SKANDAL!

RUMUNI PRIZNALI RASIZAM - SUDIJE SU KRIVE: "Zašto ga je zvao po boji kože, toliko je detalja?"

Autor Milutin Vujičić

UEFA odredila i ko će ih zameniti kada meč bude nastavljen.

Prethodne večeri desio se neverovatan skandal u Ligi šampiona. Na meču između Pari sen Žermena i Bašakšehira svedočili smo rasističkom činu, a možda još gore od svega je što su za njega odgovorne sudije iz Rumunije.

Četvrti arbitar je posle jedne gužve objašnjavao glavnom sudiji Haceganu da treba da "isključi crnog fudbalera", zbog čega je skočila čitava klupa Bašakšehira. Najratoborniji je bio Demba Ba koji je ušao u polemiku sa Rumunima, dok su se tome priključili i fudbaleri Pari sen Žermena, pa su zajedno napustili teren i zahtevali izuzeće arbitara.

U međuvremenu se mnogo pričalo o tome da li je to uopšte rasizam ili nije, u čitavu priču uključio se čak i predsednik Turske Erdogan, a na kraju je svoj sud dao i predsednik rumunskog Saveta za borbu protiv diskriminacije.

"To je rasizam, nema drugog tumačenja. Mogao je da ga identifikuje na osnovu nekog drugog detalja i da ignoriše boju kože", naveli su iz ove rumunske organizacije.

Nije ovo prvi rasistički skandal u koji su sudije iz Rumunije upletene, ali će verovatno biti poslednji jer je UEFA pokrenula istragu posle koje će oni biti sankcionisani.

Za fudbalere Pari sen Žermena i Bašakšehira, koji su uzeli stvar u svoje ruke kada su videli da nema drugog rešenja, verovatno neće biti kazni, pošto je UEFA posle višesatnog zasedanja odlučila da meč nastavi dan kasnije (sreda, 19.00), ali sa drugim sudijama.

Tako će na centru biti holandski arbitar Dani Makeli, a pomagaće mu sunarodnik Mario Diks i dvojica Poljaka - Marćin Bonjek i Bartoš Frankovski.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.