Katastrofa

ARTETA NIŠTA NIJE PROMENIO: Tradicija govori mnogo, Arsenal ne ume da pobedi najbolje!

Autor Dušan Ninković

Ne znaju da igraju na gostovanjima.

Borba za titulu nije ni opcija, plasman u Ligu šampiona je sve manje dostižan, a pojedini trofeji u kupovima jedina uteha za navijače Arsenala.

Njihov tim više ne pripada eliti, a to za sada ne uspeva da promeni ni Mikel Arteta, koji u klubu radi sjajan posao sa ograničenim resursima.

Statistika kaže, a provereili smo i tačna je, da ''Tobdžije'' nisu pobedile na gostovanju nekom od preostalih članova ''Velike šestorke'' preko pet godina! Zapravo, skoro šest...

Niz od čak 27 mečeva u ponedeljak dobio novu, 28. recku, kada je ekipa Jirgena Klopa uspela da preokrene rezultat i savlada goste iz Londona (3:1). Nije vredelo ni što je Endi Robertson bio velikodušan i častio Lakazeta za prvi gol.

Ovaj crni niz Arsenala na gostovanjima Liverpulu, timovima iz Mančestera i gradskim rivalima Čelsiju i Totenhemu počeo je još u februaru 2015. godine!

Bio je sedmi februar kada su ''Tobdžije'' poražene na gostovanju Totenhemu, a verovatno nisu ni zamišljali da pokreću jednu ovakvu tradiciju.

Usledio je remi protiv Junajteda, poraz od Čelsija, remi sa Liverpulom, pa poraz od Junajteda. Serija malo boljih rezultata bila su tri remija i to Totenhem, pa Siti i Junajted, da bi upravo ''Građani'' prekinuli taj niz.

Dalje su se ređali Čelsi, Liverpul, Totenhem i ponovo Liverpul, pre nego što je Arsenal na ''Stamford Bridžu'' jedini put u nizu uspeo da sačuva mrežu netaknutom. Naravno, završilo se 0:0.

Nakon toga su se dogodila nova četiri poraza (Siti, Totenhem, Junajted, Čelsi), pa remi protiv Mančester junajteda, a onda i pet primljenih golova od Liverpula!

Ponovo ih je savladao Siti, pa su remizirali sa Totenhemom, bolji je bio Liverpul, pa su izvukli bodove od Junajteda i Čelsija. Za kraj prethodne sezone lekcije su im održali Siti i Totenhem, a na početku ove, 28. put u nizu, Liverpul.

Navijači Arsenala se nadaju da bi ovo moglo da se promeni dolaskom Mikela Artete, ali Španac za sada nije uspeo da prekine tradiciju. Istina, nekadašnji pomoćnik Pepa Gvardiole ima nekoliko velikih skalpova, ali samo na svom ili neutralnom terenu.

Do sada je uspeo da pobedi Mančester junajted i Liverpul u prvenstvu, Mančester siti i Čelsi u polufinalu i finalu FA kupa, a Liverpul u Čeriti šildu. Deluje dovoljno dobro za sada, posebno jer je vodio tek nešto više od 30 utakmica na klupi kluba za koji je nekada igrao.

STARTNA POSTAVA ARSENALA PROTIV TOTENHEMA (7. februar 2015)

Ospina - Belerin, Mertezaker, Košelni, Monreal - Kokelan, Kazorla - Velbek, Remzi, Ozil - Žiru.

STARTNA POSTAVA ARSENALA PROTIV LIVERPULA (28. septembar 2020)

Leno - Holding, Luiz, Tirni - Belerin, Elneni, Džaka, Mejtland-Najls - Vilijan, Lakazet, Obamejang

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.