MONDO INTERVJU

"U PARTIZAN MOGU SAMO NA JEDAN NAČIN": Nikolić za MONDO o povratku u Humsku i totalnom fudbalu Spartaka!

Autor Nebojša Marković

Napadač je u Subotici odlično započeo novu sezonu i to je odmah dovelo do pitanja o njegovoj budućnosti.

Izvor: MN Press - ilustracija

Fudbalska javnost u Srbiji nije tako često sklona da manje domaće klubove obasipa najlepšim epitetima, a još ređe je to zbog velikog broja postignutih golova.

Na startu nove sezone, međutim, Spartak iz Subotice je zbog svoje napadačke igre već zaradio nadimak "srpska Atalanta" i to je siguran znak da nešto rade dobro. U napadu "golubova" odličan posao radi i Nemanja Nikolić.

Fudbaler Partizana na pozajmici u Spartaku započeo je sezonu kao i njegov tim - snažno i efikasno. Četiri postignuta pogotka i jedna asistencija deo su funkcionalnog napadačkog arsenala koji u Subotici gaji ekipa Vladimira Gaćinovića.

Nikolić - koji se već pominje kao mogući povratnik u Partizan posle dolaska Aleksandra Stanojevića na mesto trenera - ni najmanje nije iznenađen partijama Spartaka.

"Sve ovo sam očekivao, poznavajući ekipu, zato sam i odlučio da zatražim novu pozajmicu ove sezone. Bilo je to jer tadašnji trener u Partizanu nije računao na mene. Krajem prošle sezone sam i rekao da ova ekipa može da se bori za Evropu. Bio sam ubeđen u to, jer imaju baš dobrih pojedinaca. Podseća me na ono nešto što sam doživeo sa Spartakom u sezoni 2017/18."

Tada je bio tek pristigao iz kazahstanskog Aktobea, a sada je produžio ostanak u klubu po dolasku iz Humske. Već se postavlja pitanje hoće li Partizan vratiti Nikolića sa pozajmice i tako obezbediti treneru Stanojeviću novo rešenje u napadu crno-belih.

Kraljevčanin ne želi da spekuliše.

"Znate kako, na meni je bilo da ja odradim svoj deo posla. Ne mogu da kažem da sam ja sjajan, bajan, imam ja svojih mana, ali da li će mene razmatrati nova struka u Partizanu ili ne... Svaki trener ima neku svoju zamisao, a da se namećem jedino mogu igrama i postizanjem golova. To je moj posao. Moja želja je i ranije bila to, zato sam i došao u Partizan, u klub za koji navijam. Moji golovi i asistencije su jedini preduslov da neko kaže "e da, taj igrač vredi" ili bilo šta drugo", vrlo jasno odgovara Nikolić.

Izvor: MN Press

Golova je do sada bilo. Ali šta je onda to što je toliko zaslužno da Spartak na prvih šest mečeva u ligi postigne 18 golova i bude na deobi najefikasnijih timova uz beogradske "večite"?

"To je do stila igre od dolaska trenera Vlade Gaćinovića. Potpuno se promenila filozofija Spartaka, gde su oni nekada igrali na gol-dva po utakmici, nikada nisu imali neke ozbiljnije momente gde mogu da ugroze, gde se ekipe plaše kad igraju protiv Spartaka. Sad imamo taj stil fudbala koji je prepoznatljiv, zato što se igra, kako mnogi vole da kažu - totalni fudbal", odgovara Nikolić i potom u dahu nastavlja da "secira" način rada trenera Gaćinovića.

"Jako dobro se radi na momentima, na tome gde će se napasti protivnik. Možda ljudima deluje da su to obične tranzicije, ali za svakog protivnika ima određena tranzicija, gde će se napasti i kod kog igrača će se vršiti presing, gde bismo mogli najlakše da dođemo do lopte. Nije to samo "imamo dobru tranziciju". Svaka ekipa u Srbiji ima neku tranziciju, ali ima tu i sistem kako doći do tranzicije, gde napasti... To su neke stvari gde trener sa saradnicima dobro analizira narednog protivnika, tako da nikada ne radimo iste stvari, već se fokusiramo na slabije tačke narednog protivnika. To su uglavnom sitnice koje u fudbalu donose rezultat, gde se fokusiramo na ono gde protivnik najviše greši. Za sada nam to donosi rezultate. Lepo izgleda kada ste vi uz Zvezdu i Partizan postigli po 18 golova."

Izvor: Vladimir Markovic/© MN press, all rights reserved

Posle furioznog starta sezone i pet upisanih pobeda, Spartak u leđa gleda samo Crvenoj zvezdi. Zbog toga rastu apetiti.

"Imamo cilj da pokušamo da budemo u što je više moguće u gornjem delu tabele i te igre i rezultati su nam sada dali vetar u leđa i samopouzdanje da onda težite ka višim ciljevima. Možda će sada cilj biti da budemo u četiri-pet ekipa u ligi. Biće zanimljivo. Ne bih voleo da nas napuste pojedinci, jer mislim da ova ekipa za godinu dana, ako ostane na okupu, može da napravi ozbiljan rezultat. Dosta igrača ovde nije poznato široj javnosti. Imamo Ivančevića koji je štoper i retko kada sam video mladog štopera da igra i levom i desnom nogom podjednako dobro, da toliko razmišlja o igri... A on je nama "bonus". Imamo Filipa Dujmovića, Davida Dunđerskog, polako jedan po jedan "iskaču" iz tog našeg zajedništva."

Ipak, Nikolić apostrofira jednog igrača Spartaka koji bi mogao da prvi napravi "bum" i obezbedi sebi transfer u inostranstvo.

"Bez uvrede za saigrače, ali mislim da bi se i oni saglasili sa mnom - to je Lazar Tufegdžić", bira Nikolić 23-godišnjeg Valjevčanina.

"Moje saigrače neizmerno volim i poštujem, ali mislim da bi i oni to rekli. Tufegdžić je počeo sezonu i bolje od mene, dečko na šest utakmica ima pet golova i pet asistencija, ne vidim da je neki igrač to napravio u ligi. Samo mu želim da nastavi u tom ritmu, onda ću i ja postizati više golova, evo baš sad mi je protiv Mačve namestio dva gola...", sa osmehom završava Nemanja Nikolić.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.