pobediće bolji

SRBIJA NE IDE U "RAT" U NORVEŠKU: Biti ili ne biti za naš fudbal? Nije baš tako!

Autor Mladen Šolak

"Uveren sam da smo bolji", poruka je direktora FSS. O sistemu rada Saveza - "Zašto bežimo od belgijskog modela?!"

Izvor: MN Press

Fudbalere Srbije 8. oktobra u Oslu očekuje utakmica godine protiv Norveške u sklopu plej-ofa za plasman na Evropsko prvenstvo 2021. godine.

Sportski direktor FSS Vladimir Matijašević u intervjuu za "Anadolu Agency", kaže da su puleni Ljubiše Tumbakovića svesni važnosti trenutka i šanse koja im se pruža da posle 20 godina povežu dva velika takmičenja.

"Svi kažu da je utakmica protiv Norveške ’biti ili ne biti’ za srpski fudbal. Ja to ne gledam tako. Naravno da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se nađemo među 24 najbolje reprezentacije na kontinentu, ali je još važnije da stvorimo atmosferu i napravimo sistem koji će dati rezultate na duže staze. Javnost je već u dužem periodu negativno nastrojena prema Orlovima i potrebno je da povežemo dva-tri dobra rezultata kako bismo vratili poverenje nacije i dokazali da se nalazimo na pravom putu. Pobeda u Oslu je samo prvi korak ka zacrtanom cilju. Naši igrači su navikli da igraju mečeve od izuzetne važnosti i siguran sam da pritisak neće negativno uticati na njihovu koncentraciju. Na kraju krajeva, ne idemo u rat. Reč je o fudbalskoj utakmici, pobediće bolji i spremniji, a ja sam uveren da je kvalitet na strani naše reprezentacije".

"ZNA SE KAKO SE POBEĐUJU OVI MEČEVI"

Izvor: MN Press

Utakmice u septembarskom terminu protiv Rusije i Turske, selektor Tumbaković je iskoristio da uigra ekipu u novom sistemu i proveri neke igrače za koje se očekuje da u narednom ciklusu budu okosnica srpskog tima.

"Meni se dopalo kako smo igrali prvo poluvreme u Moskvi. Bez treninga, sa većinom igrača koji su tek startovali sa pripremama u svojim klubovima… Držali smo loptu, diktirali ritam i bili bolji rival od Rusije, koja je za razliku od nas, sastavila reprezentaciju od igrača u punoj takmičarskoj formi. Raduje me i reakcija naših momaka posle isključenja Kolarova u susretu sa Turskom. Nismo klonuli duhom, pokazali smo karakter i sa igračem manje mirno priveli utakmicu kraju. Ok, bilo je tu individualnih grešaka koje u Oslu moramo da svedemo na minimum. Igra se samo jedna utakmica, tu i psihologija dolazi do izražaja. Oni će sasvim sigurno krenuti agresivno od prvog minuta i mi moramo da odgovorimo na isti način. Ako ne budemo bili agresivni, nemamo šta da tražimo u Oslu, to je jasno kao dan. Tehnički smo bolji od Norveške, ali ovo su utakmice koje se dobijaju željom, voljom i borbom do poslednje kapi znoja".

Norveška je u septembarskim mečevima pokazala dva lica u mečevima Lige nacija protiv Austrije na domaćem terenu i Severne Irske u gostima.

"Amplitude u igri su normalna pojava u periodu kada nijedna ekipa nema jasnu sliku o formi svojih fudbalera. Izgubili su od Austrije koja je ozbiljna reprezentacija, što je dokazala u obe utakmice protiv nas tokom prethodnog ciklusa kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Ja sam gledao Norvešku i protiv Švedske i Rumunije, gubili su, stizali rezultat… vidi se da poseduju jak mentalitet i da nijednog trenutka ne odustaju od borbe. Kažu da im je ovo najbolja generacija u poslednjih 20 godina i nisu daleko od istine. Svi pričaju o Halandu, ali meni se lično najviše dopada Odegard. On je srce tima i fudbaler od koga zavisi koliko će upotrebljivih lopti stići do Halanda. Svaka čast Norvežanima, ali mi gledamo u svoje dvorište. Srbija ima igrače koji mogu da nađu rešenje za Halanda, da iskoriste mane norveškog tima i da obraduju naciju pobedom u Oslu".

Za razliku od utakmica sa Rusijom, tradicija je ovoga puta apsolutno na strani srpske reprezentacije. U 15 prethodnih duela, Norvežani su samo tri puta izašli kao pobednici.

"Neka to njima bude dodatni teret, a nama stimulans da nastavimo uspešan niz. Skoro sam na društvenim mrežama FSS video gol koji je Piksi Stojković dao iz slobodnog udarca na onoj čuvenoj utakmici u Oslu, kada smo slavili sa 2:1 i kvalifikovali se na Svetsko prvenstvo 1990. godine. Draga mi je i pobeda u Liježu, kada je Savo Milošević presudio Norvežanima na Evropskom prvenstvu 2000. godine. Potpuno je nebitno ko će ovoga puta preuzeti ulogu čoveka odluke, samo je važno da pobedimo i izborimo finalnu utakmicu u Beogradu. Možda zvuči čudno, ali mi je zaista žao što se utakmica igra bez publike. Mislim da bi pune tribine i navijanje norveških navijača izazvalo još veći inat kod naših igrača. Nema veze, šta će nam veći motiv od činjenice da posle pune dve decenije možemo da povežemo dva velika takmičenja. Ako je ova generacija uspela da se plasira u Rusiju 2018, zašto ne bi i na Evropsko prvenstvo naredne godine".

Gledajući po linijama tima, Srbija najmanje problema ima u odbrani i u napadu. Dmitrović i Rajković brane sve što može da se brani, a Mitrović rešeta protivničke mreže i dele ga samo dva gola od obaranja Bobekovog rekorda.

"U fudbalu sve zavisi od sredine terena, to je srce tima. Kada vezni igrači odrade svoj deo posla, onda je lako i ovima pozadi i ovima koji postižu golove. Specifične su okolnosti, promenili smo sistem i potrebno je vreme da se ukomponujemo i da budemo kompaktni. Mitar nijednog trenutka nije ostavio utisak da je opterećen rekordom. Naravno, gladan je golova, bori se za ekipu, gine na terenu… ali je rekord u drugom planu. Svi mi oko njega želimo da se to dogodi, njegovim saigračima bi takođe imponovalo da neko iz njihove generacije ispiše istoriju… Ipak, najvažnije je da se Srbija plasira na Evropsko prvenstvo, a u tom slučaju ni rekord nije daleko. Pitanje je trenutka kada će Mitar prestići legendarnog Bobeka i postati najbolji strelac u istoriji naše reprezentacije".

"KOLAROV ME IZNENADIO, HTEO DA 'UMRE' POSLE TURSKE"

Izvor: MN Press/Marko Metlaš

Na mlađima svet ostaje, ali je u mečevima odluke poput ovog u Oslu protiv Norveške iskustvo od neprocenjivog značaja, što ulozi Aleksandra Kolarova i Dušana Tadića daje poseban ton.

"Kolarov je zaista specifičan. Surovi profesionalac, dobar momak, pravi kapiten… Gledajući ga na televiziji, pre nego što sam ušao u Savez, nisam imao takav utisak. On je za mene najprijatnije iznenađenje. Čovek od poverenja, uvek uz ekipu… Hteo je da umre što je dobio crveni karton protiv Turske. On i ja pričamo o svemu otvoreno, rekao mi je i pre potpisa za Inter da će mu prijati što Konte igra u tom sistemu koji njemu odgovara. Generalno, većina naših igrača igra u svojim klubovim sa trojicom u poslednjoj liniji i to je bio jedan od ključnih razloga što smo insistirali na promeni sistema i u reprezentaciji. Tadić je posle septembarskih akcija sa nacionalnim timom, odigrao nekoliko utakmica u holandskom prvenstvu i uhvatio ritam. Iako kažu da je bio slab protiv Rusije i Turske, statistika pokazuje suprotno. Kada bih vam rekao koliko je pretrčao kilometara u ta dva meča, ne biste mi verovali. Radi se o vrhunskom profesionalcu koji nikada nije zatajio u dresu reprezentacije. Tako će biti i u Norveškoj".

Bez obzira na rezultat, igraće se fudbal i posle Norveške, a podmlađivanje reprezentativnih selekcija je prirodan proces od koga neće odstupati ni u Fudbalskom savezu Srbije.

"Moramo da težimo kontinuitetu i da uspostavimo sistem po kome će sve mlađe selekcije igrati na sličan način kao A tim. O tome sam razgovarao i sa predsednikom Saveza. Imamo svež primer sa mladom reprezentacijom koja je doživela neuspeh u ovim kvalifikacijama. To su momci koji su prošli kroz ruke čak šestorice selektora, pre godinu i po dana su izgubili od BiH sa 5:0, a mi smo očekivali da se bez problema kvalifikuju na Evropsko prvenstvo. To nije normalno. Zato sam odmah posle poraza od Bugarske, čvrsto stao iza Ilije Stolice i rekao da on zaslužuje novu šansu. To je stručnjak koji je sa generacijom 2000. godišta izborio plasman na kadetsko Prvenstvo Evrope. Pa šta sada treba, tu istu generaciju da damo nekom drugom? Nema logike. Isto ću se ponašati prema Lešnjaku, Spasiću, Iliću… to su mladi treneri koji zaslužuju poverenje na duže staze“ – rekao je Matijašević i dodao:

"SMEJALI SU SE KADA SMO POSTAVILI SAŠU"

Izvor: MN Press

"Kada smo Saleta Ilića postavili za selektora kadeta, mnogi su se smejali, govorili da je neiskusan… Hajde da pustimo čoveka da radi svoj posao, a vreme će pokazati da li smo bili u pravu. Srpskom fudbalu su potrebne mlade snage, neka sveža energija… sudbina tih momaka ne sme da zavisi od rezultata jedne utakmice ili ishoda jednog ciklusa. Treba im vremena da svoje ideje sprovedu u delo. Ne znam zašto stalno bežimo od ’belgijskog modela’. Oni su decenijama radili na stvaranju sistema i na kraju došli do idealnog rešenja. Nije sramota kopirati od uspešnih. Bio sam pre par godina u Salcburgu, učio od Ralfa Rangnika… pogledajte kako Lajpcig danas igra fudbal. Zašto nešto ne preslikati? Prošlo je vreme kad su virtuozi bili garancija dobrog rezultata. Luverpul ima jednog virtuoza, Mohameda Salaha, a dominiraju engleskim fudbalom. Nabrojte mi dva virtuoza u Bajernu… nisu to ni Levandovski ni Miler… a dali su osam komada Barsi. To je snaga, moć… Svaka čast znalcima, ali u savremenom fudbalu utakmice rešavaju trkači" – zaključio je Matijašević u intervjuu za Anadolu Agency (AA). 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.