HRVAT ZAKUVAO SEBI "ČORBU"

KARMA JE MNOGO ZAJ***NA STVAR: 300 sekundi u Salcburgu koje su promenile istoriju Zvezde!

Autor Milutin Vujičić

Na današnji dan pre dve godine Crvena zvezda je ušla u grupnu fazu Lige šampiona posle lude utakmice u Salcburgu. Ključni detalj koji je promenio sve odigrao se kada je Pavkova nagazio Pongračić i naterao Krstičića da podivlja kao nikad u životu...

Izvor: YouTube/FK Crvena zvezda screenshot

Sat vremena je Crvena zvezda bila samo džak za udaranje.

Napad za napadom, udarac za udarcem, nisu mogli da dišu koliki je pritisak napravio Salcburg. Trčali su "bikovi" kao igračke na baterije, nisu ostavljali sekund za razmišljanje i zbog toga je na semaforu sasvim zasluženo pisalo 2:0.

Nisu hteli tu da se zaustave, želeli su da fer borbu u kojoj su razbili protivnika pretvore u ugnjetavanje, a onda je grogiranom i prebijenom bokseru "pukao film".

Milan Rodić je skočio i poslao loptu glavom ka Milanu Pavkovu, igraču koji u tom trenutku nije uživao nikakvo poverenje navijača, a napadač iz Begeča je posle duela sa Samasekuom ostao da leži na travi. Ništa neuobičajeno, takvih duela ima desetine po meču, ali je bezobrazluk i želja za poniženjem naterala krvavog protivnika da mu "proključa krv".

SALCBURG: Stanković - Lajner, Ramaljo, Pongračić, Ulmer - Haidara, Samaseku, Volf, Šlager (od 83. Prevljak) - Daka (od 69. Jabo) i Dabur.

ZVEZDA: Borjan - Stojković, Savić, Degenek, Rodić - Jovičić, Krstičić - Simić (od 36. Jovančić), Ben, Radonjić (od 82. Gobeljić) - Milić (od 49. Pavkov).

Na semaforu je pisalo 60 minuta i 29 sekundi kada je Nenad Krstičić iz najbolje pozicije na terenu video kako Marin Pongračić preskače Milana Pavkova i namerno ga gazi kopačkom.

Naljutio se poput risa, kao nikada u karijeri, dok mu se Hrvat smejao u lice provocirajući ga da dobije i crveni karton. Kezio se štoper Salcburga svestan toga da je njegov protivnik na pola sata od eliminacije iz Lige šampiona, da je potpuno nemoćan i da ima sreće što gubi samo 2:0…

Četiri igrača Salcburga i sudija Čakir pokušavali su da zaustave Krstičića koji je u tom trenutku bio spreman da i udari Pongračića zbog cipelarenja povređenog saigrača.

Izvor: YouTube/FK Crvena zvezda

Ostali igrači Zvezde bili su malo smireniji, verovatno jer nisu bili svesni šta je Pongračić uradio, ali bi i njihova reakcija bila istovetna "motoru" tima Vladana Milojevića samo da im je neko u tom trenutku pokazao usporeni snimak.

Ipak, eksplozivna reakcija Krstičića, izuzetno mirnog momka, govorila je dovoljno, pa "sedmicu" Zvezde nije bilo moguće obuzdati sve dok na semaforu nije pisalo 62 minuta i 53 sekunde.

I tada je u njemu "kuljala lopta nezadovoljstva" dok su Milanu Pavkovu stavljali crveni zavoj. Nastavio je Pongračić bitku sa napadačem Zvezde, a onda ga opet faulirao na sredini terena. Na semaforu je pisalo 63 minuta i 57 sekundi kada je Nenad Krstičić namestio loptu na 45 metara od gola, što ne miriše na opasnost, ali jeste kada vam je to najbolja šansa koju imate.

"Jedini lakši deo posla kod njih su bili prekidi. Prosto se ljudi nisu time bavili, to se ispostavilo kod nas da je bitno", pričao je Milan Kosanović za MONDO pre dve godine.

Lopta je krenula "u bunar" na Pavkova i Degeneka koji su se na drugoj stativi izdvojili sa svojim čuvarima. To je bio plan…

"Oni kao da igraju šah, kao po šinama, kada vas uhvate u mašinu nastane problem. Ali, ako ubacite vi neki problem u šablon - kao što je bio problem 'parova' na prekidu - oni više ne znaju šta se dešava i tu počinju njihove brige", dobro se seća pomoćni trener Zvezde akcije za preokret.

Pavkov nekako uspeva da s čalmom na glavi i zategnutom kosom udari loptu glavom, spustio je za igrača Salcburga, ali Degenek dok mudro drži ruku na levom boku, što Čakir ne može da vidi, štopuje loptu nogom i gura rivala preko njega. Niko nije očekivao da će Zvezda na tom delu terena imati prostor za centaršut i dok svi igrači polako kreću u kontru - Degenek nalazi Bena na drugoj stativi.

Na semaforu je 64 minute i 15 sekundi i kamere odmah prikazuju oduševljene navijače Crvene zvezde koji su do pre samo nekoliko trenutaka pevali i mislili "o, ne, opet ono naše…".

Dok je Ben nosio loptu na centar svi su se setili kako je protivnik pokušao da ih dokrajči na nedozvoljen način, a nazovite to "srpskim inatom" ili prirodnom reakcijom na nepravdu - držalo je igrače Zvezde taman još toliko da se sve preokrene.

Trajalo je još slavlje navijača Zvezde kada je naredni kadar u 65 minutu i 15 sekundi pokazao na Nenada Krstičića koji sa polovine terena šalje opet loptu u kazneni prostor.

Zašto, kako, ko je napravio faul? Niko ne zna, a i ne seća se…

Opet "parovi" kod prekida, Andrea Ramaljo nema pojma da je njegov čovek Miloš Degenek, a defanzivac iz Knina koristi slobodu u kaznenom prostoru i šalje visoko udara loptu glavom, ona leti u mrežu, a Ben je zakačio taman toliko da bi se tamo i zakotrljala.

Na semaforu piše 65 minuta i 29 sekundi, a bokser koji je do pre koji trenutak bio na konopcima uspeva da sa dva udarca izbije zube rivalu i pokaže mu da je karma vrlo zajebana stvar.

Izvor: YouTube/Forum Red Star Belgrade/Screenshot

Bilo je to 300 sekundi koji su promenili istoriju Crvene zvezde, doneli joj najveću radost od Barija, a bez obzira što je u preostalih pola sata fudbala ponovo Salcburg bio bolji - nije mogao da se vrati posle šoka koji su im "zakuvali" Nenad Krstičić, Miloš Degenek, El Fardu Ben i Milan Pavkov.

Ili ako hoćete Marin Pongračić…

"To što sam mu rekao nije za javnost. A svašta sam mu rekao. Video sam da je namerno skočio na Pavkova, posebno jer mu je tu bio saigrač. A onga je preskočio. Bilo je psovki i svega. Na kraju sam mu se smejao u facu", pričao je dve nedelje posle meča Krstičić.

Možda je u pitanju samo mit koji je poslužio kao savršeni narativ za istorijski preokret Zvezde, ali ko bi mogao da se kladi da upravo faul u 60 minutu i 29 sekundi nije sve promenio?

Salcburg - Zvezda 2-2
Izvor: YouTube/Crvena zvezda

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.