Korona kroji tim

TUMBAKOVIĆ VIŠE NE ZNA STARTNU POSTAVU: Konačno dva napadača ili ''tumbamo'' vezni red?

Autor Dušan Ninković

Selektor Srbije je na mukama pred meč protiv Škotske.

Izvor: MN Press

Srbija ima problem! U istom danu kada je Ljubiša Tumbaković saopštio spisak za meč protiv Škotske, najbitniji u poslednjih nekoliko godina za srpsku fudbalsku reprezentaciju, stigle su dve loše vesti.

Po informacijama iz Holandije, Dušan Tadić propušta Ajaksov meč u Ligi šampiona zbog korona virusa, dok je od jutros u istoj situaciji i Filip Đuričić.

Selektor će morati da kombinuje za meč koji Srbiji može da donese plasman na EURO, prvi put u ovom veku!

Bez dvojice veoma bitnih igrača, u poslednjoj trećini napada, Srbiji su sada značajno smanjene opcije. Šta preostaje Ljubiši Tumbakoviću?

FORMACIJA OSTAJE ISTA

Sergej Milinković-Savić je ušao sa klupe na meču protiv Norvežana i rešio taj meč! Sada izbora gotovo da ne postoji, Srbija nema luksuz da SMS sedi na klupi. U meču protiv Škotske njegovo mesto je gotovo zacementirano, a tražiće mu se sa samo partner u ofanzivnom delu veznog reda.

Ko su kandidati?

Nemanja Radonjić - je jedan od njih, jer je to selektor isprobavao na meču protiv Mađarske. Tada je Radonjić zamenio Ljajića, koji ovog puta nije dobio poziv i igrao je u tandemu sa Dušanom Tadićem.

Aleksandar Katai - Zvezdin ofanzivac se vratio u nacionalni tim, a mogao bi neočekivano da se nađe i u startnoj postavi. Igrač koji voli da ulazi u sredinu je idealan za Tumbakovićevu 3-4-2-1 formaciju, pa bi Katai po sovjim karakteristikama trebalo da se uklopi u postojeći sistem.

Filip Kostić - Ako je Aleksandar Kolarov levi štoper, a Mihajlo Ristić levi bočni igrač u Tumbakovićevom sistemu, Kostić bi mogao da popuni nešto ofanzivniju poziciju. Za igrača koji je deo karijere proveo kao krilni fudbaler ovo ne bi bilo strane, a Srbija trenutno nema preveliki izbor.

Mijat Gaćinović - Uz desnu aut-liniju ne ide, to smo videli na prethodnom okupljanju reprezentacije, ali je za ovo mesto možda i najbolji izbor. Gaćinović je tokom većeg dela karijere krilni ili ofanzivni vezni igrač, u Hofenhajmu ove sezone igra baš u sredini i mogao bi veoma lako da se uklopi u postavu.

FORMACIJA SE MENJA

Selektor Srbije bi mogao da se odluči za nešto ofanzivniju varijantu (3-4-1-2) u kojoj bi priliku od starta, uz Aleksandra Mitrovića, dobio još jedan napadač. Kada se uzme u obzir da će Škoti u Beogradu biti defanzivni, možda je drugi napadač potreban.

Ko su kandidati?

Luka Jović - Fudbaler Reala je dobio minute protiv Mađarske, ali u klubu nije u prvom planu i to se odražava i na njegovo samopouzdanje. Trenutno ne proživljava najbolji period svoje karijere, a navijači Srbije će vam reći da ga nisu dovoljno često gledali u paru sa Mitrovićem.

Đorđe Despotović - Sjajne partije u Rusiji bi mogle neočekivano da izbace u prvi plan bivšeg fudbaler Crvene zvezde. Ukoliko bi se našao u startnoj postavi, to bi bilo veliko iznenađenje za goste.

Dušan Vlahović - Ova opcija ne znači nužno i promenu formacije. Fudbaler Fiorentine bi mogao da igra i povučenije od Mitrovića, ali bi na poziciji napadača, u tandemu sa Mitrovićem, Srbija dobila više. Čini se da bi njegove atletske mogućnosti koristile u kaznenom prostoru Škota.

NIJE POZVAN

Podsećamo, na ovo reprezentativno okupljanje nije pozvan Adem Ljajić, igrač kom je pozicija ofanzivnog veznog u sistemu 3-4-2-1 skoro pa prirodna. Bio bi kandidat za startnu postavu nakon informacija iz Italije i Holandije, samo da je dobio poziv selektora.

Utakmica protiv Škotske igra se 12. novembra u Beogradu, a pobednik tog meča će biti učesnike Evropskog prvenstva naredne godine. Već sada se zna da će protivnici na tom takmičenju biti Engleska, Češka i Hrvatska.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.