JOŠ MALO!

SRBIJA ĆE IMATI 2 TIMA U LIGI ŠAMPIONA: Zvezda pojačala koeficijent, sjajna vest za naš fudbal!

Autor Milutin Vujičić

Doduše, moraćemo da sačekamo na taj trenutak...

Izvor: MN Press

Srbija bi od sezone 2023/24 mogla da ima dva predstavnika u Ligi šampiona!

Sjajne vesti za srpski fudbal stižu nakon odličnih rezultata Crvene zvezde u Ligi Evrope, i novog rekorda na UEFA rang listi, posle kojih se značajno popravio i nacionalni koeficijent. Na korak smo od 15. pozicije koja donosi brojne olakšice, ali je verovatno nećemo dostići ove sezone...

Srbija je trenutno "prva ispod crte", iza Kipra i Danske na 16. mestu, čiji su timovi i dalje u igri za bodove u UEFA takmičenjima, pa ćemo slavlje morati da odložimo za sezonu 2023/24.

To možda i ne bi bio slučaj da je Srbija imala još jednog predstavnika u Ligi Evrope ove jeseni.

Ako srpski klubovi ne bi odigrali katastrofalno u Evropi naredne sezone (potrebno je da nadoknadimo samo 2.875 bodova), onda bi naša zemlja imala dva predstavnika u Ligi šampiona, jednog u Ligi Evrope i dva predstavnika u UEFA Konferencijskoj ligi.

Dakle, ukupno čak pet!

Od trenutnog koeficijenta Srbije najviše "daje" Crvena zvezda sa više od 60% svih osvojenih bodova.

Šampion naše zemlje kvalifikacije bi počinjao od plej-ofa Lige šampiona, na "stazi prvaka", dok bi drugoplasirani igrao od drugog kola kvalifikacija na "stazi ligaša". Srbija bi tako imala šansu da u grupnoj fazi ima čak dva predstavnika.

Naši rivali za 15. mesto na UEFA rang listi su pre svega Kiprani, Danci i Grci, pa bi na rezultate njihovih klubova trebalo obratiti posebnu pažnju u narednom periodu.

Ovako stoje stvari za sezonu 2022/23, a Srbija računa na onu sledeću...

Do sada su Crvena zvezda i Partizan po dva puta učestvovali u grupnoj fazi Lige šampiona.

Ipak, treba reći da će sa pet predstavnika u UEFA takmičenjima biće sve teže održati koeficijent, pošto se deli, a u to su se uverili i naši susedi u Hrvatskoj koji polako padaju na listi...

Loša vest je da bi i sezona 2023/24 mogla da bude i poslednja "normalna" u Evropi pošto bogati klubovi planiraju da naprave posebno takmičenje, pa bi Liga šampiona kao takva mogla da izumre za timove kakvi su srpski.

BONUS GALERIJA: Pogledajte fotografije sa meča Genta i Zvezde!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.