MONDO INTERVJU

KAPA DOLE DEKIJU, A ČARŠIJA NEK PRIČA: Jestrović za MONDO o generaciji Zvezde kojoj nije smetao prazan stadion!

Autor Milutin Vujičić

Bivši golgeter crveno-belih Nenad Jestrović je za MONDO govorio o tome kako je igrati derbi bez prisustva publike. U jednom takvom je igrao i ubedljivo slavio.

Izvor: MN Press

Predstojeći "večiti" derbi igraće se bez prisustva publike, a mnoge je to podsetilo na do sada jedini takav susret Crvene zvezde i Partizana od pre 12 godina.

Zvezda je 1. marta 2008. godine na "Marakani" slavila 4:1, što je njena najubedljivija pobeda u derbijima u 21. veku, a navijači crveno-belih bi želeli "deža vi" u nedelju u Humskoj.

Jedan od onih koji takav scenario priželjkuje je i bivši fudbaler Nenad Jestrović koji se za MONDO prisetio pomenutog 132. derbija odigranog u tišini, po pljusku i očajnim uslovima za igru koji pak nisu smetali toj generaciji igrača Zvezde.

"Uf, bilo je užasno vreme taj dan, tmurno kao da je doba korone bilo…", našalio se Nenad Jestrović na početku razgovora za MONDO.

"To je derbi, mi smo imali želju i volju da pobedimo. Ako se ne varam ostvarili smo jednu od najvećih pobeda u derbijima, bili smo baš na nivou. Moglo je da bude i ubedljivije, mogli smo da damo i više golova. Pružili smo stvarno fenomenalnu partiju koja se i danas pamti".

ZVEZDA: Ranđelović, Basta, Tutorić, Gaj, Bronovicki, Kastiljo, Koroman, Milijaš, Milovanović (od 83. Trajković), Rašković (od 76. Burzanović) i Jestrović (od 88. Tričkovski).

PARTIZAN: Božović, Obradović (od 45. Lakić), Rnić, Đorđević, Vještica, Ednilson, Moreira, Maletić (od 70. M. Jovanović), Lazić, Jovetić (od 70. Ž. Lazetić) i Dijara.

Na toj utakmici je Partizan poveo na samom startu golom Lazića, ali to nije slomilo Zvezdu.

Prvo je Dejan Milovanović dao gol iz slobodnjaka, pa je svoj dan sa dva gola u gužvi u kaznenom prostoru imao igrač utakmice Segundo Kastiljo, da bi tačku na "i" stavio Nenad Milijaš sa penala.

Upravo je Jestrović oboren u gol šansi, a odgovornost je preuzeo sadašnji pomoćni trener Zvezde.

Falila je samo pesma navijača koja će još popraviti utisak.

"Gubili smo u početku i konsolidovali smo se, odigrali smo timski. Bez ikakvog isticanja individualnog ili šta god. Napravili smo dobar blok i nadigrali smo Partizan u tom meču".

Izvor: MN Press

Da li je teže igrati s navijačima ili bez njih? To ne sme da bude izgovor!

"Kada čovek ima želju i volju da pobedi, i pritom igra za grb na dresu, onda može da se pruži mnogo i bez publike", poručio je bivši golgeter, ali potom priznao da utakmice u kojima ima publike, posebno derbiji, izvlače više iz igrača.

"Kada se igra derbi nema kalkulisanja. Svako mora da pruži maksimum, može da se odigra i bez publike, iako ja kažem da je svako bolji za 30% kad ima navijača".

"Voleo bih da bude dosta golova".

Cela sezona 2007/08 bila je čudna, Partizan u tri derbija nije mogao da pobedi Zvezdu, ali opet je bio šampion. Nije pomoglo ni što su crveno-beli domaće prvenstvo završili bez poraza, opet im je falilo pet bodova da ih stignu.

Može li pobeda u derbiju da nadoknadi izostanak titule?

"Zamislite kada smo završili drugi, a nismo izgubili utakmicu. To govori kako smo igrali dobro, ali smo kiksali u početku. Gledajte, titula je titula, a derbi je prestiž! Svi očekujemo da Zvezda odigra dobro jer u poslednjih nekoliko derbija nije bilo sjajno".

Izvor: MN Press

"PECKANJA"

"Ima raznih peckanja, ali to je između klubova, nema toga pre i posle meča od strane igrača. Zvezda ima motiv i može na terenu da pokaže da je moćnija od Partizana. Oni s druge strane imaju prednost domaćeg terena, a motiv je i osam bodova razlike".

Hoće li sada biti bolje?

"Sada imaju motivaciju, igraju fenomenalno, Deki vodi ekipu na sjajan način i kapa dole bez obzira na komentare po čaršiji", pohvalio je Jestrović svog nekadašnjeg saigrača iz reprezentacije.

"Zaista je napravio sjajan rezultat, nije imao sreće u penalima protiv Omonije u Evropi, a da jeste sada bi imao učinak od sto posto. Možda je na tom početku imao tremu, ali je odličan stručnjak posvećen svom radu i siguran sam da bi dao sve da pobedi u derbiju", kazao je Jestrović i dodao:

"Uzdam se u Dekija sto posto pred ovaj derbi, a mislim da Ben može da odskoči".

Izvor: MN Press

Ne mislite da će Katai, kao što je najavio trener crno-belih Aleksandar Stanojević?

"Odličan je Katai, ali mislim da je Ben jako lucidan igrač i nije egoista, zna da odigra u pravom momentu, nije samo gol igrač nego je timski i on je najveća prevaga za Zvezdu u nedelju".

Mnogo se očekuje i od Dijega Falćinelija - biće mu ovo prvi derbi?

"Dečko je došao za kvalifikacije i promašio penal i to ide tako ide kod nas - odmah te zakopaju i kažu da ništa ne valjaš. Desilo se suprotno, odigrao je dobro od tada i dobio je samopouzdanje. I on je tu jedan od iskusnijih igrača i mora da se istakne. Ne mogu da očekujem od mladih igrača da iznesu derbi, moraju sada iskusni igrači da budu glavni akteri", objasnio je Jestrović.

Do početka derbija ostalo je nešto manje od 48 sati, a obično se kaže da u njemu ne odlučuje trenutna forma ili kvalitet, nego samo inspiracija…

"Voleo bih da derbi bude otvoren, da se igra na pobedu i da se ne kalkuliše. Na kraju neko izgubi 1:0, a sve snage je polože u trčanje i taktiku. Bolje neka bude dosta golova i da narod koji ne može da dođe na stadion uživa kod kuće", kazao je Jestrović i za kraj razgovora za MONDO poručio:

"Neka bude 3:2 za Zvezdu!".