Gubici

MILIJARDA FUNTI GUBITKA ZA ENGLEZE: Korona je razorila fudbal na Ostrvu!

Autor Dušan Ninković Izvor mondo.ba

Situacija je teška, a može da bude i značajno gore.

Premijer liga Engleske (EPL) upozorila je danas na razarajući finansijski uticaj na klubove jer se suočavaju s mogućim izostankom navijača sa utakmica, nakon što je Vlada Velike Britanije u utorak uvela nova ograničenja zbog pandemije korona virusa.

Britanski premijer Boris Džonson stavio je na čekanje plan za omogućavanje postepenog povratka gledalaca na sportska igrališta u Engleskoj od 1. oktobra zbog povećanja slučajeva korona virusa.

"Razočarani smo što je odgođen siguran povratak navijača na utakmice", ističe se u saopštenju Premijer lige.

Pilot programi održani su proteklog vikenda širom zemlje na sportskim terenima na otvorenom, a broj gledalaca bio je ograničen na 1.000. Međutim, nova sezona Premijer lige počela je ovog meseca na praznim stadionima, a navijači su poslednji put utakmicama prisustvovali još u martu.

"Fudbal nije isti bez prisustva navijača i fudbalska ekonomija je neodrživa bez njih. Prošle sezone klubovi Premijer lige pretrpeli su gubitak od 700 miliona funti, a trenutno naša nacionalna igra mesečno gubi više od 100 miliona funti. Ovo počinje da ima poguban uticaj na klubove i njihove zajednice", upozorili su iz Premijer lige.

Medicinski službenici preporučili su da se britanski nivo upozorenja na COVID-19 pomakne sa "tri" na "četiri", što znači da je prenos virusa "visok ili raste eksponencijalno".

Dakle, sada je na snazi tek jedan nivo ispod potpunog zatvaranja zemlje kakvo je viđeno u proleće ove godine.

Međutim, Premijer liga se i dalje nada da će Vlada pronaći način da sigurno otvori stadione za navijače na osnovu već formulisanih protokola.

"Navijači na stadionima biće sigurni ili čak sigurniji nego u bilo kojoj drugoj javnoj aktivnosti koja je trenutno dozvoljena. To je već vidljivo u drugim evropskim ligama. Uvereni smo da će klubovi Premijer lige, koristeći inovativne načine da se navijači sigurno vrate na tribine, omogućiti povratak prihoda na svim nivoima igre, kao i da će održati aranžmane solidarnosti, trenutne porezne doprinose i finansijsku podršku lokalnim i nacionalnim ekonomijama", zaključili su iz EPL-a.

Do sada su odigrana dva kola Premijer lige, a do 1. oktobra, kada je publika trebalo da se vrati na stadione, biće odigrano još jedno kolo. Ipak, sada je nepoznato kada će gledaoci moći na tribine, pa bi sezona mogla da odmakne pre nego što oni uživo vide svoje ljubimce.

Premijer Boris Džonson je upozorio da se normalizacija života u Engleskoj ne očekuje u narednih šest meseci.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.