IZ ENGLESKE ZA MONDO

SERGEJ, MOŽEŠ DA BUDEŠ I BOLJI OD POGBE: Veljko Paunović za MONDO o "orliću" koji postaje ORAO!

Autor Milutin Vujičić

Selektor zlatne generacije koja je Srbiji donela titulu na Svetskom prvenstvu za MONDO govori o Sergeju Milinković-Saviću i novom izazovu u Engleskoj.

Milan Kosanović ispričao je ovog petka za MONDO da je Veljko Paunović, s kojim je sarađivao u reprezentaciji Srbije, pozvao Sergeja Milinković-Savića u državni tim odmah pošto ga je oduševio u dresu Vojvodine protiv Zvezde i Partizana.

Ubrzo je SMS postao jedna od najvažnijih karika u igri omladinaca, učestvovao u osvajanju Svetskog prvenstva, ali dugo smo čekali da pokaže klasu u seniorskoj ekipi.

Nagoveštaj toga imali smo protiv Kostarike, pre dva leta, potom je SMS lutao od pozicije do pozicije, od uloge do uloge, da bi s dva gola protiv Norveške (2:1) trasirao pobedu "orlova" i doveo nas na utakmicu od plasmana na Evropsko prvenstvo.

Njegov bivši trener Veljko Paunović kazao je u intervjuu za MONDO da ga nastup zvezde Lacija nije iznenadio, kao ni ostalih "zlatnih orlića".

"Očekujem uvek takve stvari od igrača koji uđu s klupe. Ne iznenađuje me njegova igra, Sergej je izvanredan igrač i drago mi je što je prihvatio takvu ulogu juče. Ušao je s klupe i promenio je utakmicu i posebno mi je drago jer je to bio baš Sergej. S njim sam radio od početka našeg projekta i mnogo toga smo već podelili zajedno", kazao je Veljko Paunović za naš portal.

Njemu se dopala i igra čitavog tima, ali upozorava da cilj još nije u potpunosti ostvaren, pošto je potrebno pobediti i Škote u Beogradu (12. novembar).

"Zadovoljan sam jučerašnjom partijom. Mislim da sam komentarisao baš sa prijateljima i kolegama kroz našu zajedničku grupu kako dobro izgledamo, a kako je potrebno samo još da konvertujemo naše šanse. Pre svega sam zadovoljan rezultatom jer je važno za nas da odemo na Evropsko prvenstvo. Kao i uvek, moramo da pokazujemo da smo fudbalska nacija i da zaslužujemo kvalitetom da budemo na završnim turnirima".

Izvor: MN Press

Osim sjajnog Sergeja, strelca dva gola u Oslu, na terenu smo videli i još neke članove zlatne generacije - Rajkovića, Gaćinovića, Maksimovića, Lukića… Na klupi je bio i Zdjelar.

Svi oni imaju iskustvo u produžecima, ali ne samo to.

"Navikli su da daju sve od sebe i nikada se ne predaju. To je karakteristika i kvalitet bez kojih ne može da se igra za reprezentaciju Srbije!", naglasio je Veljko Paunović.

Drugi gol na meču je bila magija, lobovao je golmana kada bi mnogi šutirali oštro, a Paunović ističe da SMS ima takve momente inspiracije, pre svega zato što ima prefinjenju tehniku, pa da će se takva majstorija dugo pamtiti.

Paunović i Milinković-Savić se poznaju već dugo, a na pitanje da li je znao da će u budućnosti biti jedan od najboljih vezista sveta - trener Redinga imao je jasan odgovor.

"Nisam imao sumnje da će biti jedan od najboljih", kazao je Paunović, pa se prisetio jednog zajedničkog trenutka sa početka saradnje u reprezentaciji Srbije.

"Jednom prilikom kada smo pričali, tada je Pogba bio na svetskoj sceni, rekao sam Sergeju da može da bude i na višem nivou od Pogbe. Sećam se kada sam mu to rekao i nije bio iznenađen, ali posle toga je otvorio oči i pogledao dalje i dublje. Potrebno je da postavite visoke ciljeve. Ne iznenađuje me to od njega, niko od 'zlatnih orlića' me zapravo ne iznenađuje...".

Skloni smo tome da posle jednog dobrog rezultata, ili utakmice, napravimo preveliku euforiju, a srpski trener upozorava da pobedu uvek donosi tim.

"Mislim da tim treba da nas odvede na Evropsko prvenstvo i kada to kažem - mislim na čitavu reprezentaciju. Svi radimo kao tim i lideri u različitim sferama u okviru reprezentacije - od predsednika do trenera preko igrača. Mora da postoji spoj. Na kraju će odlučiti jedna stvar ili više. Sergej ima kvaltiet za to, ali ne treba stavljati teret na njegova leđa".

Veljko Paunović je posle sjajnog rada u reprezentaciji Srbije otišao u SAD, radio je u Čikagu, dok se ovog leta vratio u Evropu i preuzeo engleski Reding.


Ide mu izvrsno na početku sezone, ostvario je četiri pobede iz četiri meča, dobio nagradu za trenera meseca, ali ne želi da se stvara prevelika euforija oko toga. Dobro je poznato da je Čempionšip jedna od najkomplikovanijih liga na svetu i da je za rezultat potrebna konstantnost.

"Zadovoljan sam i puno nam znači dobar početak i znači nam što smo dobili pažnju. Čvrsto držimo noge na zemlji i znamo da je ovo duga liga. Posle reprezentacije dolazi gust kalendar, teški protivnici i vreme će da se pogorša. U ovom trenutku se spremamo za to", kazao je Veljko Paunović i pojasnio da od igrača ne želi da polete, nego da gledaju samo ko je sledeći protivnik.

"Volim da koristim vojničke termine - mi smo trenutno u rovu, ukopavamo rovove, napravili smo dobru zasedu. Čvrsto se spremamo i očekivanja su da možemo još bolje, tako da ja očekujem pobedu u svakoj utakmici", zaključio je Paunović u razgovoru za MONDO.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.