NEZAPAMĆENO

Ovo se nije desilo od ZVEZDINE 1991: Polufinale Lige šampiona, a nema timova iz TRI NAJVEĆE LIGE!

Autor Nebojša Marković

Neverovatan podatak u najjačem evropskom takmičenju.

Kada je Lajpcig u četvrtak izbacio Atletiko Madrid iz Lige šampiona, bio je oboren jedan rekord Crvene zvezde, a sada se desilo nešto što nismo videli od 1991. godine i proleća kada su se crveno-beli popeli na krov Evrope.

Posle poraza Mančester sitija u polufinalu Lige šampiona, među četiri najbolja tima Evrope nema klubova iz tri najveće lige!

Ispao je prvo Juventus, potom i Atalanta kao predstavnici Italije, a onda i Barselona kao predstavnik Španije. Sada kada nema Sitija, više u takmičenju nema ni Engleza, što se u Ligi šampiona nikada nije desilo.

Da bismo prvi put pronašli polufinale najjačeg evropskog takmičenja u kojem nema Engleza, Španaca i Italijana, morali bismo da se vratimo u pretposlednju godinu Kupa šampiona - sezonu 1990/91!

U sezoni 2019/20 u polufinalu će igrati Pari sen Žermen i Lajpcig u jednom i Bajern Minhen i Lion u drugom susretu za finalni okršaj. Pre 29 godina na tim mestima bili su Crvena zvezda, Bajern Minhen, Olimpik Marsej i Spartak iz Moskve!

U sezoni 1993/94, prvoj kada smo u novoformiranoj Ligi šampiona imali prava polufinala, dobili smo špansko-italijansko finale između Barselone i Milana.

Naredne dve sezone, posle pobede Zvezde u Bariju, Kup, odnosno Liga šampiona nisu ni imali polufinalnu fazu, već su se igrale dve grupe sa po četiri tima, odakle su pobednici grupa išli u finale.

Ipak, "fajnal ejt" turnir u doba korona virusa doneo je neke neočekivane rezultate i neočekivane učesnike polufinala. Toliko da je Bajern jedini preostali tim koji je podizao "ušati pehar".

Izgleda da je ova 2020. stvarno luda godina...

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.