Prvi put nije dvomeč

OD "HEJ PJANO" DO HEROJSTVA BAJKOVIĆA: Zvezda i Omonija imaju istoriju, ponovo će prštati!

Autor Dušan Ninković

Zvezda je saznala rivala i neće joj biti lako, ali razloga za optimizam ima.

Izvor: MN Press

Crveno-beli će na Kipar.

To je pokazao današnji žreb u kom su izvlačeni parovi za treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Kao i dva puta u istoriji, Zvezdu će na putu do grupne faze evropskog takmičenja čekati Omonija.

Dva puta do sada su Zvezdini igrači bili uspešni protiv ovogo rivala, ali su tada Kiprane izbacivali u dvomečima. Sada će se igrati samo jedna utakmica, a meč će biti odigran na Kipru.

U kvalifikacijama za Ligu šampiona tokom sezone 2001/02, Zvezda je morala da odigra dvomeč protiv Kiprana.

2001

Zvezda na Kipru: Ranđelović, Marković, Vidić, Gvozdenović, Matijašević, Lerinc, Ilić, Vukomanović, Aćimović, Spalević, Pjanović

Zvezda u Beogradu: Dišljenković, Marković, Gvozdenović, Lalatović, Matijašević, Lerinc, Bošković, Vukomanović, Aćimović, Spalević, Pjanović

Prvo kolo se igralo na GSP stadionu, a crveno-beli su stekli korektnih 1:1 na tom gostovanju. Da bi prošli u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona bila im je potrebna pboeda u Beogradu, što su i uradili.

Strelac na Kipru je bio Mihajlo Pjanović, dok su u Beogradu mrežu gostiju, za konačnih 2:1, pogađali Leo Lerinc i Milenko Aćimović.

 Nakon prolaska Omonije, Zvezdu je čekao težak zadatak, Bajer iz Leverkuzena.

Nemački tim je bio bolji u dvomeču, a crveno-beli su se iz kvalifikacija za Ligu šampiona preselili u Kup UEFA. U prvoj rundi tog takmičenja bolji je bio predstavnik Ukrajine.

Kao i protiv Bajera, u Beogradu je odigrano bez golova, a Zvezda je upisala poraz na gostovanju, pa se evropska sezona završila posle tri dvomeča.

Crveno beli su u toj sezoni ostali bez grupne faze evropskoj takmičenja, isko kao i nešto više od deceniju kasnije, kada je dvomeč sa Omonijom izrodio nove junake u srcima Zvezdinih navijača.

Iako možda nije obilovao kvalitetom, Zvezdin tim iz sezone 2012/13 ima posebno mesto u srcima navijača. Bila je to čudna sezona, prepuna emocija za aktuelnog šampiona Srbije, koji je kasnije eliminisan od Bordoa.

2012

Zvezda u Beogradu: Bajković, Vešović, Maksimović, Jovanović, Mladenović, Dimitrijević, Mijailović, Evandro, Lazović, Milunović, Kasalica

Zvezda na Kipru: Bajković, Mikić, Maksimović, Jovanović, Mladenović, Evandro, Mijailović, Milivojević, Dimitrijević, Lazović, Kasalica

 Beogradski meč završen je bez golova, a na Kipru je bilo isto tako, dok nisu počeli penali.

Crveno beli su uspeli da prebrode udarce sa bele tačke, najviše zahvaljujući raspoloženom Bobanu Bajkoviću, koji je odbranio dva šuta domaćim igračima.

U timu Crvene zvezde, iz kog je poteklo nekoliko budućih reprezentativaca, istakla su se šestorica momaka koji su bili precizni sa penala.

Seriju je otvorio Miloš Dimitrijević, nastavio je Luka Milivojević, a u trećem pokušaju je neprecizan bio Kasalica. Do kraja Zvezda nije imala problema pa su precizni bili svi ostali izvođači.

Četvrtu seriju je realizovao Nikola Maksimović, zatim je pogodio Luka Milunović, posle njega Filip Mladenović i na kraju, za pobedu, Srđan Mijailović, jedan od ljubimaca Roberta Prosinečkog.

Kasnije je usledio Bordo, a to je tužna priča koje navijači Zvezde ne žele da se prisete u ovim trenucima...

Ovoga puta neće biti moguće da crveno-beli eliminišu kiparskog predstavnika i da ne igraju grupnu fazu nekog od dva evropska takmičenja.

Možda se to može nazvati treća sreća, ali je u ovom slučaju čisto tumačenje pravila.

Pobednik meča koji će biti odigran 15. ili 16. septembra će nastupiti u četvrtom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, gde se igra i revanš, ali će sigurno imati mesto u grupnoj fazi Lige Evrope.

Zato je ovo najvažnije kolo na Zvezdinom evropskom putu!

Podsetite se kako je izgledalo u prethodnim okršajima crveno-belih i kiparskog tima.

Crvena zvezda Omonija 2001
Izvor: YouTube/Crvena zvezda

Omonija Crvena zvezda penali 2012. godina
Izvor: Youtube/MrRedStarBelgrade

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.