Neverovatan put

ITALIJA OPLAKUJE ROSIJA, A BIO JE NA STUBU SRAMA: Osuđen, pa pomilovan da donese titulu svetskog šampiona "Azurima"!

Autor Nikola Lalović

Sve samo ne uobičajena karijera.

Italija oplakuje Paola Rosija, čoveka koji im je 1982. godine doneo titulu svetskog šampiona, ali Rosijeva karijera nije nagoveštavala da će šostati takva legenda.

On je karijeru počeo u Juventusu, ali u Torinu nije dobio pravu šansu. Mučile su ga povrede, ali nije bilo ni mnogo golova, 

Morao je da gradi karijeru na teži način - otišao je u Vićencu na pozajmicu. Tada je promenio poziciju i sa krila se prebacio u centar napada. Odmah je postao najbolji strelac Serije B i "uterao" je Vićencu u elitno društvo. Tamo je takođe bio najbolji strelac, pa je tako postao prvi igrač koji je u dve uzastopne sezone postao najbolji strelac Serije B i Serije A. 

Vićenca je završila kao druga na tabeli, a Rosijev ugovor je u tom trenutku bio polovično u rukama Vićence, a polovično u rukama Juventusa. Tada je doskorašnji drugoligaš šokirao svet i platio Juventusu 2.6 milijardi lira za napadača, što je u to vreme bio ubedljivo najskuplji transfer u istoriji. A onda je opet došao obrt. Rosi se borio sa povredama i Vićenca je ispala iz lige! 

Klub koji je imao najskupljeg igrača sveta sada je bio drugoligaš! Da bi smanjili troškove pozajmili su ga Peruđi, a tu se desila najveća mrlja njegove karijere. Rosi je optužen da je učestvovao u Totoneru - skandalu oko nameštanja utakmica. 

Suspendovan je na tri godine pošto je učestvovao na meču Peruđe i Aveline koji je dokazano bio namešten. Juventus ga je u međuvremenu kupio, ali morao je da čeka da opet zaigra u Torinu.

Zbog suspenzije je propustio Evropsko prvenstvo 1980. godine na kome je Italija završila kao četvrta, a Italijani su tada završili kao četvrti. Ipak kazna mu je smanjena na dve godine, a mnogi veruju da je to urađeno namerno, kako bi Rosi zaigrao na Svetskom prvenstvu 1982. godine. 

I zaigrao je - maestralno. Dao je šest golova, od toga tri Brazilu, dva Poljskoj u polovinalu i jedan Zapadnoj Nemačkoj u finalu. Odmah je proglašen za najboljeg igrača Mundijala, bio je najbolji strelac, a te 1982. godine dobio je i Zlatnu loptu. 

Najbolji golovi Paola Rosija
Izvor: YouTube/Barbosa Futbol Videos

Od prevaranta postao je heroj nacije u samo mesec dana Svetskog prvenstva. To je magija fudbala. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.