Zvezda već sa 14

TREBALO JE DA BUDE NAJBOLJI NA SVETU: Igrao u Jagodini, a sada se vraća iz penzije!

Autor Dušan Ninković

Nije zamišljao da će mu kariejra izgledati ovako.

Pre 15. rođendana je proglašen za novog Pelea, a danas je može reći da nije ispunio ni delić tih očekivanja.

Nakon što je njegova fudbalska karijera bila prekinuta, odlučio je da pokuša da je oživi. I to potez na koji bi se retko ko odlučio, odlazak u trećeligaški Osterlen.

Fredi Adu, nekadašnja fudbalska zzvezda u SAD, igraće u Švedskoj i to u ekipi koja je tek ušla u treću ligu. Zvuči nestvarno, ako vam je poznata njegova priča.

Već sa 14 godina je izabran na MLS draftu, Najk je odmah bio zainteresovan za sponzorski ugovor, a Fredi je ubrzo postao najmlađi debitant i najmlađi strelac u fudbalskoj ligi SAD.

I kao da se tu sve završilo.

Svojevremeno je prozvan ''Novi Pele'', a ocene na igrici Fudbal Menadžer su pokazivale da se radi o najvećem svetskom talentu. Očekivanja su bila ogromna i sa tim on nije umeo da se izbori. Jednostavno, teret je bio pretežak.

Nakon dve godine u DC Junajtedu preselio se Real Solt Lejk, pa kasnije u Benfiku, koja ga je slala na pozajmice. Nosio je dres Monaka, Belenenseša, Arisa i Rizespora, pre nego što se vratio u SAD.

Zaigrao je za Filadelfiju, pa onda za Bahiju u Brazilu, da bi ga put doveo u Jagodinu, što je bio ogroman šok za fudbal na Balkanu.

Pokušavao je da se izbori za ugovor u nekoliko evropskih timova, ali je nakon neuspešnih proba završio u Jagodini, gde je upisao samo jedan nastup, na kup utakmici. Nakon šest meseci njegov ugovor je raskinut.

Selidbe su se nastavile. KuPS iz Finske, gde je igrao i za rezervni tim, pa opet u Ameriku. Tampa Bej Roudis i Las Vegas Lajts, pre nego što je rekao da je dosta, na kraju sezone 2018. godine.

Kako sam Fredi Adu kaže, prethodne dve godine je radio kao trener u školi fudbala, što mu je pomoglo da shvati da želi da proba opet. Šansu za to će imati, a njegov novi klub bi trebalo da bude ispod nivoa na kom on može da pruža partije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.