LOŠE VESTI!

SRBIJA BEZ PREDSTAVNIKA U LIGI EVROPE: UEFA zvanično potvrdila kako će izgledati takmičenja!

Autor Milutin Vujičić

Imaćemo šansu da se vratimo, ali ne sledeće godine...

Izvor: MN Press

UEFA je zvanično objavila detaljan plan za narednu klupsku sezonu, a u njoj Srbija i zvanično neće imati predstavnika u Ligi Evrope - drugom najvkvalitetnijem međunarodnom takmičenju!

U prethodnim godinama imali smo po tri predstavnika u Ligi Evrope, ali će u njemu ubuduće učestvovati samo ekipe iz zemalja koje su u prvih 15 po nacionalnom koeficijentu. Kako je Srbija trenutno 19. na listi (stalno se menja poredak), neće moći da računa na prohodnost, pa je tako za naše klubove osmišljeno posebno takmičenje - UEFA Konferencijska liga.

Šampion naše zemlje će učestvovati u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok će drugoplasirani, trećeplasirani i pobednik Kupa Srbije u Konferencijsku ligu.

Već je određeno da će se prvo finale tog takmičenja igrati u Tirani, a ukupni nagradni fond je 240.000.000 evra, što je upola manje nego u Ligi Evrope, o Ligi šampiona da i ne pričamo, pa se već u startu reći da srpski klubovi neće moći da zarade kao do sada.

Odlučeno je da u grupnoj fazi učestvuju 32 tima (osam grupa po četiri tima), a prolazak dalje obezbeđuje dve najbolje plasirane ekipe. Takođe, igra se i baraž trećeplasiranih.

Dobra vest za Srbiju je da je zbog skoka koeficijenta moguće da se ponovo vratimo u Ligu Evrope, pa čak i da imamo dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona. To je moguće od sezone 2023/24, ali pod uslovom da naredna sezona ne bude katastrofalna za srpske klubove.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.