O problemima i legendama

"Eh, da je Matić igrao za OFK... Bane i Kolarov i ne svrate": Na Omladinski nekad dolazili velikani, sad izvršitelji

Autor Mladen Šolak

Jako teški dani za veliki klub...

Izvor: MN Press/Mondo/Stefan Stojanović

Sudbina OFK Beograd često se koristi kao primer propadanja kluba koji je ne tako davno bio u tri ili četiri najuspešnija u zemlji, finalista Kupa...

I ne moramo da se vraćamo u davnu istoriju, kada su Starom Karaburmom trčali Ilija Petković, Slobodan Santrač, Joška Skoblar, dovoljno je da pomislimo da je pre tačno 10 godina na Omladinskom stadionu igrao Galatasaraj, kome su se mladi "romantičari" u tom dvomeču dobro suprotstavili.

Hari Kjuel, Arda Turan i ekipa jesu pobedili 5:1, ali su Rodić, Petković, Nikolić, Milić i ekipa pokazali da je prekoputa Bogoslovije i tada bilo ozbiljnih talenata, naslednika Baneta Ivanovića, Aleksandra Kolarova, Duška Tošića...

Nažalost, OFK Beograd danas igra u amaterskom rangu, u Srpskoj ligi i prolazi kroz jako teške trenutke.

"Nismo imali tu sreću da za nas igra čovek poput Nemanje Matića. Samo pogledajte šta je sve uradio za svoj Ub. Branislav Ivanović i Aleksandar Kolarov su napravili fenomenalne karijere posle OFK-a, bili čak i kapiteni reprezentacije. Ne znam kako se nisu zapitali šta se dešava sa ovim klubom ili se makar dovezli do stadiona svojim džipom. Možda plavo-bele boje ne doživljavaju kao svoje ili smatraju da su dug klubu odužili", rekao je za "Večernje novosti" Nino Došen Majkić prvi čovek OFK Beograda.

Izvor: MN Press

Nadvokat koji je krajem 2017. preuzeo ulogu "spasioca" i prvog čoveka "romantičara", govorio je i o finansijama,

"Mi smo kao ekipa koja se takmiči u trećoj ligi do sada platili 70.000 evra duga prema igračima. Ostale su nam još u postupku tužbe vrednosti od 24.000 evra, pa to ukupno iznosi 94.000 evra, što je veliki novac za tim koji igra u amaterskom rangu takmičenja", dodao je Došen-Majkić.

Jokić je dodao i koliko je novca potrebno za funkcionsanje.

"Potrebno je 10 do 15 hiljada evra mesečno da bismo mogli da se takmičimo, dok zaostala dugovanja koja su isplaćena predstavljaju veliki finansijski udarac za klub. Imali smo situaciju da zbog 400.000 dinara dođu izvršitelji i počnu da popisuju stvari, pre svega reflektore koji su bili donacija. Pojedini klubovi imaju dugovanja od po nekoliko miliona evra, a nas zatvaraju zbog par hiljada", rekao je Jokić.

OFK ima 15 omladinskih selekcija, ali i tu ima problema...

"Teško je zadržati najtalentovanije u klubu zbog neadekvatnih uslova u kojima treniraju. Pomoćni trener je u očajnom stanju, a nekada su ga svi koristili, čak i ragbi reprezentacija. Dževad Prekazi je jednu celu generaciju koja je bila prvak Srbije preveo u Partizan. Odlaze nam igrači u Brodarac, Grafičar, kao i u superligaške ekipe. Nama jeste drago zbog njih, alii prosto je nemoguće na taj način zaraditi", dodao je Jokić.

(Mondo/Večernje novosti)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.