Fudbal

STANKOVIĆ OTKRIO ŠTO JE ODABRAO INTER, A NE JUVENTUS: "Manćini me pitao - šta ćeš tamo?"

Autor Mladen Šolak

Priča koju je ispričao ima veze i sa crveno-belima i uspehu koji je Zvezdin trener ostvario sa ekipom u Ligi Evrope

Izvor: MN Press

Dejan Stanković imao je sjajnu igračku karijeru, ali o njoj izbegava da priča od kada je prošle zime postao trener Crvene zvezde.

Štaviše, skoro svako pominjanje tog perioda svog života on u startu "saseče", usmeravajući priču ka tome da je sada šef stručnog štaba, koji želi da govori o svojim igračima i o sebi u novoj ulozi.

Ipak, u najavi nedeljnog meča protiv Rada (nedelja, 19, TV Arena sport) napravio je izuzetak i otkrio zanimljivu anegdotu iz perioda oko 2004. godine, kada je iz Lacija prelazio u Inter.

Poznato je da je tih sezona Juventus baš "zagrizao" da dovede Stankovića iz Rima, ali je on ipak odabrao drugačiji put, preko Milana, a razgovor o tome sa svojim bivšim saigračem, trenerom i prijateljom Robertom Manćinijem i dalje pamti.

U jednom od tih diskusija sa italijanskom legendom shvatio je razlog zbog kojeg ne bi trebalo da odabere Juventus, već da ode u Inter, a titule Serije A i trofej Lige šampiona iz 2010. dokaz su da je i tada doneo pravu odluku.

"Kada sam iz Lacija prelazio u Inter pričalo se o Juventusu. Manćo mi je prišao i rekao 'Šta ćeš u Juventusu? Bićeš tamo deo sistema, a ako odeš u Inter imaćeš priliku da se upišeš zlatnim slovima u istoriju'", setio se Stanković.

U tom kontekstu, on uživa u uspesima sa Zvezdom, koju je vodio do rekordne tri uzastopne pobede u grupnoj fazi UEFA takmičenja.

"Pisati istoriju jednog kluba nešto je što imponuje svakome i mnogo mi je drago, pre svega zbog momaka, zbog navijača i zbog stručnog štaba naravno. Bez njih, ništa ne bi bilo ovako... Ne znam za podatke od 1992, ali rekao sam na konferenciji da svako ko dođe u Crvenu zvezdu, da li kao funkcioner, trener, igrač, sanja o tome da ispiše istoriju. Ja sam na početku, ali Zvezdino sam dete i znači mi svaka stavka prema kojoj sam upisan negde", dodao je on.

Neću o pojačanjima, već da mazim i pazim one koje imam

Posle plasmana u sledeću rundu Lige Evrope, da li su Zvezdi neophodna pojačanja? "Ne mogu da pričam o igračima koje nemam. Želim da mazim i pazim igrače koje imam ovde, jer sa njima provodim svaki dan i znam kolike su veličine pre svega kao ljudi. Uvek volim da kažem da na terenu nekad čovek pravi veću razliku nego igrač. To se videlo i u Belgiji"

Takođe, Stanković prati vesti o Zvezdinom poboljšanom evropskom koeficijentu, koji bi mogao da je učvrsti na poziciji nosioca u prva tri kola kvalifikacija za Ligu šampiona, pod uslovom da crveno-beli prethodno odbrane titulu.

A ako nastave ovako da budu uspešni u Ligi Evrope, možda im ni mesto nosioca u plej-ofu ne bude tako nedostižno, kao ni dve "karte" za Ligu šampiona srpske Superlige.

"Čitao sam, gledao sam, video sam da se približavamo polako koeficijentima i brojkama koje nam trebaju za sledeću godinu. Zvezda je uradila fenomenalan posao za srpski fudbal, težićemo ka tome da uradimo sve što je moguće da budemo još povlašćeniji nego ove. Mnogo me raduje i ponosan sam na to".

Govoreći o sutrašnjem meču, Stanković je rekao da je svestan umora i emotivne ispražnjenosti svojih igrača, ali da od njih očekuje maksimalan pristup i protiv "građevinara".

Sastav će znati na dan utakmice.

"Videćemo, imamo do sutra vremena, neko da se testira, neko da uradi probu, pa ćemo da vidimo ko će da igra. Ne znam sada to da kažem. Što se tiče Kataija i Kange, nećemo reskirati. Sanogo se vraća, Rodić bi trebalo da se testira, a za Gobeljića ćemo da vidimo, ako bude minimalnih problema nećemo rizikovati"

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.