MANJE NEGO ZA GRUJIĆA

KAKO JE LIVERPUL ZA PRVAKA EVROPE PLATIO 5.500.000€? Za ovakav posao niko nije mislio da je moguć!

Autor Nebojša Marković

Jedan čovek je "kriv" za sve.

Tijago Alkantara je u petak stigao i potpisao za Liverpul, a u nedelju je već pokupio brojne pohvale za svoj debi u meču protiv Čelsija.

Novi vezista Liverpula je napustio Bajern Minhen, da bi ubrzo potom u prvom meču za šampiona Engleske dominirao u derbiju Premijer lige.

Tijago je u pobedi Liverpula protiv Čelsija 2:0 ušao u igru na poluvremenu, umesto Džordana Hendersona, kada su "redsi" imali igrača više, nakon crvenog kartona Andreasa Kristensena.

Jirgen Klop je uveo svoje novo pojačanje da smiri igru tima u veznom redu i iskoristi brojčanu prednost na terenu. I na kraju je Sadio Mane sa dva pogotka rešio susret.

Mediji u Engleskoj dan posle bruje o sjajnoj partiji Alkantare, koji je već uspeo da obori jedan rekord Premijer lige - upisao je 75 dodavanja za 45 minuta na terenu. Nikada niko nije uspeo (otkad merenja postoje) da zabeleži toliko dodavanja u jednom poluvremenu!

Uspeo je Tijago i da ima više dodavanja nego iko iz tima Čelsija iako je igrao samo drugo poluvreme i tako već sada se piše da je Liverpul opravdao uloženo u Španca. Mislite da je to preterano? Zapitajte se ponovo.

Liverpul je za dovođenje Tijaga Alkantare ovog leta izdvojio 5.500.000 evra!

Naime, posao "redsa" u dovođenju igrača iz Bajerna je nešto o čemu se već danima piše na Ostrvu, a glavni "krivac" za sve je operativac Liverpula Majkl Edvards. On je taj koji je prethodna tri meseca radio na dovođenju Alkantare i na kraju je svom klubu obezbedio možda i najveću "krađu" u poslednjih 10 godina.

Edvards je dogovorio dolazak Tijaga za 20.000.000 funti fiksno (skoro 22.000.000 evra) i još 5.000.000 funti kroz bonuse (5.500.000 evra). Međutim, tu stvari tek postaju zanimljive.

Liverpul je s Bajernom uspeo da ispregovara da ovaj fiksni deo obeštećenja bude isplaćen tokom cele dužine trajanja Tijagovog ugovora. Kako taj ugovor traje četiri godine, Liverpul je dužan da svake godine plati četvrtinu te svote, odnosno oko 5.500.000 evra!

Na tome je Edvards insistirao kako bi Liverpul što manje bio finansijski pogođen ove godine u kojoj su njihovi prihodi dosta manji, usled pandemije korona virusa, ekskluzivno je otkrio "The Athletic".

Za Tijaga je, tako, ovog leta plaćeno manje nego što je Liverpul početkom 2016. izdvojio za transfer Marka Grujića iz Crvene zvezde, a neće im predstavljati nikakav problem da i u narednim sezonama doplaćuju nove rate za sjajnog Španca.

Takođe, Liverpul je nešto slično odradio i sa transferom Dioga Žote, koji je iz Vulverhemptona stigao u transferu vrednom oko 45.000.000 evra.

Ipak, Edvards i njegovi saradnici su obezbedili da Liverpul ovog leta Vulvsima plati oko 10-11% od ukupne vrednosti transfera, pa su za Portugalca izdvojili tek 5.000.000 evra! Ostatak će uslediti u narednim godinama, kada se "redsima" unormale prihodi... Dva bitna pojačanja, a ovog leta su za njih platili tek 10.500.000 evra.

Zaista neverovatni poslovi šampiona Engleske.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.