Stanković samo nasledio

ZVEZDIN VIŠEGODIŠNJI NIZ: Tirana je evropski jubilej za crveno-bele!

Autor Dušan Ninković

Evropske kvalifikacije su godinama zadatak za Crvenu zvezdu, ali je on pronašla formulu.

Izvor: Facebook/Crvena zvezda/Nikola Mitić

Vladan Milojević je započeo, a Dejan Stanković je na putu da nastavi dominaciju Zvezde u evropskim kvalifikacijama.

Navijači Crvene zvezde će meču u Tirani tražiti mane, jer igra nije bila impresivna, ali je rezultat došao pa će srpski predstavnik u septembru igrati treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Kao i u prethodne dve godine, kada ih je na tom putu predvodio Vladan Milojević, crveno-beli su kvalifikacije krenuli od prvog kola.

Srbija još nema dovoljan broj bodova da bi takmičenje krenulo kasnije, pa se na samom početku kvalifikacija uključuje i naš predstavnik. Tako je do prve Lige šampiona Zvezda morala da izbaci četiri rivala, a u drugoj sezoni isto toliko.

Sada će, pod specijalnim uslovima, ponovo morati da savlada četiri tima. Ovaj put u samo pet mečeva, jer se u prva tri kola igra samo po jedan susret, a u plej-ofu, na poslednjem stepeniku, će biti i revanša.

Kada se sve sabere, ono što je radio Vladan Milojević i ono što radi Dejan Stanković, albanski predstavnik je 10. uzastopni tim koji je eliminisan od strane srpskog šampiona.

Počelo je eliminacijom Spartaksa u leto 2018. godine, a nastavilo se Suduvom, Spartakom iz Trnave i Salcburgom. Naredne sezone je ponovo tu bila Suduva, ovog puta u prvoj rundi, a zatim Helsinki, Kopenhagen i Jang Bojs.

Od kako je na kromilu tima Dejan Stanković, eliminisani su Evropa sa Gibraltara i Tirana, pa tako dolazimo do malog jubileja, 10. uzastopnih rivala koji su izbačeni.

Ako ovom spisku dodamo i prve evropske kvalifikacije Vladana Milojevića, kada je na putu do Lige Evrope eliminisao četiri rivala, dolazi se do 14 uspešno rešenih kvalifikacionih rundi, što je impresivan učinak.

Verovatno i neki rekord, pošto nam ne pada na pamet tako uspešan kvalifikant.

Naravno, ništa od ovoga neće imati smisla ako se crveno-beli ne plasiraju u grupnu fazu jednog od dva evropska takmičenja. Na tom putu ih čekaju još tri meča, jedan u trećem i dva u četvrtom kolu kvalifikacija, ali sada je psihološka prednost na strani srpskog šampiona.

Zvezda je majstor za kvalifikacije, to je evidentno još od Florijane!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.