ANALIZA SITUACIJE!

SRBIJA IGRA ZA 2. ŠEŠIR NA VELIKOM ŽREBU: Blizu je EURO, a blizu su i kvalifikacije za Svetsko prvenstvo!

Autor Nebojša Marković

Svima je u mislima meč protiv Škotske, ali treba razmišljati i o narednim izazovima.

Srbija će 12. novembra u Beogradu igrati finalni meč plej-ofa za plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine, ali nije to sve što se tiče naše selekcije ove godine.

Biće još dosta mečeva tokom jeseni - pored okršaja sa Škotskom, "orlove" čekaju i četiri meča u Ligi nacija. I mada je plasman na EURO najvažniji, zbog jedne stvari su i te utakmice vrlo bitne.

Osim što bi Srbija trebalo da pokuša da završi na što boljem mestu u grupi Lige nacija sa Rusijom, Turskom i Mađarskom zbog eventualne rezervne opcije za plasman na Svetsko prvenstvo 2022. godine, u pitanju je još jedan "detalj".

Srbija će do kraja 2020. godine igrati i za mesto u drugom šeširu pred žreb za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru!

Ovo je izuzetno važna stvar za "orlove", kako bi se našla selekcija našla u potencijalno što lakšoj kvalifikacionoj grupi.

Prema nezvaničnim kalkulacijama izgleda FIFA rang liste, posle pobede nad Norveškom u Oslu, Srbija je projektovana da završi u drugom šeširu, čime bismo na žrebu izbegli neke vrlo dobre reprezentacije.

Prema jednoj od kalkulacija, Srbija je na 16. mestu evropskih selekcija, što je stavlja u sredinu drugog šešira, dok je po drugoj kalkulaciji na 17. mestu (prvih 20 timova idu u prva dva šešira od po 10 timova).

Bitno je da tu i ostanemo, a prema trenutnoj prognozi (koja je i te kako sklona promeni do decembra i žreba) time u grupi ne bismo mogli da se nađemo sa selekcijama kao što su Švajcarska, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Rusija, Vels i Turska!

Ovo je velika razlika u odnosu na treći šešir u koji bismo mogli da skliznemo ako budemo beležili slabe rezultate do kraja godine. Tamo su za sada projektovani Slovačka, Severna Irska, Rumunija, Češka, Norveška, Island, Mađarska, Grčka, Škotska i Bosna i Hercegovina.

Ne treba ni da podsećamo da bi ovo bio važan pomak za Srbiju koja je pred žreb za kvalifikacije za prošlo Svetsko prvenstvo bila u četvrtom šeširu. Tada smo imali mnogo sreće na žrebu da dobijemo grupu sa Republikom Irskom, Austrijom i Velsom, iz koje smo sa prvog mesta otišli u Rusiju 2018.

Žreb za kvalifikacije za Mundijal 2022. biće održan u decembru, kada se završe sve obaveze reprezentacija u 2020. godini i izađe najnovija FIFA rang lista. Prema njima će se i timovi razvrstavati u šešire.

Kvalifikacije za SP 2022. izgledaće nešto drugačije, pre svega zbog otežanog baraža. Timovi će biti podeljeni u 10 grupa, pet sa po pet timova i pet sa po šest timova.

Samo prvoplasirani sigurno idu na Mundijal, dok 10 drugoplasiranih timova uz još dva tima iz Lige nacija (koja se sada igra) idu u baraž.

Taj baraž biće sličan ovim turnirima za popunu plasmana na EURO - 12 ekipa su podeljena u tri turnira po četiri ekipe, gde se posle polufinala i finala dobijaju tri pobednika, koja će se plasirati na Svetsko prvenstvo.

Dakle, drugi šešir je izuzetno važan za "orlove". Do kraja godine nas čekaju još dva meča sa Mađarskom, po jedan sa Rusijom i Turskom, kao i finale baraža za EURO protiv Škotske.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.