Da volim crno-bele...

NAUČIO JE SVAKU REČ OD PESME PARTIZANOVIH NAVIJAČA: Slovački reprezentativac pamti Beograd, Partizan i Grobare

Autor Vladimir Sukdolak

Ovako je Jan Đurica, zapamtio vrelo letnje vceče 23. avgusta u Beogradu. Podsećamo se slučjanog sureta sa nekadašnjim reprezentativcem Slovačke na slovenačkom Pohorkju 2012.

Izvor: MN Press - arhiva

***Tekst napisan 2012. na letnjim pripremama Partizana u Slovačkoj. Sedam godina posle šokantne eliminacije crno-belih od Artmedije.

Navijači Partizana dobro su zapamtili Artmediju Petržalku. Slovački klub, koji sada nastupa u Trećoj ligi, u sezoni 2005/06 zaustavio je crno-bele na poslednjem stepeniku pred ulazak u Ligu šampiona.

Ni preko 30.000 Grobara u Beogradu, ni bolja igra u oba meča, nisu bili dovoljni da Partizan stigne do elite.

Slovaci su bili bolji posle penala...

Neverovatnim odbranama za vreme utakmice i u toku penal serije golman Juraj Čobej ostao je u vrlo lošem sećanju partizanovcima.

A, da li neko pamti Jana Đuricu?

Reprezentativni štoper Slovačke izveo je možda i najvažniji penal - onaj posle promašaja Pjera Boje. Njegov gol sa 11 metara otključao je Petržalki vrata Lige šampiona, a kapiten Čobej ih otvorio kada je zaustavio šut Nenada Brnovića.

Đurica je danas član Lokomotive iz Moskve, koja se kao i Partizan priprema na Pohorju.

Sudbina je htela da Vladimir Vermezović u Sloveniji sretne dva "krvnika" iz te 2005. godine - kolegu Vladimira Vajsa, sadašnjeg trenera Slovana, a tada Artmedije, i Đuricu.

Iako smo ga prepoznali na prvo treningu, priliku da popričama sa stamenim štoperom imali smo na bazenu hotela "Habakuk", koji je pedesetak metara udaljen od Partizanove "Arene".

Grobari Artmedija
Izvor: YouTube



Porazgovarali smo u prolazu.

Ozbiljno lice ozario je osmeh kada smo ga pozvali i predstavili se. Iznenadio se što smo ga prepoznali.

"Partizan je veliki klub. Igrao sam protiv njega", uzvratio je Đurica, a onda nas sve ostavio u šoku. Zapevao je na tečnom srpskom jeziku...

"Da volim crno-bele, ponosno kažem svima...", zastao je i dodao, ali ovaj put na engleskom: "Partizan ima najbolje navijače.Onu atmosferu koju sam doživeo u Beogradu nisam nigde posle", prisetio se ambijenta u Humskoj, uprkos tome što ga nismo pitali.

Upitali smo ga da nam otkrije kako je naučio reči pesme. Nije nam odgovorio, samo se nasmejao i srdačno pozdravio. Žurio je za saigračima, koji su već napustili kupalište.

Partizan Artmedija
Izvor: YouTube



Ako ništa drugo, nije jedini u Lokomotivi koji voli Partizanove pesme. U duetu sa njim možda zapeva i Slaven Bilić.

Đurica je crno-belima poželeo mnogo sreće u Evropi. A, valjda će je Partizan imati više nego tog avgusta 2005...

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.