NAPRED, ORLOVI!

SRBIJO, VREME JE ZA EVROPSKO PRVENSTVO: Ovih 11 pišu ISTORIJU srpskog sporta!

Autor Nebojša Marković

Odlučujuća utakmica je pred "orlovima", za prekid dvodecenijskog posta!

Izvor: MN Press, MONDO - ilustracija

Vreme je za novi ispit! Nećemo ga nazvati ispit generacije - jer očekujemo da reprezentacija Srbije igra i veće i važnije utakmice od ove koja ih očekuje u četvrtak uveče.

Ali da bi do takvih utakmica došlo, potrebno je da "orlovi" prvo savladaju Škotsku i u svom Beogradu se plasiraju na Evropsko prvenstvo. Prvo posle 20 godina.

Srbija će protiv Škotske igrati za prvi plasman na EURO još od one lude noći u Zagrebu u smiraj 1999. kada su heroji bili Siniša Mihajlović, Zoran Mirković, Dejan Stanković i Predrag Mijatović.

Sada se uzdamo u neka nova imena. U Norveškoj, u polufinalu baraža, junak je bio Sergej Milinković-Savić. Aleksandar Mitrović je nebrojeno puta bio oslonac kada su Srbiji nedostajali golovi, a u timu Ljubiše Tumbakovića je još dosta igrača koji bi mogli da zablistaju baš 12. novembra.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Upravo to je ono što nas sada zanima - kojih 11 će istrčati na teren stadiona "Rajko Mitić" i pokušati da ispiše istoriju reprezentacije Srbije.

Toliko dugo nas nema na evropskoj smotri da smo od poslednjeg nastupa dva puta menjali ime države, promenile su se i granice, a da našoj selekciji EURO nije omiljena "šolja čaja" pokazuje i da smo poslednji put na Evropskom prvenstvu bez Dragana Stojkovića Piksija u timu igrali davne 1976. godine - u Jugoslaviji.

Od tada smo upisali nastupe samo još 1984. i 2000. godine i sada je napokon vreme da se to čekanje prekine.

Na golu Srbije u odlučujućem meču trebalo bi očekivati Predraga Rajkovića. Iako se golman Remsa pojavio na okupljanju sa velikom masnicom na levom oku, ne treba očekivati da će Tumbakovića zbog toga baš sada rešiti da menja čuvara mreže koji se ustalio u nacionalnom timu. Marko Dmitrović bi ipak trebalo da meč počne na klupi.

Što se tiče formacije, ponovo očekujemo sistem sa tri štopera, pa će tako i ovoga puta tu biti Nikola Milenković, Stefan Mitrović i Aleksandar Kolarov. Milenković je uspeo da "pobegne" iz Italije i pridruži se selekciji u utorak, Mitrović će ponovo komandovati odbranom iz sredine, dok deluje malo verovatno da će kapiten Kolarov propustiti ovako važan meč uprkos tome što nije 100% spreman.

Izvor: MN Press

Dva krilna beka biće dobro poznata lica. Darko Lazović je do sada taj posao vrlo dobro obavljao po desnoj strani i nadamo se da će tako i nastaviti, a na suprotnoj strani bi u timu ipak mogao da bude Filip Kostić. Igrač Ajntrahta nije potpuno spreman, ali je njegov "protivnik" na tom mestu Mihailo Ristić takođe imao dosta problema sa povredama u poslednjih mesec dana.

Ristić se jeste odlično pokazao u Oslu, ali u situaciji u kojoj su obojica igrača rovita, za očekivati je da Tumbaković izabere iskusnijeg i kvalitetnijeg Kostića.

Njegova brzina mogla bi da bude vrlo važna po levom boku, dok bi u sredini mogla da bude presudna smirenost u posedu lopte. Za to će se postarati tandem Nemanja Maksimović i Nemanja Gudelj.

Maksimović je jedan od onih koji uvek prolaze "ispod radara", a konstantno pruža kvalitetne partije, dok će Gudelj ojačati "kičmeni" deo tima po centrali.

U formaciji 3-4-2-1 jedna od najvećih snaga Srbije i u kvalifikacijama za Mundijal 2018. godine, ali i u ovih nekoliko poslednjih mečeva, bila je upravo igra dvojice vrlo kvalitetnih ofanzivnih vezista iza napadača.

Izvor: MN Press

To će ovoga puta biti Dušan Tadić i Sergej Milinković-Savić. Da Filipa Đuričića ne muči korona virus, Tumbaković bi ponovo mogao da protivničkog selektora tera na nagađanje koja će dvojica od ove trojice na teren, ali sada ipak neće biti prostora za tako nešto.

Milinković-Savić je bio junak meča u Norveškoj i sada bi ponovo mogao da bude presudan zbog svojih svestranih kvaliteta i na zemlji i u vazduhu.

U špicu će kao i uvek biti Aleksandar Mitrović, koji će pokušati da se približi rekordu Stjepana Bobeka po broju golova u dresu reprezentacije. Pa da onda, Bože zdravlja, dobije šansu da narednog leta u Glazgovu i Londonu protiv Češke, Engleske i Hrvatske taj rekord i zvanično postane njegov.

OČEKIVANI SASTAV (3-4-2-1): Rajković - Milenković, S. Mitrović, Kolarov - Lazović, Gudelj, Maksimović, Kostić - Milinković-Savić, Tadić - A. Mitrović.

Srbijo, vreme je!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.