OTKRIVENO!

MESI JE PAO NA MURINJOV ŠARM I HTEO U ČELSI: Najduže čuvana transfer tajna koju navijači Barse ne žele da čuju!

Autor Milutin Vujičić

Zamislite koliko bi istorija fudbala bila drugačija...

Lionel Mesi (33) napravio je dramu ovog leta u Barseloni pošto je bio nezadovoljan stanjem stvari u klubu. Bio je spreman da raskine ugovor, ali pošto bi zbog toga morao na sud - odlučio je da ipak ostane na "Nou Kampu" pošto to nije mogao da udari timu čiji je član dve decenije.

Nije to prvi put da se Mesi naljuti na Barselonu, više puta se dešavalo da je na ivici odlaska, a sada je otkrivena strogo čuvana tajna o prelaznom roku 2014. godine.

Italijanski novinar i ekspert za transfer vesti Đanluka di Marcio objavio je knjigu "Grand Hotel Calciomercato" u kojoj su objavljene nikad ispričane priče o "fudbalskoj pijaci", a jedna od njih je i nesuđeni odlazak Mesija u Čelsi.

Naime, Čelsi je bio na korak da ga dovede 2014. godine kada je Žoze Murinjo uspeo da "zavede" zvezdu Barselone. I to u najboljim godinama...

Čelsi je bio spreman da aktivira njegovu otkupnu klauzulu u ugovoru i dovede ga za 250 miliona funti, kao i da mu da godišnju platu od 50 miliona, a tada je na scenu trebalo da stupi Žoze Murinjo koji je kao i mnogo puta bio zadužen za pregovore koji se ne tiču finansija.

Razgovor je protekao fantastično, Murinjo je razgovarao s Mesijem putem video-poziva, najbolji fudbaler Barselone je dao pristanak i...dogovor je propao.

Di Marcio je naveo da su problem napravili Mesijev otac Horhe, koji mu je inače i agent, odnosno posrednik u transferu Deko (ex Barselona i Čelsi) koji su bili "isključeni" iz pregovora. Zbog njih dvojice je dogovor "pukao kao balon od sapunice", napisao je Di Marcio.

Razlog zbog kog je Mesi želeo da ode iz Barselone je istraga oko "utaje poreza" kada je Argentinac smatrao da klub nije uradio dovoljno da bi ga zaštitio od pritiska javnosti. Na kraju je čitav proces završen tako što je Mesi platio debelu odštetu državi Španiji, a zanimljivo je da je to želeo da iskoristi i Real Madrid, međutim na njihov poziv lider Barselone nije ni odgovorio.

Ali, zato kada ga je Murinjo pozvao, čak iako su bili rivali dok je trenirao "kraljevski klub", odmah je pao na njegov šarm i bio spreman da ode u kišni London.

"Kako si majstore?", počeo je Murinjo razgovor sa najboljim fudbalerom sveta.

"Rekli su mi za tvoju želju i... znaš li ti koliko sam besanih noći zbog tebe imao, pošto sam morao da nađem način da te zaustavim. Probao sam toliko strategija i sve uspeva dok ti ne nađeš način da nas prevariš driblingom i daš gol. Ti si najbolji!", dodao je "Specijalni" dok je Mesi menjao boje pošto nikada nije bio tip koji uživa u pohvalama.

Ali, to je bio samo početak Murinjove taktike.

"Slušaj me dobro šta ću ti reći. Treba da ostaneš gde si!", poručio je Murinjo svom fudbaleru iz snova, znajući da će pre tako da ga pridobije.

"Ako ostaneš tamo, napraviće ti kip ispred stadiona. Ostani u Barseloni. To je najbolje moguće za najboljeg na svetu kao što si ti, ali...", spremio je "as" iz rukava Žoze Murinjo.

"Ako se jednog dana probudiš, a doručak u trening centru nema isti ukus, nebo je sivo, ne sviđa ti se automobil, osećaš se tužno kod kuće, nisi srećan, porodica ti nije srećna. Ako dođe do takvog mračnog trenutka, moraćeš da otvoriš kapiju iza koje je sreća. Iza te kapije ću te čekati ja, Žoze Murinjo".

Bum. Gotovo. Mesi je "pao" na Murinjovu harizmu. "Pečen je". Želi da dođe u Čelsi!

Di Marcio navodi da se posle toga Mesi osmehnuo i bio spreman da igra za Murinja u Čelsiju, ali nažalost po njega to nije bio kraj. Usledio je razgovor sa direktorkom Marinom Granovskajom koja je osećala da su na putu da naprave najveći posao u istoriji i nije trepnula.

Malo ljudi je znalo za dogovor, Fabregas je prišao Murinju da čestita po dolasku u trening centar "Kobam" saopštivši da je preko Deka čuo da Mesi želi da dođe.

"Zvao me je i rekao da mu ne uzvraćaš pozive", kazao je Fabregas na šta mu je Murinjo odgovorio da sve zna, pošto je pričao sa Mesijem, a ovaj se brže-bolje, iz ko zna kog razloga, "istrljtao" kod Deka i dogovor je počeo da propada.

Informacija je od Deka stigla do Mesijevog oca Horhea, a nikome se nije dopalo što je Murinjo sve radio zaobilaznim putem, direktno kontaktirajući zvezdu Barselone.

Odnosno, nije im se više dopalo što je Leo njih isključio iz ovog dogovora.

Horhe je pozvao Lea, najbolji fudbaler sveta se pravio da ne zna o čemu se radi, a kažu da nije iznenađenje da je ceo posao propao jer se ceo život teško nosio sa pritiskom porodice, hteo je ovoga puta da to uradi iza njihovih leđa i saopšti im kada sve bude gotovo.

Mesi se posle toga povukao, obavestio Abramoviča da se predomislio, pa je do dana današnjeg ostao u Barseloni gde ima tmurnih oblaka, nebo nije iste boje...

Ko zna kakva bi istorija fudbala bila da je sa 27 godina stigao u Čelsi?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.