OVO JE OZBILJNO

BOGATI NAPRAVILI HAOS U ENGLESKOJ: Žele da se pitaju za sve o Premijer ligi! Prvo manje klubova...

Autor Milutin Vujičić

Šta je projekat "Big Picture" i zašto je izazvao toliko polemike u javnosti...

Pandemija korona virusa usled koje su svi klubovi na gubitku (TV prava, bez novca od ulaznica, manja zarada od transfera itd.) naterala je vlasnike da se dobro zamisle i osmisle kako da povrate dobit. To se posebno odnosi na gazde u Engleskoj.

Tako je tokom vikenda nastala prava bura na Ostrvu pošto je britanski "Telegraf" objavio plan najbogatijih klubova koji se navijačima i manje bogatima uopšte ne dopada.

Projekat pod nazivom "Big Picture", koji predvode Liverpul i Mančester junajted, naravno uz ostale članove "velike šestorke" Čelsi, Mančester sti, Arsenal i Totenhem, predviđa potpunu rekonstrukciju engleskih liga.

Njihov plan je da se Premijer liga smanji sa 20 na 18 klubova, dok preostale tri lige povećavaju broj učesnika na 24. Takođe, ukidaju se Liga kup i Komjuniti šild.

Predviđeno je da iz Premijer lige ispadnu samo dva poslednjeplasirana, dok ni onaj na 16. mestu nije siguran pošto će igrati plej-of sa timom iz Čempionšipa. Time bi Premijer liga praktično iskopirala sistem koji već decenijama postoji u Bundesligi. Takođe, bio bi ukinut novac za ispadanje u Čempionšip.

Takođe, hitno zahtevaju i da se odmah obezbedi 250 miliona evra za engleske timove koji su u problemu zbog finansijske krize, dok se traži i da devet klubova ima "specijalno pravo glasa" za određene stavke, a sve na osnovu njihovog "staža" u Premijer ligi.

To bi praktično značilo da bogati traže da samostalno vode ligu, zbog čega je Premijer liga reagovala saopštenjem i poručila da svi moraju da rade zajedno.

Predlog bogatih izazvao je mnogo reakcija u britanskoj javnosti, posebno su besni navijači koji smatraju da bogati žele da obesmisle fudbal, pa je tako veoma izvesno da će ova ideja biti odbijena.

Ipak, pitanje je trenutka kada će se opet vratiti na sto…

Fudbal se definitivno menja, ali ne na bolje!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.