeo odgovornost sa bele tačke, a treća lopta u golu Krajove otklonila je sve dileme oko toga da li će Kluž treći put zaredom biti šampion.

Pobeda Kluža je utoliko veća ako se zna da trener Dan Petresku nije mogao da vodi ekipu pošto je tokom dana testiran pozitivno na Kovid-19.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi