VREME JE!

ZVEZDA STARTUJE U LIGI EVROPE: Sve što treba da znate - koliko mogu da zarade, a šta mogu da donesu Srbiji?

Autor Nebojša Marković

Crveno-beli ponovo u grupnoj fazi evropskog takmičenja.

Izvor: MN Press

Vreme je - Crvena zvezda večeras startuje u novoj sezoni Lige Evrope!

Posle dva uzastopna učešća u Ligi šampiona, prvak Srbije se vraća u drugo po snazi takmičenje i pokušaće da ponovi uspeh iz sezone 2017/18.

Crvena zvezda će u Sinshajmu protiv Hofenhajma pokušati da osvoji prve bodove u novoj sezoni Lige Evrope i tako stavi sebe u što bolji položaj pred mečeve protiv Genta i Slovana iz Libereca.

Zvezda će kroz šest mečeva pokušati da ponovo stigne na jedno od prva dva mesta u grupi i tako se plasira u šesnaestinu finala Lige Evrope.

Pre tri godine su u tome uspeli, a evo za šta će sve Zvezda igrati u Ligi Evrope

Veliki sportski uspeh - proleće u Evropi

Crvena zvezda u Evropi nije prezimila od 1992. godine i poslednjeg učešća u Kupu šampiona pa sve do te 2018. Tada su crveno-beli prošli pravu golgotu na putu ka proleću u Evropi, pošto su morali da odigraju čak 14 utakmica!

Ono što je u nekim evropskim ligama polusezona, to je Zvezda morala da prođe na međunarodnoj sceni. Padali su Florijana, Irtiš, Sparta Prag i Krasnodar u kvalifikacijama, a iz grupne faze su prošli dalje zajedno sa Arsenalom. Na kraju je CSKA iz Moskve u nokaut fazi bila previše jaka...

Sada će zadatak biti podjednako težak - Hofenhajm je favorit u grupi, pa će Zvezda morati da u mečevima sa Gentom i Slovanom pokuša da osvoji što je više bodova i stavi sebe u idealnu poziciju za plasman na prva dva mesta u grupi.

Bitne novčane nagrade

Izvor: MN Press

Crvena zvezda se plasmanom u Ligu Evrope "obezbedila" sa 2.920.000 evra, koliko iznosi osnovna nagrada za taj uspeh. Određeni novac će dobiti za TV prava, koji zavisi od više faktora, ali je poznato koliko vredi svaki osvojeni bod u Ligi Evrope.

Za svaki bod, Zvezda će inkasirati 190.000 evra. Da, nije to ni blizu onoga na šta su bili naviknuti u Ligi šampiona, ali svaka nagrada ove sezone biće važna crveno-belima.

Ovo znači da bi eventualna pobeda donela šampionu Srbije još 570.000 evra. Ukoliko bi se Zvezda plasirala na jednu od prve dve pozicije u grupi, tu bi dodatno zaradila.

Drugo mesto u grupi nosi 500.000 evra, a prvo čak 1.000.000 evra. To bi donelo još najmanje 500.000 evra koliko donosi završetak takmičenja u šesnaestini finala, pa je jasno da Zvezda i dalje ima prostora za "pojačavanje budžeta".

Koeficijent kluba i koeficijent Srbije

Zvezda je u prethodne tri sezone napravila ogroman skok na UEFA listi klubova, osvajavši veliki broj bodova za klupski koeficijent. Tako se sada crveno-beli nalaze na 55. mestu u Evropi, što je njihov rekord, ato im je ujedno i pomoglo da budu u drugom šeširu prilikom žrebanja grupa za Ligu Evrope.

Ove sezone su do sada osvojili 3.00 bodova i ukupno imaju 25.500 poena. Kada znamo da su u prethodne tri sezone osvajali 8.00, 7.00 i 6.00 bodova, Zvezda bi mogla da se u grupnoj fazi približi tim brojkama i možda preskoči baš ekipa kao što su Gent ili APOEL iz Nikozije koje se nalaze ispred njih.

Osim toga, Zvezda će igrati i za koeficijent Srbije. Naša zemlja je trenutno 16. u Evropi, ali je izvesno da do kraja sezone neće biti tako dobro plasirana.

Srbija ima 24.250 bodova i za vratom nam "dišu" Grčka sa tri predstavnika u Evropi, Švajcarska sa jednim i Hrvatska sa Dinamom i Rijekom u Ligi Evrope. Što bolji učinak Zvezde bi mogao da pomogne Srbiji da makar ostane što bliže pomenutoj poziciji.

Razlog je i taj što će nam se sledeće sezone "brisati" samo 2.875 bodova iz sezone 2016/17, dok će Grci ostati bez 5.800, Kiprani bez 5.500, Hrvati bez 5.125 bodova... Za svaku pobedu, Zvezda će dobiti 2.000 bodova, koji će potom biti deljeni sa četiri (broj učesnika Srbije u evrotakmičenjima), dok će svaki bod nositi upola manje poena našem koeficijentu.

Cilj je famozno 15. mesto koje donosi dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.