50. put

ZVEZDIN NAJBOLJI STRANAC: Junak Trnave i Salcburga, dva puta otpisivan, a zauvek koristan!

Autor Dušan Ninković

Proslava jubileja nije mogla bolje da prođe za El Fardu Bena, reprezentivca Komorskih Ostrva.

Izvor: MN Press

Meč protiv Spartaka iz Subotice je završio sa 49 golova na svom kontu u dresu beogradskih crveno-belih i od momka sa Komorskih Ostrva smo čuli da bi 50. mogao da se dogodi već na sledećem meču.

Samo nekoliko dana kasnije, El Fardu Ben je na broju 52 u dresu Crvene zvezde i sasvim sigurno vodeći na listi najboljih stranaca u klupskoj istoriji.

Sve ono dobro što je klub radio prethodnih godina ogleda se kroz ovog igrača, fudbalera rođenog na tlu Francuske, ali reprezentativca male ostrvske države koja nam pre njega nije bila poznata po fudbalu.

A Bena smo upoznali u Beogradu, kada je nosio dres Olimpijakosa i u saradnji sa Markom Marinom eliminisao Partizan iz jednih evropskih kvalifikacija.

Bili su to retki trenuci kada je u Olimpijakosu imao jasnu ulogu i veliko poverenje. U toj poslednjoj polusezoni je postigao samo dva gola, oba u Humskoj, a nastupio na ukupno deset mečeva. Daleko slabije nego sezonu ranije, na pozajmici kod Vladana Milojevića.

Bivši šef stručnog štaba je insistirao na njegovom dolasku. Desilo se to u januaru 2018. godine, pa je Ben sada već dve i po godine stanovnik srpske prestonice. Stigao je u transferu vrednom pola miliona, u najboljim igračkim godinama, kao fudbaler koji ne može da se izbori za startnu postavu grčkog velikana.

I postao heroj.

Već u toj prvoj polusezonu su njegovih osam golova i šest asistencija pokazali šta ćemo gledati na terenu, ali je ono impresivno stiglo narednog leta.

Prvi uspešan pohod na grupnu fazu Lige šampiona u klupskoj istoriji obeležio je na neverovatan način. Pogodio je protiv Spartaksa, pogodio i asistirao protiv Suduve, dva puta pogodio i asistirao protiv Spartaka iz Trnave. Svi ti golovi su bili neverovatno važni.

Oni koje je postigao u Salcburgu, mada Degenek tvrdi da je jedan njegov, značajniji su od bilo čega drugog što je uradio u karijeri. Nek se ne naljute zbog ovoga stanovnici Komorskih Ostrva kojima je doneo prvu pobedu u takmičarskom meču. Ikada.

Benove brojke

Liga šampiona - 6 mečeva, 1 gol Kvalifikacije - 15 mečeva, 9 golova, 3 asistencije Liga Evrope - 2 meča Superliga - 62 meča, 40 golova, 17 asistencija Kup Srbije - 6 mečeva, 2 gola, 3 asistencije

Ben je drugu sezonu u klubu završio sa 17 ligaških golova, iako je retko igrao klasičnog napadača, uz još sedam pogodaka na međunarodnoj sceni. Zvuči neverovatno, zar ne? 

A opet, dovoljno hvale nikada nije dobio. Prisetite se, hajde, kada se o El Fardu Benu pričalo kao o najboljem igraču Crvene zvezde?

Sa druge strane, otpisivan je nekoliko puta. Otpisan je pred drugu grupnu fazu Lige šampiona, kada se očekivalo da će biti prodat. Otpisan je kada je klub napustio Vladan Milojević jer je on, pobogu, njegov igrač.

Otpisan je i ovog leta, jer Zvezda ima dovoljno napadača, a pojačanja su stigla na krilne pozicije...

Izvor: MN Press

E, pa evo ga.

Kada kod Milojevića nije mogao na krilo, mogao je kao ofanzivni vezni. Ako je i tu bila gužva, mogao je u napad. Sada je, to tvrdi Dejan Stanković, prvi napadač tima sa stadiona Rajko Mitić, strelac tri gola na otvaranju evropske sezone i strelac čak 52 pogotka u crveno-belom dresu.

Milana Pavkova nema među licenciranima zbog povrede, na spisku nije Nikola Krstović, Ričmond Boaći i Aleksa Vukanović nisu dobili šansu protiv Evrope, a Tomane je meč počeo na klupi.

U prvi plan je morao on, dvostruki strelac sa derbija u četvrtom kolu Superlige. Momak koji je ljude u klubu već ''kupio'', ranijim dolascima na treninge, kasnijim odlascima sa istih, insistiranjem da igra i pored bolova i odbijanjem da odmori čak i kada je ritam bio ubitačan, znao je da su njegovi golovi potrebni.

Taj nasmejani igrač francuskih drugoligaša je tokom prethodne dve i po godine često znao da se ''pojavi'' u najbitnijim momentima i da stvar preuzme u svoje ruke. Kao što i glasi ona mantra domaćih trenera, da ''stranac dolazi samo ako će praviti razliku'' - pravio je razliku!

Izvor: MN Press

Od kako je debitovao za Crvenu zvezdu pa do danas, El Fardu Ben je odigrao 92 meča. Postigao je 52 gola, asistirao 23 puta i tri puta bio šampion Srbije.

Neka ovog puta izvinu Kanga, Boaći, Vijeira, Kastiljo, Gaj i ostali, El Fardu Ben je najbolji stranac koji je obukao Zvezdin dres.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.