FURIOZAN KRAJ PRELAZNOG ROKA

PARTIZAN VIŠE NE IZGLEDA ISTO: Crno-beli krojeni po Stanojevoj meri, sada se postavljaju nova pitanja! (ANKETA)

Autor Nebojša Marković

Jedna nit se provlači kroz svih šest pojačanja - Partizan nije mogao da izdvaja mnogo novca i morao da je da dovodi uglavnom slobodne igrače ili one koji ne bi puno koštali. Šta to znači za ovaj novi Partizan?

Kada je Partizan počinjao sezonu 2020/21, svežih rana posle poraza u finalu Kupa Srbije, postavljalo se nekoliko važnih pitanja. Može li Partizan da obezbedi još jednu evropsku jesen? Hoće li Savo Milošević iz manje-više istog tima moći da izvuče još više i bude konkurentan Crvenoj zvezdi? I da li će problemi gubljenja bodova protiv slabijih ekipa biti rešeni?

Dva meseca od starta sezone i dan nakon završetka prelaznog roka, ta pitanja su drastično drugačija.

Trener je već uveliko Aleksandar Stanojević, a dolazak šestorice fudbalera otkako je on u klubu znači i neki novi, drugačiji Partizan.

Kako su odgovori na sva gorenavedena pitanja bili identični - "NE" - Stanojević pred sobom ima drugačije izazove. Partizan neće igrati ove jeseni u Ligi Evrope, a posle 10 odigranih mečeva zaostatak za Crvenom zvezdom je već osam bodova.

Može li Partizan da sustigne Zvezdu i makar malo unese neizvesnost u još uvek daleku trku za titulu? To je glavno pitanje, koje će uvek zanimati sve u Srbiji, ali pred Stanojevićem su sada i neka druga, koja privlače manje pažnje.

Kako će uklopiti sva pristigla pojačanja? Kome će ovi transferi ići "na ruku", a kome ne? I hoće li ubuduće Partizan biti bolji nego što je bio do početka oktobra?

Partizan je od dolaska Stanojevića doveo čak šestoricu novih igrača, od čega pet u finišu prelaznog roka:

  1. Aleksandar Miljković, slobodan igrač
  2. Svetozar Marković, pozajmica (Olimpijakos)
  3. Filip Holender, pozajmica (Lugano)
  4. Miloš Jojić, slobodan igrač
  5. Ivan Obradović, slobodan igrač
  6. Žan-Kristof Bajebek, slobodan igrač
Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Jedna nit se provlači kroz svih šest pojačanja - Partizan nije mogao da izdvaja mnogo novca i morao da je da dovodi uglavnom slobodne igrače ili one koji ne bi puno koštali. Šta to znači za ovaj novi Partizan?

"Remont" u odbrani

Izvor: MN Press

Odlazak Strahinje Pavlovića u Monako jeste Partizanu doneo 10.000.000 evra, ali nije doneo veća ulaganja. Tokom leta je stigao samo Maki Banjak iz Olimpije, za 500.000 evra, kao direktna zamena za talentovanog štopera. I to je bilo to, kako je i Milošević najavljivao da će to biti jedina bitna promena u timu.

Ipak, Stanojević je svojim potezima od dolaska jasno pokazao da nije zadovoljan stanjem u poslednjoj liniji. Odmah je došao Miljković da zauzme mesto uz desnu aut-liniju, a trener crno-belih je više puta nagoveštavao da bi želeo da se Svetozar Marković vrati iz Olimpijakosa.

Ta želja mu je ispunjena, kao i ona o dolasku Ivana Obradovića. Vrlo je moguće da će odbrana Partizana u narednom periodu imati čak trojicu igrača koje je doveo Stanojević, uz Banjaka koji je takođe u klub došao ove sezone. "Četvorka" Miletić-Ostojić-Pavlović-Urošević bi posle samo nekoliko meseci mogla da izgleda kompletno drugačije: Miljković-Marković-Banjak-Obradović.

Promena "bonus" igrača

Izvor: FK Partizan

Upravo je dolazak Svete Markovića na pozajmicu bilo "dvostruko rešenje". Ne samo da bi Stanojević u odbrani dobio igrača kojeg je želeo, već bi njime "otključao" mesto jednog "bonus" igrača. Marković ima 21 godinu i njegovim mestom u startnoj postavi, crno-beli ne bi više na golu morali da drže mladog Aleksandra Popovića već bi tu ponovo mogao da standardan bude Vladimir Stojković.

Pravila u Superligi su od ove sezone takva da treneri moraju mnogo više da mozgaju oko startne postave, a Markovićev dolazak rešava dosta glavobolja. Uz njega bi u startnoj postavi kao "bonus" trebalo da bude još i Filip Stevanović, pa bi Partizanova defanziva trebalo da bude daleko iskusnija nego u prvom delu sezone.

Na golu bi bio prekaljeni Stojković, Miljković već ima 30 godina, Obradović dve više. Jedino bi Marković bio "klinac" među tom defanzivnom petorkom, ali i on već dobro zna kako je nositi crno-beli dres.

Potpuno novi napad

Otišao je Umar Sadik u Španiju, otišao je i Bojan Matić u Grčku. Prethodno se Đorđe Ivanović preselio u Sloveniju i sada napad Partizana izgleda potpuno drugačije i te promene napravljene su usred sezone.

Pristigao je Žan-Kristof Bajebek, napadač ponikao u Pari sen Žermenu, a tu je i Filip Holender, Mađar iz Kragujevca koji uglavnom nastupa na krilu, ali može da igra i kao špic.

Znamo da Stanojević često preferira da u Superligi nastupa sa dvojicom napadača, pa bismo u tim ulogama mogli da vidimo i Lazara Markovića, ali i mladog Nikolu Štulića, momka kojem možda baš ovakav finiš prelaznog roka i manji broj napadača u timu bude doneo veću minutažu.

Bajebek je i dalje nepoznanica i treba videti kako će on funkcionisati u novoj sredini, ali za očekivati je da ovaj napad Partizana bude nešto staromodniji. Odlaskom Sadika, Partizan je izgubio igrača koji je vrlo aktivan u igri i kreće se u svim pravcima.

Možda sada crno-beli budu dobili igrače koji su fokusiraniji na pozicioniranje u i oko šesnaesterca rivala, na samu završnicu akcija.

Kako sve uklopiti?

Izvor: MONDO/Nebojša Marković

Pravila u domaćem šampionatu, ali i izbor igrača koje Stanojević ima na raspolaganju, znače da će biti dosta prostora za "tumbanje" i "sklapanje kockica".

Dva "bonusa" su već dobro poznata priča, a tu je i pitanje četiri stranca u timu. Partizan ih ima pet (Suma, Natho, Asano, Banjak i Bajebek, Holender ima srpski pasoš i računa se kao domaći igrač), pa je jasno da će uvek jedan morati da bude van tima. Nije isključeno da taj "peti stranac" bude mesto koje će Stanojević takođe rotirati, pa da svakog vikenda neko drugi ostane van protokola.

Uz to, povratak Miloša Jojića, velike želje šefa stručnog štaba, znači i da bismo njega mogli da gledamo na mestu iza napadača. U inostranstvu je u većini slučajeva bio korišćen na mestu centralnog veznog. Ako se Stanojević bude odlučivao i za tu opciju, onda bi Suma mogao da ostane na poziciji polušpica, ali i da neko od centralnih vezista ispadne iz tima.

Holender će na krilu moći da bude dodatni motiv za Takumu Asana, ali bismo i njega Kragujevčanina mogli da gledamo u samom špicu. Kombinacija je sada mnogo, a Stanojević će na sva ta pitanja u narednom periodu pružati odgovore.

Ipak, javnost će uvek zanimati ono najvažnije pitanje - može li Partizan da sustigne Zvezdu i makar malo unese neizvesnost u još uvek daleku trku za titulu?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.