SRBIJA NIJE MOGLA DA POMOGNE...

Nemamo "Nacionalni stadion", pa prizivamo SREĆU: Zvezda, Partizan, Voša i TSC strepe pred ŽREB

Autor Nikola Janković

Poljaci, Mađari, Grci i Kiprani prepoznali su šansu i prijavili se. Možda baš tamo naši klubovi budu igrali najvažnije utakmice u sezoni.

Izvor: MN Press

Korona virus urušio je iz temelja naizgled neoborivu piramidu fudbalskih liga u svetu, Evropi naročito, promenio izvore finansiranja, način praćenja, organizaciju turnira, odigravanje utakmica... ma sve!

Čak i preporuke kako se treba radovati posle gola.

Bila je to (i još je) prilika za one sa margine fudbalske mape kontinenta da prepoznaju šansu u "novim pravilima igre", reaguju i ojačaju svoje pozicije u konkurenciji koja je do marta 2020. godine bila sve - samo ne ravnopravna.

Možemo reći i da kompletan sistem nije bio pravedan, naročito tamo gde su do izražaja dolazili elitizam, moć, novac i uticaj (vidi pod: broj slobodnih mesta u Ligi šampiona za klubove van Engleske, Španije, Italije i Nemačke).

Nije potrebno otići dalje od Balkana da bi se prepoznalo koliko različitih pristupa u kontroli ulaska i boravka domaćih i stranih državljana postoji. Između ostalog, korona je uvela još jedan presudan faktor pred žrebanja za evro-kupove - može li se uopšte ući u zemlju narednog rivala i koliko je vremena potrebno provesti u izolaciji posle toga.

Međutim... Kada se postavilo pitanje - kako organizovati mamutske kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope na potezu od Dablina do Astane (to je nekih 5.000 kilometara vazdušnom linijom) - malo šta ispostavilo se kao izvodljivo rešenje za čelnike UEFA.

Na kratkom spisku mogućih formata nametnuo se mehanizam, koji je već primenjen za završnicu Lige Evrope, koja je u toku, kao i presudne mečeve u Ligi šampiona iz sezone 2019/20, koji samo što nisu počeli. O osvajaču Lige Evrope odlučuje se u četiri nemačka grada, Kelnu, Diseldorfu, Gelzenkirhenu i Duizburgu, dok će pitanje novog šampiona Evrope biti rešeno u tri grada u Portugaliji, Lisabonu, Portu i Gimaraešu.

Posle "online" konferencije koju je UEFA održala danas sa 55 članica, jedna vest se izdvaja po važnosti - Poljska, Mađarska, Grčka i Kipar uveliko su se prijavile kao zainteresovane i spremne da, ako bude potrebe, bezbedno organizuju turnire i klupskih i reprezentativnih takmičenja...

Za početak, u Nionu će se odlučivati o domaćinima uvodnih rundi kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope - što posebno zanima navijače naših klubova - jer su i žrebovi zakazani za subotu i nedelju.UEFA je uveliko najavila da "tamo gde ne budu postojale mogućnosti za bezbednu organizaciju i putovanja ekipa na mečeve u gostima, neće biti ni standardnih dvomeča" na kakve smo navikli.

Kraće rečeno - nije nemoguće da fudbaleri Crvene zvezde, Partizana, Vojvodine i TSC svoje "mečeve godine" odigraju u inostranstvu na neutralnim terenima. Da imamo "Nacionalni stadion", mogli smo da se "ponuditi" kao domaćini, jer je i geografski položaj Srbije povoljan za klubove iz brojnih zemalja.

Ovako...

"Želimo da naglasimo da postoji mogućnost premeštanja utakmica na neutralne stadione ukoliko dođe problema oko transporta i pravila izolacije", navedeno je u saopštenju.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.