Kakav heroj!

SA NJUJORŠKIH PARKINGA DO ZVEZDE LIGE ŠAMPIONA: Majka studirala, on večerao u kolima i postao brat belim dečacima!

Autor Dušan Ninković

Neverovatna životna priča prati fudbalera koji je uveo nemački tim u polufinale Lige šampiona.

Kada postignete gol koji vaš tim vodi u prvo polufinale u klupskoj istoriji, automatski ulazite u legendu. Ako u tom trenutku imate samo 21 godinu i neverovatnu životnu priču iza sebe, vaš status je još značajniji.

Ovo se desilo Tajleru Adamsu, mladom američkom fudbaleru koji je u sredu eliminisao iz Lige šampiona Atletiko Madrid i postao strelac jednog od najvažnijih golova u istoriji RB Lajpciga.

Možda će vas zanimati

Kada je već u epicentru pažnje danas, treba se podsetiti šta se sve krije u prošlosti tog dečaka, momka koji je odrastao u okolini Njujorka, ali daleko od bilo kakvog lagodnog života.

Već kao dete osetio da je život težak i da će morati mnogo da se bori.

''Pomagao mi je, sve što je mogao da uradi. Kada je trebalo da krene u školu, ako je napolju sneg, on traži svoju lopatu da očisti. Uvek je pokušavao da meni život bude lakši'', rekla je jednom prilikom Melisa, Tajlerova samohrana majka.

Ona je sina dobila već sa 22 godine, a otac nije želeo da ima ikakve veze sa njima. Nije ga interesovalo kako dete odrasta, da li mu je potrebna neka pomoć i da li tadašnja studentkinja Melisa može da se snađe sama.

''Mama je užasno puno radila, a zatim bi satima sedela u biblioteci, kako bi učila. Studirala je, a ja sam satima sedeo pored i posmatrao je, shvatajući koliko je truda potrebno da postignete nešto u životu'', napisao je pre nekoliko godina Tajler.

I uspeo je da postigne ''nešto''. Preko Njujork Red bula stigao je do Evrope, gde je sada veliki zalog za budućnost ekipe iz Lajpciga. Možda čak i jedan od najvećih dijamanata koje je Red bulova mreža pronašla.

Ipak, nije bilo lako i nije Red bul došao jednog dana na vrata, pokucao i odveo malog Tajlera. Presudila je posvećenost njegove majke, koja je bila sigurna da će uspeti.

''Nas život je izgledao kao zabavni park. Nikad nismo bili sigurni da ćemo ostati u šinama. Mamina procena je bila da se šansa za treninge u Njujorku ne sme propustiti. Potrudila se da mi omogući treninge, pisao sam domaće zadatke u automobilu, večerali smo dok se vraćam sa treninga. Stizao sam kući pred ponoć, ujutro išao u školu'', rekao je Adams.

Trening centar je bio udaljen stotinak kilometara od njegovog doma, pa su kolima više puta nedeljno putovali na treninge. Nije bilo lako, ali majka ni u jednom trenutku nije želela da odustane.

Život mladog Tajlera Adamsa se iz korena promenio jednog dana u školi, kada mu je na odmoru prišao Deril, sa kojim se inače nije družio.

''Ti si dobar fudbaler, moj tata to misli. I ja krećem da treniram fudbal. Moj tata i tvoja mama često pričaju'', rekao je Tajleru tada nepoznati dečak, koji će mu uskoro postati brat.

Tri pozicije

Julijan Nagelsman ga koristi na tri mesta na terenu. Igra kao centralni vezni, ali zbog svoje brzine može odlično da odgovori zahtevima kao desni bek ili desno krilo. to je prednost u današnjem fudbalu.

Melisa se ubrzo udala za oca porodice Saliven, a Tajler je ''preko noći'' dobio tri brata. Da stvari budu bolje po njegu fudbalsku karijeru, ''novi tata'' je bio Škot koji se doselio u SAD i fudbal je bio svetinja.

''Oni su navijači Rendžersa, pa za ručkom ne sme da se sedi u zelenoj majici. Pas se zove Rendžer i reži kada čuje reč Seltik. Amerikanci ne poznaju takvu vrstu ljubavi prema fudbalu'', istakao je mladi fudbaler.

Da stvari budu čudnije, u novoj porodici je on jedini tamnoput, pored belih roditelja i bele braće. Ipak, to mu nikad nije predstavljalo problem.

Fudbal je postao važan deo života u novom domu, a svi u kući su brzo shvatili kakav je talenat Tajler Adams. U tome mu je pomogao Čelsi.

''Trener me je nazvao i pitao kako se osećam. Nisam znao da to znači da ću biti u timu. Iskrsla je utakmica u MLS kupu, a trener je želeo da odmori neke igrače za taj meč. Porodica je došla sa mnom na utakmicu, videli smo kako stiže Čelsi, sa Azarom, Kurtoom, Fabregasom... Moj brat navija za njih'', priseća je strelac gola protiv Atletika.

Postigao je gol za 3:2, u velikom preokretu tima iz Njujorka. Kasnije su upisali pobedu u prijateljskom susretu, ali je on bio u šoku zbog svega što se desilo tog dana. Bio je to debi, pogodak i pobeda protiv jednog od najboljih evropskih timova.

''Nikada ne biste pomislili da je on najmlađi u timu. On je na terenu muškarac i stariji igrači gledaju u njega. Neustrašiv je, ništa mu ne remeti koncentraciju i ne postoji proitivnik kog se plaši. Siguran sam da će biti stub reprezentacije u budućnosti'', izjavio je Džesi Marš, tadašnji trener Njujorka koji sada predvodi Salcburg.

Adams je ove sezone dobio nešto značajniju ulogu u Lajpcigu, pa je odigrao 16 mečeva. Pored 14 susreta u Bundesligi, tu su i dva u Ligi šampiona. U prethodnoj sezoni, prvoj u Evropi, admas je zabeležio 12 nastupa za Lajpcig.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.