IN MEMORIAM

UMRLA BIVŠA ZVEZDA MUNDIJALA: Ponizio je Francusku i bio iznenađenje turnira!

Autor Dušan Ninković

Samo nekoliko dana nakon Maradonine smrti, nova tragedija u fudbalu.

Izvor: Twitter/Fulham FC

Nakon duže bolesti preminuo je Papa Buba Dijup (42), snažni vezista kog se sećame iz reprezentacije Senegala i nekoliko premijerligaških ekipa.

Između ostalog nosio je dres Fulama, Portsmuta i Vest Hema, a igračku karijeru je završio 2013. godine.

Senegalac je sedam godina bio deo reprezentacije, između ostalog i na Mundijalu 2002. godine kada je afrički tim bio pravo iznenađenje turnira. Sa tog Svetskog prvenstva pamti se njihova velika pobeda nad Francuskom, koja je narodu u Senegalu donela mnogo radosti.

Na tom turniru je postigao tri gola i bio najbolji strelac svoje reprezentcije, a posebno je bio bitan onaj koji je doneo minimalnu pobedu nad Francuzima, prvu u istoriji fudbalske reprezentacije Senegala.

Papa Buba Dijup je karijeru počeo kao napadač, ali se kasnije rpeselio u vezni red, gde je stekao svetsku popularnost. Igrao je kao defanzivni vezni, na kraju karijere i kao štoper, a Pol Skols ga je označio kao jednog od najtežih rivala sa kojima se sreo u karijeri.

Tokom karijere u Evropi Senegalac je igrao za Ksamaks i Grashopers, zatim Lens, a onda u Premijer ligi za Fulam i Portsmut. Nakon igranja za AEK se vratio u Englesku, gde je branio boje Vest Hema i Birmingema.