ISTORIJSKI USPEH

MANJI OD BAJINE BAŠTE, ALI IMAJU KLUB U NOKAUT FAZI: Izbacili Fejnord i CSKA, sa Srbima u timu pišu istoriju!

Autor Nebojša Marković

Ovo je za njih prava istorijska sezona.

Završena je grupna faza Lige Evrope. Crvena zvezda je sa klupskim rekordom od 11 bodova završila na drugom mestu u grupi i narednog februara će se takmičiti u 1/16 finala drugog po snazi UEFA takmičenja.

Ali tamo će biti i jedan mali austrijski klub kojem se niko nije nadao!

Volfsberger je napravio istorijski podvig, plasiravši se u nokaut fazu Lige Evrope po prvi put u istoriji!

Ovaj austrijski klub je savladao Fejnord 1:0 i time obezbedio drugo mesto u grupi, iza Dinamo Zagreba, a ispred holandskog kluba i slavnog CSKA Moskve!

Koliko je ovo veliki uspeh, govori i da je Volfsbergeru utakmica u četvrtak uveče bila tek 16. u istoriji kluba na evropskoj sceni! Primera radi, Crvena zvezda je protiv Slovana u to vreme igrala svoj 326. meč u međunarodnim takmičenjima!

Volfsberger je klub koji dolazi iz malog mesta Volfsberg u Austriji, koje se nalazi na jugu zemlje, bliže Sloveniji.

Volfsberg je mesto od tek 25.000 stanovnika, što je prema popisu iz 2011. nešto manje od administrativnog broja stanovnika Bajine Bašte, a u rangu, recimo, Kanjiže. Ukoliko bismo gledali samo uža jezgra mesta, Volfsberg bi bio u rangu Paraćina.

Volfsberger je tek početkom 2010-ih stigao do druge lige Austrije, da bi je u sezoni 2011/12 i osvojili. Od tada su član austrijske Bundeslige, a u sezonama 2018/19 i 2019/20 su bili trećeplasirani u domaćem šampionatu.

Austrijanci su do ovog uspeha došli pažljivim planiranjima i ulaganjima, pa je tako njihovo najskuplje pojačanje u istoriji kluba Hrvat Bruno Vizinger za 800.000 evra.

Prošle sezone su takođe učestvovali u Ligi Evrope, ali su tada bili na poslednjem mestu u grupi.

U međuvremenu su se pojačali, a deo njihovog tima je i bivši napadač Crvene zvezde Dejan Joveljić, pa tako sada u timu imaju dvojicu srpskih igrača.

On je stigao na pozajmicu iz Ajntrahta iz Frankfurta. Joveljić je ranije ove sezone bio i strelac u Ligi Evrope, kada je zatresao mrežu u pobedi 4:1 protiv Fejnorda, a bio je strelac i četiri gola u austrijskoj Bundesligi.

Bivši igrač Partizana Nemanja Rnić je meč protiv Fejnorda gledao s klupe. On je do sada za Volfsberger tokom prethodnih 5 godina upisao 200 nastupa.

Sada će u redovima Volfsbergera moći da se nadaju nekom novom evropskom uspehu na proleću, u zavisnosti koji tim izvuku na žrebu Lige Evrope.

Volfsberger igra na stadionu koji prima tek 7.300 gledalaca, a ne sumnjamo da bi on bio premali da primi sve one koji bi želeli da gledaju 1/16 finala Lige Evrope u svom komšiluku...

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.