TEMA DANA

SUDIJA KOJI JE NAPRAVIO RASISTIČKI SKANDAL HTEO DA SE UBIJE: Sudio je i TSC-u, prozivao ga Bekali, FIFA ga degradirala!

Autor Milutin Vujičić

"Ne postoji utakmica u kojoj svojim odlukama nije direktno uticao na rezultat",

Izvor: Anadolija/Julien Mattia

Rumunski sudija Sebastijan Koltesku izazvao je rastistički skandal za vreme utakmice Lige šampiona između Pari sen Žermena i Bašakšehira. On je Pjera Veboa, pomoćnog trenera turskog ligaša nazvao "negru" (crni).

"Onaj crni tamo. Idi proveri ko je taj. Nemoguće je kako se ponaša", rekao je saradniku rumunski četvrti sudija pre nego što je meč nedugo potom prekinut.

Na to su odmah reagovali igrači istanbulskog kluba, a prednjačio je Demba Ba, koji je ušao u verbalni sukob sa rumunskim arbitrom. 

Turska ekipa se potom povukla sa terena, pridružili su im se i igrači domaćeg sastava, a situacija se primirila kad je obelodanjeno da će se meč nastaviti u sredu bez Kolteskua. Odnosno, na terenu će biti holandske i poljske sudije.

Odmah nakon toga, započela je i istraga o tome ko je rumunski sudija koji je pokrenuo lavinu reakcija.

Koltesku je sudija u prvoj ligi u Rumuniji, u koju se vratio 2008. godine nakon što ga je FIFA degradirala sezonu ranije.

Ove sezone, sudio je samo jednom u takmičenjima UEFA - utakmicu prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope između moldavskog Petrokluba i predstavnika Srbije TSC-a iz Bačke Topole, dok je u prethodnim sezonama sudio u juniorskoj Ligi šampiona.

Bivši rumunski sudija Adrijan Porumboj navodi da je cela karijera Kolteskua obeležena mračnim trenucima.

"Normalno je da ljudi greše, ali greške se u njegovom slučaju ponavljaju godinama. Ne postoji utakmica u kojoj svojim odlukama nije direktno uticao na rezultat", navodi on.

Pre pet godina, kontroverzni vlasnik Steaua Điđi Bekali izjavio je da je "bolji sudija od Kolteskua", a mediji navode da je Koltesku 2008. godine želeo da počini samoubistvo jer je pao u depresiju zbog izbacivanja u niži sudijski rang u Rumuniji.

(mondo.ba/SRNA)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.