EVO ŠTA KAŽU

"FAJNAL EJT" PONOVO U LIGI ŠAMPIONA? UEFA bi mogla da uvede završni turnir, poznato i kada najranije!

Autor Nebojša Marković

Evo šta kažu iz Evropske kuće fudbala.

Liga šampiona u sezoni 2019/20 bila je najčudnija do sada, zbog izbijanja pandemije korona virusa. Osim što je na nekoliko meseci bila prekinuta, ona je završena u avgustu i to završnim turnirom u Portugalu na kojem je učestvovalo osam ekipa.

Svi mečevi od četvrtfinala pa nadalje igrani su na samo jedan meč, a UEFA ne isključuje mogućnost da to bude redovan slučaj!

Kako prenosi britanski "Independent", nije nemoguće da format "fajnal ejt" postane uobičajen od 2024. godine!

Format u kojem bi se završnica Lige šampiona igrala u jednoj zemlji, na jedan meč umesto dvomeča, bio je iskorišćen prošle sezone iz praktičnih razloga, ali u UEFA očigledno i o tom formatu razmišljaju ubuduće.

Prvi najraniji momenat kada bi mogao da bude ponovo korišćen je sezona 2024/2025, jer su do 2024. već prodata sva TV prava i format ne može da se menja.

Đorđo Marketi, generalni sekretar UEFA, govorio je detaljnije o ovoj temi.

"Dobro pravilo nikada ne treba isključiti iz opticaja, dok god ono pokazuje da ima neku vrednost ili potencijal. Znamo da postoji mnogo faktora koji treba da se uzmu u obzir, kao što je kalendar, učestvovanje navijača, ekonomske implikacije, ali napravićemo studiju o ovom formatu i njegovim varijacijama za neke buduće diskusije", rekao je Marketi.

Ovaj format na kraju sezone 2019/20 pokazao se kao vrlo zanimljiv za navijače širom Evrope, jer je vrlo sličan onom sa Mundijala ili Evropskog prvenstva, ali se postavljalo pitanje da li bi klubovi pristali da imaju manje mečeva na svom stadionu u Ligi šampiona, kao i činjenica da bi se one najuzbudljivije utakmice preselile na neutralni teren.

"Mečevi eliminacije očigledno doprinose neizvesnosti i emocijama. Dobili smo sjajne odgovore od klubova, TV emitera i drugih partnera, kao i od navijača", rekao je Marketi.

Protekle sezone Liga šampiona je ovim formatom završena u Lisabonu, Liga Evrope u četiri grada Nemačke, dok je Liga šampiona za žene bila okončana u Baskiji.

Ko zna, možda za koju godinu se ovaj format vrati...

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.