Velik plan

DRUGA STRANA SRPSKOG FUDBALA: Humanitarnim radom do Intertoto kupa!

Autor Dušan Ninković

Neobičan događaj na stadionu trećeligaša i najboljeg tima sa opštine Rakovica.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Nikad nisam bio u Rakovici, priznajem. Nisam bio sa namerom da tamo boravim, desilo se par puta da prolazim kroz nju.

A za sve postoji prvi put, izgleda. Posebno ako se negde održava nešto neobično, a ima dodirnih tačaka sa fudbalom i ja imam višak slobodnog vremena.

Za fudbalski klub Miljakovac ste verovatno već čuli. Za njegovog osnivača ili, pomozite mi da nađem pravi formulaciju, idejnog tvorca, Jovana Simića sigurno jeste.

Momak koji je godinama poznat Srbiji po svom humanitarnom radu sada ima još jednu genijalnu ideju. Od stvaranja fudbalskog kluba u kraju napraviće reklamu za humanitarni rad. I ako me pitate, to zvuči odlično. Zato sam išao u Rakovicu.

Da me pitate kako, kojim prevozom ili da vam pojasnim gde sam tačno bio, nisam siguran da bih umeo.

Stadion FK Rakovica, nekadašnji IMR je promenio ime, je jedan solidan fudbalski objekat. Domaćin na njemu igra u Prvoj beogradskoj ligi, grupa "A" i koliko sam primetio veštačka trava je dobar domaćin i dečacima koji igraju takmičarski fudbal u raznim uzrastima.

Uglavnom, da se vratimo na temu.

Miljakovac nema klub, Jovan Simić je iz tog dela grada i on ima višak slobodnog vremena. Ili samo previše voli fudbal, pa uopšte ne spava.

Odluka je - uraditi nešto za svoj kraj. Na Miljakovcu nema fudbalskog terena, nema fudbalskog kluba i nema naznaka da će se to promeniti. Dok se stvar ne uzme u svoje ruke. Organizacija na društvenim mrežama, poziv svim zainteresovanima da dođu na trening i objava lokacije gde će on biti.

Prvi trening novog tima je bio selektivnog karaktera, pa su se dobrovoljni prilozima u humanitarne svrhe knadidovali za učešće na njemu.

A tamo, Jovan Damjanović, trener Voždovca i njegov stručni štab koji vode ''Zmajeve'' kroz Superligu. Čitav niz stručnjaka, od pomoćnih trenera, preko kondicionog, do trenera golmana, radilo je sa 30 prijavljenih igrača.

Interesovanje je bilo i veće, ali je teško održati kvalitetan trening u ogromnim grupama.

Ja nisam trčao, čak ni da se zagrejem, već sam kompletnih sat vremena termina proveo u hladovini, na jedinoj tribini koju ovaj simpatični stadion ima. Da biste bolje shvatili kako je to izgledalo, pogledajte galeriju fotografija.

Kako smo saznali iz izvora bliskih klubu (ne misli se na izvor na Miljakovcu), saradnja sa Voždovcem je tek početak velikih stvari ovog tima.

Uskoro bismo mogli da dobijemo jednu neobičnu klupsku prodavnicu, kakve nemaju ni mnogo veći klubovi u Srbiji, a već sada se šuška o izlasku na međunarodnu scenu.

Kao jedan od prioriteta kluba za naredne godine postavljeno je učešće u Intertoto kupu, UEFA takmičenju koje se poslednji put igralo 2008. godine.

Ovi momci dolaze, a Aleksandar Čeferin nek vidi kako će da organizuje takmičenje koje oni žele da igraju.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.