UPOZNAJTE GA!

NIJE IMAO ZA KOPAČKE, A SAD JE ZVEZDA PRELAZNOG ROKA: Ni boljeg, a ni skromnijeg momka!

Autor Dušan Ninković

Životna priča fudbalera iz Gane pokazuje koliko je teško uspeti u fudbalskom svetu.

Sedam meseci ni traga ni glasa. Porodica nije znala ništa, a potpuni stranac je momka od 19 godina preko Akre odveo u Madrid, gde će se nastaviti da radi ono što je voleo i u domovini.

Da igra fudbal i uživa u njemu!

Impresivnu priču o novom skupocenom pojačanju Arsenala teško je opisati hronološki, jer u mističnom svetu kakav je afrički fudbal nedostaju mnogobrojni detalji. Ipak, zna se da je Tomas Parti (27) prošao pravu golgotu da bi stigao u evropski fudbal.

Parti je jedno od osmoro dece svojih roditelja, najstarije u porodici, a postoje neproverene informacije da je njegova majka iz prethodnog braka imala još troje. Kuća je bila prepuna, premala za njih sve, a sredstava nedovoljno da se Tomas pošalje u neku od prestižnih akademija o kakvoj sanjaju svi igrači sa najsiromašnijeg kontinenta.

Na jednom meču mladih timova primetio ga je agent. Iako Tomas nije očekivao da će ga videti neko od menadžera dok igra fudbal u Gani, poziv je ipak stigao i obradovao njegovu porodicu. Čovek koji je procenio da će od njega postati igrač obećao mu je put u Evropu.

Kolima je otišao sudbonosne 2012. iz rodnog grada Krobo Odumase do Akre, prestonice Gane. Odatle avionom u Španiju. Pasoš je u ruke dobio tek na aerodromu, nakon što se njegov novi menadžer pobrinuo da sredi sve potrebne papire.

Nova stranica fudbalske karijere je mogla da počne i to u velikom Atletiko Madridu.

Fudbalska porodica

Njegov otac je fudbalski trener, pa je Parti zajedno sa braćom kao veoma mali počeo da trenira. Takmičio se na lokalnom nivou, a porodica je štedela novac da mu obezbedi bolje uslove za napredak. Došlo je čak i do toga da zbog tog, velikog cilja razmišljaju i o prodaji kuće.

Dok je Tomas stasavao u Madridu, njegova porodica nije imala nikakvu informaciju o tome kako mu je. Prošlo je čak sedam meseci kada je do njih stigla informacija da im je sin i bratdobro i da je na putu da postane svetski poznat fudbaler.

Za to vreme, prve korake je pravio u trećem timu Atletiko Madrida. I tu se zadržao samo nekoliko dana, dok u klubu nisu shvatili koliko zapravo može.

Uskoro je prešao u Atletiko Madrid B, gde je zatekao Saula Nigeza, kasnijeg saigrača u seniorskom timu. Na treninzima je oduševio Dijega Simeonea, koji je gledao čime raspolaže omladinska škola, pa je povremeno trenirao i sa prvotimcima.

Nakon tri godine u Španiji, igranja za mladi tim i rezervne sastave Atletika, otišao je na pozajmicu u Majorku i u Almeriju.

A, onda je došlo vreme da u jesen 2015. debituje za Atletiko, u čijem dresu će odigrati čak 188 utakmica i na poziciji defanzivnog veziste dati ogroman doprinos osvajanju Lige Evrope, Superkupa Evrope i nastupu u finalu Lige šampiona...

Na kraju je uspeo sam!

Pred sam odlazak iz domovine saznao je da će se odvojiti od porodice, a nešto kasnije i da je kuća u kojoj je odrastao prodata. Otac je poslao novac sinu, tamo negde, da kupi nove kopačke, da u onim starim i potrošenim više ne jurca terenima...

Nekoliko godina kasnije - Tomas Parti je zvezda letnjeg prelaznog roka 2020. godine.

Arsenal je za njega platio 45 miliona funti, igraće za 250 hiljada funti nedeljno i za te pare, verujte, može da se kupi mnogo kuća u Gani. A tek kopački...

Nije zaboravio odakle dolazi, svoje poreklo i skromnost nosi u srcu, pa je tako pre nekoliko meseci bio deo sjajne priče iz Španije. Bez obzira na aktuelnu krizu u fudbalu - isplatio je do poslednjeg dinara fudbalere kluba čiji je suvlasnik.

Da neki drugi roditelji ne bi morali da prodaju kuće...

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.