MONDO KOMENTAR

"BUBICE" GELORA KANGE I SJAJNI BORJAN: 3 negativna i 2 pozitivna utiska o nastupu Zvezde u Tirani!

Autor Milutin Vujičić

Strah je ponovo bio faktor koji je poremetio Crvenu zvezdu, mnogo grešaka napravio je i Gelor Kanga, ali je Milan Borjan bio na pravom mestu u pravo vreme kako bi se šampion Srbije vratio s pozitivnim rezultatom iz Tirane. Dosta toga ostalo je da se popravi...

Izvor: MN Press

"Cilj je ispunjen", poručio je Dejan Stanković posle teško izvojevanog trijumfa Crvene zvezde u Tirani (1:0) za prolazak u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, dodavši da se "pobedi u zube ne gleda", svestan da njegova ekipa nije blistala...

Još iz Milojevićeve ere naučeno je da je u ovoj fazi takmičenja najvažnije zabeležiti prolaz, posebno ako se uzme u obzir osetljiva politička pozadina duela na "Er Albaniji".

Zvezda je imala samo 90 minuta (odnosno 120 i penale) da prođe Tiranu i verovatno bi priprema duela izgledala skroz drugačije da su imali revanš u Beogradu. Ovako, trebalo je biti oprezan i dovoljno opasan, pošto se greške u ovakvim utakmicama ne praštaju.

Zvezda recimo prošle godine na gostovanju nije ostvarila nijednu pobedu, igrala je nerešeno sa Suduvom, Kopenhagenom i Jang bojsima, dok je poražena od Helsinkija.

Poslednji trijumf na strani bio je protiv Suduve (2018), ako ne računamo Spartak posle produžetaka!

Taj podatak mogao bi malo da "otkravi" navijače Zvezde koji sasvim sigurno nisu bili zadovoljni kako je njihova ekipa delovala u Albaniji, ali svakako ne sme da bude opuštajući faktor za preostale mečeve pošto još mnogo toga mora da se popravi da bi se stiglo do zacrtanog cilja.

Izabrali smo stoga pet najjačih utisaka sa gostovanja Zvezde u Tirani, od čega je više negativnih.

NEGATIVNO - "BUBICE" GELORA KANGE

Izvor: MN Press

Kada se kaže "Kanga" navijači Zvezde se prvo sete golčine protiv Krasnodara, ali ima Gabonac i svoju "mračnu stranu" koju je ispoljio na jučerašnjoj utakmici u Tirani. Opčinjen je loptom poput mačke koja ugleda tačku lasera i mora da je prati po cenu života.

Tako je Kanga na "Er Albaniji" uvek jurcao u pravcu lopte, nije mario da li time ide u putanju Nikoliću, Kataiju ili Sanogu, da li narušava koncepciju u igri u posedu. Odlazio je kod štopera i poput kvoterbeka pokušavao da pošalje nemoguća dodavanja u dubinu, nije imao strpljenja da sačeka pas u noge na poziciji koja je inače njegova.

Bio je nemaran u više navrata, kao recimo na gostovanju u Kelnu, pa je često gubio loptu na sredini terena posle čega se otvarala kontra Tirane.

To je bilo i jedino moćno oružje kluba iz Albanije, ali srećom po Zvezdu i Kangu nisu kažnjeni za neodgovornost prema lopti. Bez obzira na to što je Gabonac dobio "ful tretman" kao zvezda tima, njegove greške morale bi da budu svedene na minimum, pošto protivnici dobro poznaju njegovu narav i gledaće da je iskoriste i u budućnosti.

Za početak, Kanga bi trebalo da ima više poverenja u svoje saigrače, posebno Nikolića, koji "nije mogao da diše" pošto je gabonski vezista imao stav "neka, ja ću sve".

POZITIVNO - ODLIČNI MILAN BORJAN

Izvor: MN Press

Možda je Tomane doneo pobedu, ali je Borjan "spremio", a potom i sačuvao.

Neverovatnu razliku pravi kapiten Zvezde u utakmicama kvalifikacija, gotovo svaki put se pokazao kao odlučujući faktor, pa se za njega može reći da je fudbaler na koga crveno-beli uvek mogu da se oslone, čak i kada im ne ide...

U prvom poluvremenu je zabeležio dve odbrane, jednu doduše posle ne tako dobrog postavljanja kod slobodnog udarca, da bi u nastavku sprečio bar dva "zicera" za Tiranu.

U kontri, posle "carinjenja" lopte, nakon što je Muči predriblao Pankova, uspeo je da "zatvori ugao" i da odbranom pošalje loptu na stativu, dok je u nadoknadi vremena takođe bio priseban i sprečio je izjednačenje dok su njegovi saigrači bili u velikom grču.

Ponašao se i kao pravi kapiten, vikao je i "budio" svoje saigrače tokom čitavog meča, pokazao im kako treba da izgleda koncentracija na ovom nivou takmičenja, a na njima je hoće li ga poslušati.

Do tada, meč protiv Tirane još jedan je od onih koji se pišu u bogatu knjigu "neverovatnih partija Milana Borjana" uz Kopenhagen, Jang bojs, Salcburg, Liverpul, Trnavu, Keln, BATE Borisov, Krasnodar i mnoge druge. Čak je i u porazu od evropskog šampiona Bajerna (6:0) imao deset odbrana.

NEGATIVNO - STRAH, OPET TAJ STRAH...

Izvor: Crvena zvezda/Facebook/Nikola Mitić

Nažalost po Crvenu zvezdu, ovo nije novost. Još je i Vladan Milojević zamerao svojim igračima što povremeno na terenu deluju uplašeno, pa je ta teskoba, za koju za sada nema leka ili rešenja, počela da muči i Dejana Stankovića.

"Nemojte da se plašite", govorio je Stanković kraj aut-linije pri rezultatu 1:0, pošto ni pozitivan rezultat na semaforu nije uspeo da im skine okove na nogama.

Počeli su solidno, prvih petnaestak minuta činilo se da imaju volju da pregaze protivnika, ali čim je Tirana prvi put pokazala zube i podsetila ih da je ulog ogroman, sve se promenilo. Možda bi neko zaključio da će posle toliko mečeva u Evropi nestati pritisak, ali ovoga puta kao da je bio još veći, verovatno i zbog toga što su se plašili bruke protiv Albanaca.

"Nije mi samo jasno zašto prestanemo da budemo mi u nekim situacijama? Kreneš dobro, pa blokada...", govorio je Stanković posle meča svestan problema koji mora da reši.

Na putu ka uspehu Zvezda mora da se reši svih faktora koji je remete, ali za početak trebalo bi ući u srž ovog problema koji nije mali i koji je bio viđen i u derbijima, pre nego što joj se obije o glavu u evropskim utakmicama.

(za nastavak teksta kliknite na strelicu)

POZITIVNO - PONOVO GOL IZ PREKIDA

Izvor: Facebook/Crvena zvezda/Nikola Mitić

"Igra se na jednu dobijenu i sreća da smo dali gol posle prekida, to smo pripremali i tako smo dali gol. Presudio je prekid na kome smo radili. Videli smo u analizi gde su slabiji...", kazao je Marko Gobeljić posle meča u Tirani.

Gol odluke pao je posle kornera u 62. minutu kada je u gužvi na pet metara najviši u skoku bio Tomane, naplativši tako pogotkom borbu sa štoperima Tirane.

Prekidi, nije više tajna, jedno su od najvećih oružja Crvene zvezde od dolaska Dejana Stankovića i doneli su im pobede u poslednje dve utakmice. Prvo je Ben rešio iz "slobodnjaka" duel u Novom Sadu, da bi ovoga puta udarac iz ugla bio presudan, iako nije bio u pitanju jedan od "specijala" iz repertoara pomoćnog trenera Nebojše Miloševića.

Zvezda je u prvih devet utakmica kod Stankovića čak šest golova dala posle prekida (ne računajući penale), a da to nije bila sreća potvrđuje nastavak tog niza i u ovoj sezoni.

Rivali će sve više i više analizirati prekide Crvene zvezde, a iako je Tirana angažovala i analitičara iz reprezentacije Albanije, to im nije mnogo pomoglo. Zvezda je tako dala gol i imala najveću šansu preko Milunovića, doduše nakon toga je signaliziran ofsajd...

Ipak, niko ne može da "živi" samo od prekida, pa će Zvezda morati da pronađe igru s početka sezone.

NEGATIVNO - BEZ OPASNOSTI PO BOKOVIMA

Izvor: Crvena zvezda/Facebook/Nikola Mitić

Zvezda na postavljenu odbranu rivala i dalje nema pravi odgovor, a posebno bezopasna bila je po bokovima gde nije uspela da napravi prednost u Tirani.

Jedan od razloga za to je i odsustvo levog beka Milana Rodića, pošto je Miloš Degenek u igri s loptom bio isključivo treći štoper, bez zaduženja u napadu, pa je Aleksandar Katai, svestan da igra sam po toj strani, najčešće birao da ulazi u sredinu.

Ni na desnom boku nije delovalo mnogo bolje. Gobeljić je delovao stegnuto u izlascima napred, plašeći se da ne otvori prostor za kontru, dok je Spiridonović odigrao najslabiji meč od dolaska.

Zbog toga nije bilo iznenađenje kada ga je Stanković zamenio na poluvremenu, i njega je stigao umor, međutim ni Ivanić nije uspeo da napravi prednost van svoje standardne pozicije, pošto se za njega ne može reći da je naročito prodoran fudbaler.

Pošto su igrači na krilnim pozicijama novi, Zvezdi što pre treba "oformljenje tandema" sa bekovima, pošto u ovakvim utakmicama kao što je bio susret u Tirani to može da bude prevaga.

Slede teže utakmice, a teško da će biti psihološki izazovnijih...

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.