NIJE NI OLIMPIJAKOS NAIVAN

Najbolji mladi kreativci Evrope: Mbape, Sančo i NIKOLA ČUMIĆ

Autor Nebojša Marković

Ovo verovatno niste očekivali da pročitate.

Izvor: MN Press ilustracija

Koliko puta čujete da se neki naši mladi fudbaleri nađu rame uz rame uz one najtalentovanije na svetskom nivou? Koliko njih čujete da spada u "krem de la krem"? E pa među njima je u jednom aspektu i mladi Nikola Čumić!

Srpski krilni fudbaler, koji je do nedavno nosio dres Radničkog iz Niša, a ubuduće će nastupati za Olimpijakos, nalazi se među 11 najboljih mladih kreativaca Evrope!

Tako bar tvrdi "Statsbomb", poznata kompanija koja barata najnapredniji statističkim i analitičkim podacima u svetu fudbala.

Ova kompanija je napravila analizu koja je obuhvatila sve prve lige na Starom kontinentu i postavila parametre da pronađe najbolje igrače do 21 godine u tri analitičke kategorije - broj dodavanja u prostor po meču, broj uspešnih dodavanja iz igre u kazneni prostor protivnika (ne računaju se prekidi) i kvalitet kreiranih šansi za svoje saigrače.

Ove kategorije im pokazuju koji igrači su koliko kreativni sa loptom u nogama na način da mogu da brojčano izmere. I lista je zaista impozantna.

Među 11 najboljih nalaze se KilijanMbape iz Pari sen Žermena, DžejdonSančo iz Borusije Dortmund (a uskoro možda i iz Mančester junajteda) i Dejan Kuluševski, fudbaler Juventusa za čiji transfer su "bjankoneri" zimus platili preko 30.000.000 evra. A uz njih je i Nikola Čumić!

"On ima sposobnost da ubacuje loptu u kazneni prostor i stvara šanse, što je najčešće zahvaljujući njegovom kreiranju prostora nakon driblinga. Osim toga, čini se i da ima razvnovrsnost u svom načinu dodavanja u napadačkim delovima terena", stoji u opisu Čumića od strane autora teksta.

Pored Čumića, Mbapea, Sanča i Kuluševskog, nalaze se i Kalvin Stengs (21, AZ Alkmar), Kodi Gakpo (21, PSV), Konor Galager (20, Svonsi), Dominik Fic (20, Austrija Beč), Dominik Soboslai (19, Salcburg), Josip Brekalo (21, Volfsburg) i Krepin Dijata (21, Klub Briž).

Lepo priznanje za Čumića, kojeg ćemo smo zimus stavili u našu MONDO analizu igrača koji se su naročito dobro pokazali u prvom delu Superlige 2019/20.

Olimpijakos je očigledno znao koliko mladi fudbaler vredi, pa ćemo ga u narednom periodu gledati u šampionatu Grčke i kvalifikacijama za Ligu šampiona.